Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Ik kreeg het idee dat ik werd afgeluisterd door Facebook en zocht uit of dit echt zo was

Foto: Twitter
     Ik kreeg het idee dat ik werd afgeluisterd door Facebook en zocht uit of dit echt zo was
Like Ondertussen.nl

Toen het zo ontzettend heet was een paar dagen geleden en alle websites weer vol stonden met artikelen over hoe je het beste kan slapen in de hitte, vertelde ik een vriendin over de reden dat je niet kan slapen zonder deken. Ik had dat een tijdje geleden namelijk in dit artikel gelezen en vond het een interessant feitje. Vervolgens opende ik Facebook en stond precies dit artikel bovenaan mijn Facebook-feed stond. Toeval? Ik vond het nogal een vreemde toestand aangezien het niet de eerste keer was dat dit gebeurde. Vervolgens vertelde ik dit aan vrienden en die zeiden direct “Facebook neemt soms dingen op, ja”. Het deed me denken aan de foto waarop te zien is dat Mark Zuckerberg niet alleen de camera op zijn MacBook, maar ook zijn microfoon heeft afgeplakt. Als hij dat zelfs al doet…

Tijdens mijn zoektocht naar een verklaring voor dit fenomeen, kwam ik er al snel achter dat ik niet de enige ben die dit wel eens heeft meegemaakt. Maar wat als Facebook écht gesprekken opneemt, is dit dan privacy schending? Waarschijnlijk hebben we hier allemaal gewoon een akkoord op gegeven, aangezien niemand de kleine lettertjes van de privacyverklaring leest, maar wellicht is er wel een manier om dit te omzeilen.

Advertenties

Volgens professor Kelli Burns, hoogleraar aan de University of South Florida, gebruikt Facebook wel degelijk jouw microfoon om gesprekken af te luisteren om hier vervolgens gepaste advertenties op aan te laten sluiten. Ze kwam hier achter doordat ze verschillende onderwerpen in het bijzijn van haar telefoon opnoemde, waarna Facebook verschillende advertenties liet zien van deze onderwerpen.

Lees ook: Zo fixt Google de gepersonaliseerde advertenties en belangrijker: zo kan je dat uitzetten

Facebook liet in een reactie hierop weten dat er inderdaad naar gesprekken in de omgeving van telefoons geluisterd wordt.

Op deze manier verzamelen wij informatie over de gebruikers.

Dit doen ze alleen maar om ons te ‘helpen’. Wel zegt Facebook erbij dat deze informatie niet gebruikt wordt om advertenties op ons aan te laten sluiten en dat de gesprekken niet ruw worden opgenomen, maar dat het alleen gebruikt wordt om te bepalen wat er rondom de telefoon gebeurt om hier vanuit Facebook op in te kunnen spelen.

Hoe voorkom je dit?

Nu misschien de belangrijkste vraag: hoe zorg je ervoor dat dit niet meer gebeurt? Tenzij je het geen probleem vindt dat Facebook straks álles van je weet (voor zover dat nog niet het geval is), is er een vrij simpele manier om dit te voorkomen. Geef Facebook geen toegang tot je microfoon en het probleem zou in principe opgelost moeten zijn. Dit doe je via instellingen – privacy – microfoon. Maar ik ben zo iemand waarbij de iPhone altijd vol zit en heb daarom de Facebook app van mijn telefoon afgegooid. Facebook gebruik ik alleen via de browser, dus hoe is het mogelijk dat ik evengoed het idee heb dat Facebook meeluistert? Als je kijkt naar de apps die de microfoon mogen gebruiken, staat safari hier niet tussen. Dit is, voor zover ik weet, nergens anders uit te schakelen en dus blijft dit een raadsel voor mij.

Daarnaast is het ook wel verstandig om ervoor te zorgen dat jouw WhatsApp gegevens niet gedeeld worden met Facebook. Als je hier al toestemming voor hebt gegeven bij de vorige update, kan je namelijk heel makkelijk uitzetten in WhatsApp onder ‘account’.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.