Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Hoe verdient Pokémon GO miljoenen terwijl het spel gratis te downloaden is?

Foto: Getty Images/Mike Coppola
     Hoe verdient Pokémon GO miljoenen terwijl het spel gratis te downloaden is?
Like Ondertussen.nl

De eerste Pokémontrainers zijn al afgevallen, maar toch struikel je nog regelmatig over een jongetje dat Pokémon GO aan het spelen is. En dat niet alleen, er worden zelfs Pokémon GO kroegentochten georganiseerd. Het spelletje haalt miljoenen op, maar hoe kan Niantic (het bedrijf achter de app) zoveel geld verdienen als je het gewoon gratis kunt downloaden? In minder dan een dag leverde het spel al meer op dan alle andere apps die je kunt kopen in de app stores van Google en Apple.

Lees ook: Waarom Pokémon GO een van de meest revolutionaire games van deze tijd is

Eigenlijk is het antwoord op de vraag hoe ze in hemelsnaam al dat geld verdienen heel simpel: door in te spelen op menselijke zwaktes. Niet alleen bij Pokémon, maar ook bij Clash of Clans, Game of War, Puzzle & Dragons en andere gratis games, weten ze dondersgoed wat ze doen. Als je Pokémon GO speelt, weet je waarschijnlijk al dat alhoewel het spelletje gratis is, je in de app wel aankopen kunt doen om het iets makkelijker voor jezelf te maken. Het freemium-model noemen we dat. Bij Puzzle & Dragons verlies je al je coins en eggs als je het level niet haalt. Om die dingen wél te houden moet je… juist ja, een aankoop doen in de app.

Virtueel geld uitgeven

De gratis games verzinnen een virtuele valuta, waarmee je virtuele producten afrekent. Hierdoor heb je minder het idee dat je geld aan het uitgeven bent. Maar ja, om aan die virtuele valuta te komen, moet je natuurlijk wel met echt geld betalen. 😉 Disney World in Orlando, Florida gebruikt hetzelfde trucje: daar krijg je een armbandje die aan je creditcard gelinkt is, waardoor jij (maar ook dus kinderen) vrolijk de hele dag door geld kunnen uitgeven, om later te schrikken.

Foto: Giphy.com
Foto: Giphy.com

Lees ook: Nog even en de wereld wordt ‘Pokemad’ door Pokémon GO

Pijnloos

Ze gebruiken nog een trucje. Als je toerist bent en met een andere valuta in het buitenland betaald, heb je op een gegeven moment ook niet meer door hoeveel je betaald hebt, toch? Als een Incense tachtig Pokédollars kost en 550 Pokécoins zo’n 5 euro kosten, dan weet je dus ook niet meer hoe duur één zo’n Incense is. Het kopen van virtueel geld is altijd zo gebeurd, want je kaart is allang gelinkt aan de App Store. Een pijnloze betaling dus!

Misschien denk je: ik zou daar nooit intrappen. Dat kan. Vijftig procent van de netto-opbrengst wordt betaald door 0,5 procent van de spelers. Geen grapjes. In deze video van Vox wordt het allemaal uitgelegd:

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.