Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Je telefoon heeft véél meer invloed op je lichaam en persoonlijkheid dan je denkt

Foto: Unsplash.com/veeterzy
     Je telefoon heeft véél meer invloed op je lichaam en persoonlijkheid dan je denkt
Like Ondertussen.nl

De smartphone is – zo ongeveer – een verlengstuk van ons lichaam geworden. Van de zeven miljard mensen op de wereld, hebben zo’n zes miljard mensen een telefoon. Dat is bizar, want maar 4,5 miljard mensen hebben een werkend toilet tot hun beschikking. Dat het telefoongebruik invloed heeft op ons, begrijp je misschien wel. Maar die invloed is waarschijnlijk groter dan je denkt… Lees je dit artikel op je telefoon? Dan is de stand van je ruggengraat nu hetzelfde als je ruggengraat zou staan als er een 8-jarig kind op je nek en schouders zou zitten.

De gemiddelde mens gebruikt zijn telefoon maar liefst 4,7 uur per dag. Door onze telefoons en de tijd die we achter een computer doorbrengen, worden steeds meer mensen bijziend. Je ziet dingen die dichtbij zijn wel scherp, maar dingen ver weg niet. Kijk (hehe) bijvoorbeeld naar de VS en Canada: in 1970 was daar een kwart van de bevolking bijziend. Vandaag? De helft. In sommige delen van Azië is het helemaal erg. Daar is 80 tot 90 procent van de bevolking bijziend. Maar niet alleen je ogen en ruggengraat lijden doordat je de hele dag moet Snappen, Instagrammen en Facebooken, ook onze persoonlijkheid.

Waarom grijpen we zo vaak naar onze telefoon?

Dat heeft met onze hersenen te maken. Als jij een spelletje (zoals Candy Crush) op je telefoon speelt, komt er elke keer als je iets goed doet tijdens het spelen dopamine vrij. Dit stofje zorgt ervoor dat jij genot en blijdschap voelt. Ook als je naar een nieuw level gaat, maakt je brein dopamine aan. Samen zorgt dat voor een ‘compulsion loop’. Je wordt eigenlijk gedwongen om verder te gaan. Diezelfde ‘loop’ komt ook voor bij gedrag veroorzaakt door nicotine en cocaïne. Onze hersenen zijn zo gewired dat ze altijd nieuwe dingen willen ontdekken. Dat weten social media als Facebook en Instagram heel goed. Die zijn zo gemaakt dat ze ons constant voorzien van nieuwe informatie. Dáárom grijpen we zo vaak naar onze smartphone.

Waarom je alleen het idee hebt dat je socialer bent met social media

Omdat onze telefoons zo moeilijk zijn neer te leggen, zegt 93 procent van de 18 tot 29-jarigen hun telefoon te gebruiken om zich niet te vervelen. Ze pakken eerder hun telefoon dan een boek te lezen of met andere mensen in de buurt te praten. Er bestaat nu zelfs nomophobia – de angst om je telefoon niet meer te kunnen gebruiken, omdat de batterij op is bijvoorbeeld. Uit onderzoek blijkt dat we onze telefoon zo’n 150 keer per dag checken. In 2015 pakte een derde van de ondervraagden weleens zijn telefoon tijdens een etentje en het zou me niet verbazen als dat aantal alleen maar blijft groeien. Een goede om over na te denken: als jij je telefoon pakt als je met vrienden aan het chillen bent, activeert dat bij je vrienden een gedeelte in hun hersenen, die ook geactiveerd wordt bij sociale afwijzing. Logisch ook, want dat doe je eigenlijk wel.

Ogen, ruggengraat en… slaap!

Dit heb je misschien al eens gehoord, maar ook je slaap wordt verstoord door het gebruik van je telefoon. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je minder lang in diepe slaap bent. Hoe minder je die diepe slaap pakt, hoe meer kans je hebt op diabetes, kanker en obesitas. Harvard geeft de tip om zelfs 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen geen technologie meer te gebruiken. Maar dat zou ik wel heel knap vinden. 😉

De smartphone heeft ons leven een stuk makkelijker gemaakt: bankzaken, treinreizen plannen. Maar het is naïef om te denken dat zo’n telefoon ons niet ook op een negatieve manier beïnvloed.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.