Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Allen (19) is vrijwilliger bij een organisatie die via sms zo’n acht levens per dag redt

Foto: Pexels/Serkan Göktay
     Allen (19) is vrijwilliger bij een organisatie die via sms zo’n acht levens per dag redt
Like Ondertussen.nl

Hij wil maar niet stoppen met me te verkrachten. Hij zegt dat ik het aan niemand mag vertellen.

Dat sms’je kreeg de organisatie DoSomething.org in augustus 2011. Die organisatie start campagnes, zoals kleding inzamelen, om te zorgen dat de wereld minder sucks. Het random berichtje kwam binnen als een bom. Helmaal toen er een berichtje volgde: “R U there?” De manager Nancy sms’te terug met de vraag wie haar verkrachter was. Ze antwoordde de volgende dag: “Mijn vader.”

Dat was de aanleiding voor Crisis Text Line, de organisatie waar de 19-jarige Allen vrijwilligerswerk voor doet. “Het was tijd om hulpverlening via sms in het leven te roepen”, vertelt CEO Nancy. “Kijk maar om je heen, jongeren sturen elkaar alleen maar berichtjes, ze bellen niet meer. Bovendien is het over serieuze onderwerpen nog lastiger om te bellen.” De Crisis Text Line redt nu zo’n acht levens per dag.

Zelf last van depressie

De 19-jarige Allen is één van de vrijwilligers van de organisatie. “Ik ben een introvert, maar wil wel graag mensen helpen”, zegt Allan. “Dit is ideaal voor mij. Ik red levens, thuis in mijn pyjama, bij wijze van spreken.” Hij doet al een jaar vrijwilligerswerk en doet daarnaast een technische studie. “Ik doe dit niet om mijn carrière een boost te geven of zo, het is belangrijk voor me.” Allan heeft zelf ook gebruik gemaakt van de Text Line, toen hij last had van een depressie en het nummer op Reddit vond.

Levens redden

“Ik heb shifts van vier uur, waarin ik zo’n vijf of zes gesprekken heb”, vertelt hij. Meestal is dat met iemand die gepest wordt, boulimia heeft of depressief is. Soms is dat met iemand die op dat moment een einde aan zijn leven probeert te maken. “Een paar maanden geleden was er een meisje dat zichzelf aan het snijden was. Ze vertelde me dat ze geen hulp wilde. Ze wilde dood gaan. De politie gebruikte het signaal van haar telefoon om achter haar locatie te komen.”

Ze stuurde me heel veel boze berichtjes. Toch weet ik dat ik het juiste heb gedaan.

Geheimen

Een hulpverlener zijn is niet makkelijk. De verhalen van anderen kunnen emotioneel veel losmaken. Allen vindt het ook moeilijk om nooit meer te praten na een intens gesprek. “Je weet alles van sommige personen”, vertelt hij. “Hun diepste geheimen en angsten, hun dromen.”

Soms ben jij de enige persoon aan wie ze het ooit hebben verteld.

CEO Nancy heeft ook geen contact meer gehad met het meisje aan het begin van het verhaal. Maar ze praat veel over haar – in speeches, interviews, het dagelijks leven – in de hoop dat het meisje te weten krijgt wat haar eerlijkheid en dapperheid teweeg heeft gebracht. “Dankzij haar hebben we heel veel levens kunnen redden.”

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.