Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Zo kun je in de hitte sporten zonder helemaal kapot te gaan

Foto: Flickr/michaelkowalczyk.eu
     Zo kun je in de hitte sporten zonder helemaal kapot te gaan
Like Ondertussen.nl

We weten nu allemaal wel hoe warm het de afgelopen week is geweest. En met een beetje geluk blijven de temperaturen het komend weekend ook nog flink stijgen. Heerlijk natuurlijk, maar niet heel fijn als je van plan bent om te sporten. Want sporten met bloedheet weer is niet altijd een pretje. Maar dankzij deze tips hoef jij je trainingssessie niet te staken en kan je gewoon door blijven gaan met je sportschema. Zonder hierbij neer te vallen door de hitte.

Misschien ga jij altijd na je werk of school een rondje hardlopen, maar dat kan je beter niet doen als het zo warm is. Wacht even totdat het wat is afgekoeld buiten of ga eerder je bed uit om vóór de hitte al een rondje te gaan rennen. Volgens sportwetenschapper Cedric Bryant heeft je lichaam 10 tot 14 dagen nodig om aan hitte te wennen in combinatie met sport. Dus ben je op vakantie, waar de temperaturen nog veel hoger zijn, laat je lichaam dan eerst even wennen. Begin met sportsessies van 10 tot 15 minuten en bouw dit langzaam op. Dit kan je bijvoorbeeld doen met de Nike Training app.

Drink genoeg

Als het heel warm is en je veel aan het zweten bent, is het sowieso geen verkeerd idee om genoeg water te drinken. Eigenlijk moet je hierbij altijd in je achterhoofd houden dat je net zoveel water binnen moet krijgen als dat je eruit zal zweten. Bij veel inspanning zal je ongeveer tussen de één en twee liter zweet per uur kunnen verliezen. Het is daarom ook verstandig om elke 15 tot 30 minuten een drinkpauze in te lassen.

Om je lichaam een beetje af te laten koelen tijdens het sporten, kan je water over je hoofd gooien, je shirt nat maken of een natte handdoek in je nek leggen. Bij sportwedstrijden worden vaak natte sponzen uitgedeeld, maak daar ook gebruik van. Vergeet ook niet om je goed in te smeren met zonnebrand.

Lees ook: Wat is huidkanker en wat heeft de zon hiermee te maken?

Gevolgen van te weinig drinken

Als je te weinig drinkt tijdens het sporten in de hitte heb je kans op hittekrampen. Dat kan komen door uitdrogingen en het verliezen van mineralen, dat samengaat met groot zweetverlies waardoor je veel natrium (zout) verliest.

Het is ook mogelijk om een warmtestuwing te krijgen. Dit gebeurt wanneer het bloedvatenstelsel niet meer kan voldoen aan de behoefte van het lichaam. Als je veel zweet, neemt het bloedvolume af. Hierdoor zorgt het lichaam niet meer voor voldoende warmteafgifte, waardoor de warmte minder goed weg kan. Als de thermosregulatie helemaal faalt in je lichaam, heb je te maken met een hitteberoerte. Dit komt eigenlijk alleen bij extreme temperaturen voor. De warmte kan dan helemaal niet meer weg en het lichaamstemperatuur kan dan zelfs stijgen tot 40 graden. Als dit gebeurt, moet diegene direct gekoeld worden in een ijsbad.

Maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om je conditie op peil te houden in dit warme weer. Ga naar een (buiten)zwembad om baantjes te trekken of zoek een sportschool waar ze goede airco hebben. 😉 Hoe sport jij met dit warme weer?

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.