Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Zo won ik de strijd met mijn smartphone en daar heb jij ook wat aan

Foto: Pexels
     Zo won ik de strijd met mijn smartphone en daar heb jij ook wat aan
Like Ondertussen.nl

Waarschijnlijk heb je nog nooit gehoord van de term Continuous Partial Attention. En toch is de kans groot dat ook jij er aan lijdt, door die verdomde smartphone van je.

Continuous Partial Attention betekent eigenlijk dat je continu je aandacht verdeelt over inkomende stukjes informatie. Je neemt veel informatie niet volledig op, omdat je continu met meerdere dingen tegelijk bezig bent. Maar de drang om aan al die prikkels voldoening te geven zorgt ervoor dat je niks wilt missen.

Ik merkte een jaar geleden dat ik zo leefde. En het begon me enorm te irriteren.. Op momenten dat ik al iets aan het doen was, zoals werk of in gesprek met vrienden, kon ik het toch niet laten om nog even Facebook te checken of gauw de tussenstanden van de Eredivisie te bekijken. Als ik ook maar een klein moment niks te doen had, ging ik op zoek naar prikkels in een van de tientallen apps op mijn telefoon.

Eigenlijk kreeg niets mijn volle aandacht. En als ik in mijn drukke leven een keer niets hoefde, dan nog had ik niet de rust om ook echt niks te doen. Dat gaf me een heel onvoldaan gevoel. Gesprekken gingen soms langs me heen en het kostte me steeds meer moeite om me te concentreren en iets waar ik aan begon ook meteen af te maken. Alsof dat nog niet genoeg was, merkte ik dat ik door de vele prikkels steeds onrustiger mijn bed instapte en met een vol hoofd vaak veel lastiger in slaap viel of onrustiger sliep. Terwijl ik normaal echt de Koning van de Slaap ben.

Ik realiseerde me dat het door één ding kwam: die fucking smartphone. Dat ding was heilig in mijn leven en ik denk dat ik niet overdrijf door te stellen dat ik eraan verslaafd was.

De hoogste tijd voor verandering dus

In het afgelopen jaar heb ik een aantal dingen in mijn telefoongebruik veranderd die me enorm hebben geholpen om mijn innerlijke rust terug te vinden. Dat ging niet allemaal in één keer goed en ik ben ook echt wel in oude patronen en gewoontes teruggevallen, maar na een jaar merk ik dat ik dat mijn telefoon in dienst van mij staat als ik hem echt nodig heb. In plaats van andersom. Met als resultaat dat ik me veel beter kan concentreren, veel meer mentaal aanwezig ben in gesprekken, veel productiever ben en veel minder onrustig ben.

Via deze stappen won ik de strijd met mijn smartphone:

Bye, bye notificaties

Het is even onwennig, maar al heel snel heel prettig. Ik heb van letterlijk alle apps de notificaties uitgezet. Geen push berichten van nieuwsapps meer, geen notificaties van social media apps, maar ook geen onderbrekingen meer van WhatsApp. Ik zie alleen maar of iemand iets van mij heeft geliked of me een bericht heeft gestuurd als ik de app zelf even open. In het begin opende ik continu alle apps om te checken of ik niks miste. Maar dat duurt niet lang, want daar word je gillend gek van.

Daaaaaag, social media apps

Hoppa, Facebook, Twitter, Instagram en Snapchat gooide ik van mijn telefoon af. Als het er niet is, dan kan het je ook niet storen. Natuurlijk kun je via de browser nog inloggen, maar als ik dat dan deed, dan logde ik meteen weer uit. Zodat er altijd een drempel was om weer in te loggen. Uiteindelijk doe ik dat praktisch nooit meer. Net zo vaak als dat ik de apps eraf gooide, installeerde ik ze weer. Toch bang om iets te missen. Uiteindelijk heb ik de compromis met mezelf gesloten dat ik alleen nog Instagram op mijn telefoon heb. Daar volg ik niet zo veel mensen en dus is er ook niet de noodzaak om steeds te checken.

Een site blocker installeren

Aangezien ik full-time werk zit ik een groot deel van de dag achter de computer. Als ik dus wil Facebooken en Twitteren kan dat makkelijk op mijn laptop. Daarom installeerde ik de browser extensie Simple Blocker, waarmee je bepaalde sites voor een bepaalde tijd kunt blokkeren. Na twee weken gebruik was het hele social media checken op mijn laptop uit mijn systeem en gebruikte ik de extensie niet meer. Mijn gedrag was veranderd, dat is natuurlijk veel beter.

’s Avonds de telefoon buiten handbereik

Mensen zijn van nature lui. Of laat ik voor mezelf spreken: als ik ‘s avonds op de bank zat en niks hoefde, dan pakte ik mijn telefoon uit mijn zak en was die telefoon mijn vriend voor de avond. Beetje doelloos browsen en je na een uur afvragen hoe je eigenlijk op die ene site was uitgekomen. Maar ik kwam erachter dat als ik mijn telefoon niet binnen handbereik had, ik vaak te lui was om hem te gaan halen. Dus legde ik ‘s avonds steeds vaker mijn telefoon in de keuken. En vergat ik hem.

Rustig gaan slapen en rustig wakker worden

Als het laatste wat je doet voordat je gaat slapen en het eerste dat je doet als je wakker wordt je telefoon checken is, dan weet je dat er iets moet veranderen. Heel simpel: leg die telefoon in je slaapkamer buiten handbereik. Mijn telefoon ligt ‘s nachts op te laden aan de andere kant van de kamer en dus heb ik nooit mijn telefoon in bed. Ik slaap rustiger en wordt ook niet meer wakker met mijn agenda voor de dag, vijf WhatsApp berichten en tien minuten social updates. En geloof me: dan start je je dag veel rustiger.

In alle eerlijkheid kan ik zeggen dat ik niet dagelijks al deze punten voor 100% volg, maar het overgrote deel wel. Maar dat is het punt ook niet. Ik merk dat ik totaal niet meer afhankelijk van mijn telefoon ben en ik merk dat ik veel geconcentreerder ben, veel meer “aanwezig” ben en veel meer rust in mijn hoofd heb.

En daar profiteer ik dagelijks van. Zoals je wellicht niet weet ben ik de oprichter van Ondertussen.nl en daarnaast eigenaar van een reclamebureau. Ik moet dagelijks tientallen beslissingen nemen, houd me bezig met enorm veel projecten van klanten, moet een team aansturen, terwijl ondertussen het bedrijf groeit en groeit. Dat verdient al mijn aandacht.

Niet alleen ik, maar ook jij zou je tijd veel beter kunnen gebruiken dan de hele dag maar door timelines scrollen. Die andere dingen geven je namelijk veel meer voldoening.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.