Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Jij wordt continu getrackt wanneer je met je telefoon door de stad loopt, is dit erg?

Foto: Flickr / Marcel Oosterwijk
     Jij wordt continu getrackt wanneer je met je telefoon door de stad loopt, is dit erg?
Like Ondertussen.nl

Als jij wel eens een hele dag bent wezen shoppen in een grote stad is de kans sterk aanwezig dat jij een tijd bent gevolgd door een citytracker. Die volgen waar je heen gaat, waar je blijft hangen en waar je je omdraait. Of we ons daar druk over moeten maken ga je in dit artikel lezen.

Lees ook: Kun je nog wel veilig snappen met de nieuwe privacy overeenkomst van Snapchat 

Citytrackers

Deze trackers hangen in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en nog tientallen andere steden. Ze vangen je wifi, bluetooth en het mac(media acces control)-adres op. Elke smartphone, tablet of laptop heeft dat unieke nummer. Dat nummer wordt door Citytraffic opgeslagen en vervolgens kunnen ze precies zien waar je bent geweest binnen de stad. Daar zijn verder geen persoonlijke gegevens aan verbonden, dus ze weten niet waar jij precies bent geweest, maar meer dat er überhaupt een persoon is geweest.

De data die hiermee wordt verzameld, wordt uiteindelijk doorverkocht aan de gemeentes en winkels. Zo kunnen ze het loopgedrag van mensen bestuderen en daarop aanpassen. In Rotterdam worden bijvoorbeeld mensen op 26 plekken gevolgd. Daaruit kan de gemeente Rotterdam opmaken wat ze moeten aanpassen om mensen tevreden te houden.

Bezwaren

Veel mensen weten niet dat ze worden gevolgd door de trackers en dat is een kwalijke zaak, vindt Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens. Zij vinden dat dit soort tracking alleen toegestaan is als mensen dat zelf ook weten. Huib Lubbers, de oprichter van Citytraffic is zich echter van geen kwaad bewust. “Ik snap wel dat mensen zich er druk om maken, maar we zijn heel duidelijk in wat we opslaan en veel gemeenten en bedrijven hebben er wat aan.” zegt Lubbers. Omdat het mac-adres verder niet gekoppeld is aan een persoon, overtreedt zijn bedrijf vooralsnog geen privacywetten vertelt Huib Lubbers. Het AP gaat bedrijven wijzen op de voorwaarden waar ze aan moeten voldoen.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.