Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Woensdag beginnen de Paralympische Spelen: 4 inspirerende verhalen

Foto: Getty Images/Francois Nel
     Woensdag beginnen de Paralympische Spelen: 4 inspirerende verhalen
Like Ondertussen.nl

Misschien was je het bijna vergeten, maar aankomende woensdag beginnen de Paralympische Spelen in Rio. De 126 paralympische sporters van TeamNL verdienen onze aanmoediging misschien nog wel meer dan de Olympische Sporters, maar ze worden vaak vergeten. Tijd voor verandering, want eigenlijk zijn het een soort ‘supermensen’:

Hier zijn een aantal sporters die je net zo hard zou moeten aanmoedigen als je net op de Olympische Spelen hebt gedaan:

Tristan Bangma (18) – wielrennen

Foto: Getty Images/Dan Mullan
Foto: Getty Images/Dan Mullan

Je kan het je bijna niet voorstellen, want jij hebt al nauwelijks motivatie om te sporten, terwijl je voor de volle honderd procent kan zien. Maar Tristans ogen werken nog maar voor 1 procent en toch denkt hij: “Laat ik wielrennen op wedstrijdniveau”. Met succes, want de 18-jarige Tristan maakt dit jaar zijn debuut op de Paralympische Spelen. De jongen heeft ‘opticus atrofie’. Dit betekent dat zijn oogzenuwen zijn aangetast: de beelden die hij waarneemt worden door zijn ogen niet snel en goed genoeg doorgegeven aan de hersenen. Tristan is hiermee geboren, maar zijn zenuwen worden steeds verder aangetast. Nu heeft hij dus nog een restvisus van 1 procent. “Dat is best lastig in het dagelijks leven, maar gelukkig krijg ik veel energie door het wielrennen”, zegt hij.

Lees ook: De Olympische Spelen: 19-jarigen winnen medailles, terwijl ik een filmmarathon houd

Tristan houdt van sport, dat is wel duidelijk. Maar waarom koos hij voor wielrennen? Zijn vader houdt van wielrennen en al vanaf dat hij een klein knulletje was, maakt hij fietstochten met zijn vader. Toen solofietsen door zijn aandoening niet meer ging, besloten zijn vader en hij op een tandem te gaan fietsen.

Mijn voorlopige hoogtepunten? Het fietsen van de Elfstedentocht en de beklimming van de Mont Ventoux.

Tristan was pas 14 jaar oud toen hij in 2012 naar de talentendag van het NOC-NSF ging en ze hem bij maar liefst vier (!) sporten terug wilden zien. Hij koos uiteindelijk voor wielrennen en dat is een goede keuze geweest: het ging hem gelijk zo goed af dat hij aan het einde van datzelfde jaar al deelnam aan het NK.

Marlou van Rhijn (24) – 100 en 200 meter

Foto: Getty Images/Dan Mullan
Foto: Getty Images/Dan Mullan

Je kan nooit meer lopen, werd er tegen haar gezegd: “Dat is dus wat anders uitgepakt.” Marlou is al vanaf haar 21ste de snelste gehandicapte vrouw ter wereld en wordt ook wel de ‘Blade Babe’ genoemd. Ze is retesnel: de snelste vrouw op de Olympische Spelen deed tien seconden over de 100 meter, in Londen deed Marlou er 13 seconden over. Dit jaar mag ze dan ook de Nederlandse vlag dragen tijdens de openingsceremonie.

Marlou is geboren met fibula-aplasie: haar kuitbeen ontbrak en haar voeten waren vergroeid en misvormd. Op haar vijfde werd haar rechtervoet geamputeerd. Op haar elfde haar linker. “Iedereen is altijd op zoek naar een tragisch verhaal, maar dat is er niet echt”, vertelde ze aan de Volkskrant in 2013. “Het is weleens vervelend, al die vragen en als ik in bikini op het strand loop voel ik me wel onzeker, maar dat gaat niet verder dan de onzekerheid bij andere meisjes over hun witte benen of dikke buik. Het geldt misschien niet voor alle gehandicapten, maar er is nog best veel mogelijk en er schuilt niet overal treurigheid achter.”

Liesette Bruinsma (15) – zwemmen

Liesette is pas 15 jaar oud, maar mag dit jaar al voor het eerst meedoen aan de Olympische Spelen. Niet gek ook, want het vrijwel blinde meisje heeft in het afgelopen jaar aardig wat wereldrecords verbroken. Liesette is nu op vijf verschillende afstanden houdster van het wereldrecord: op de 50 en 100 meter schoolslag én de 50, 100 en 200 meter vrije slag.

Ze begon vijf jaar geleden met zwemmen en bleek een natuurtalent. Door haar progressieve oogziekte is Liesette van de lichtste naar de zwaarste klasse gegaan. Hier zwemt iedereen met een geblindeerde bril.

Jiske Griffioen (31) – rolstoeltenniser

Foto: Getty Images/Robert Prezioso
Foto: Getty Images/Robert Prezioso

Jiske Griffioen werd geboren met een open rug. Tot haar vierde heeft ze kunnen lopen, maar toen haar rug schreef groeide, moest ze worden geopereerd. Ze belandde in een rolstoel. Jiske was 15 jaar toen ze naar de Paralympische Spelen mocht, maar toen als rolstoelbasketballer. “Ik deed vroeger aan rolstoelbasketbal en rolstoeltennis, maar op een gegeven moment kon ik dat niet meer combineren”, zegt ze. “Ik moest kiezen. Uiteindelijk is het rolstoeltennis geworden. Daar was de uitdaging groter.”

De laatste paar jaren gaat Jiske nóg lekkerder. In 2015 werd ze door NOC*NSF verkozen tot paralympisch sporter van het jaar, was ze de beste op Roland Garros en won ze ook op Australian Open. Dit jaar won ze die laatste weer en Wimbledon. En mag ze natuurlijk weer naar de Paralympische Spelen!

Leer hier de rest van Team Oranje kennen.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.