Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Hoe ik in 6 stappen van couch potato in een somewhat gezonde ik veranderde

Foto: Daan van Baarsen
     Hoe ik in 6 stappen van couch potato in een somewhat gezonde ik veranderde
Like Ondertussen.nl

Als je een jaar geleden tegen me gezegd had dat ik nu vier keer per week zou sporten, niet elke dag meer zou snoepen en veertien kilo zou zijn afgevallen, dan had ik je keihard in je gezicht uitgelachen. Serieus, als je ‘couch potato betekenis’ op Google zou hebben ingetypt, dan zou daar toch echt mijn naam zijn uitgekomen. Ik had al moeite met overeind komen om te plassen, als ik weer eens met mijn grote vriend Netflix chillde. Toch deed ik het. Binnen zes maanden tijd werd ik een gezonde versie van mezelf – zo ongeveer dan. Ik vertel je hoe dat bij mij ging, hopelijk heb jij er ook iets aan!

Lees ook: De Olympische Spelen: 19-jarigen winnen medailles, terwijl ik een filmmarathon houd

Stap 1: er moet een knop om

Je moet je realiseren: oké, ik zit niet lekker in mijn vel. Of: ik wil veranderen. Pas als jij er echt voor gaat, kan de couch potato-versie van jou met pensioen gaan. Ik ben zó vaak begonnen met diëten, maar dat hield ik nooit vol. Logisch ook, want van diëten word je echt niet vrolijk. Jezelf dingen verbieden is niet gezond. Bij mij ging de knop om toen ik op de weegschaal ging staan en zo erg schrok dat ze bijna een pacemaker bij me moesten aanleggen.

Ik dacht: nu moet er echt iets anders.

Stap 2: huil voor dagen, omdat je minder pizza en chips moet eten

Is pizza ook jouw soulmate? Shitzooi. Want hoe lekker een pizza/hamburger/taco voor de televisie ook is, om gezonder te worden moet je toch echt minderen. Ik zeg niet dat je jouw soulmate helemaal moet dumpen, af en toe mag natuurlijk wel. Voor mij hielp het gebruiken van de app MyFitnessPal heel erg. Daar houd je bij wat je eet en je schrikt je af en toe dood als je erachter komt hoeveel calorieën er in iets zitten. Oh, en nog één dingetje: stop met snoepen.

Waarschijnlijk trek je nu je wenkbrauwen op en denk je dat de niet-zo-geheime missie Ex-Couch Potato nu officieel een mission impossible is geworden. Hey, ik heb nooit gezegd dat dit makkelijk ging worden. 😉

Ik at onwijs ongezond: als ik een dag geen koekjes at, dan at ik wel chips, ijs of chocola.

Er ging geen dag voorbij dat ik niet iets naar binnen propte. Maar fruit is ook écht lekker. Eet als tussendoortje eens een mueslireep of fruit – er zijn genoeg verschillende soorten, daar moet wel iets lekkers bij zitten. ’s Avonds hoef je trouwens echt niet nog een tripje naar het keukenkastje te maken, als het goed is zit je gewoon vol van het avondeten.

Stap 3: kom met die luie reet van de bank af – hoeveel moeite het ook kost

Om wat lekkerder in mijn vel te zitten, moest ik ook meer gaan bewegen. Ik bedoel, dat ik aan een beademingsapparaat moest na één trap op, of nadat ik moest rennen om de bus te halen, had wel een clue moeten zijn. Ik ben quite the detective, dus ik besloot te gaan sporten. Ik heb een hekel aan de sportschool – ik weet daar niet wat ik met mijn ongemakkelijke zelf aanmoet. Al die spiegels en apparaten die ik verkeerd gebruik… Ik ging hardlopen, deed aan yoga en gebruikte de app Nike Training Club. Meer daarover lees je hier

Zoek sporten die jou liggen, dat is voor iedereen weer anders.

Stap 4: weet dat je meer kunt dan je zelf denkt

Stel doelen voor jezelf, die in eerste instantie onmogelijk lijken. Door mijn collega’s (kuch, groepsdruk! Groepsdruk!) loop ik nu in september de Dam tot Damloop en dat is maar liefst 16,1 kilometer. Dat heeft er wel voor gezorgd dat ik drie keer per week de deur uitga, zodat ik niet straks al twee centimeter na de start hijgend aan de kant lig. De eerste paar keren waren een hel. Ik moest tien keer stoppen, terwijl ik 2 kilometer liep. Nu loop ik zo’n 8 km aan één stuk door. Ik had nooit gedacht dat ik dat zou kunnen.

Lees ook: Zo ga én blijf je hardlopen: 10 tips van Fitgirls’ Daphne

Stap 5: steek een middelvinger op naar die fitgirls en jongens op Instagram

Vergelijk jezelf niet met de meisjes en jongens op Instagram, die hun buik inhouden of zichzelf gisteren in slaap hebben gehuild omdat ze zo weinig hebben gegeten of zo veel hebben gesport. Ik heb hartstikke brede heupen, ik zal nooit echt dun worden – maar wel makkelijk een kind baren, who knows. En ik ben trots op mijn enorme kont. Na zes maanden heb ik wel door dat ik mezelf niet moet vergelijken met anderen.

Ik drink liever nog een biertje, dan dat ik geen grammetje vet op mijn lichaam heb.

Stap 6: realiseer je dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is

Ik ben er nu wel achter: diëten (en naar de sportschool gaan) werkt niet voor mij, want dan zit ik binnen een week weer op die bank chips te vreten. Ik weet dat je met een emmer in een hoekje wilt gaan kotsen als je de quote: ‘It’s not a diet, it’s a lifestyle’ hoort, maar tja, eigenlijk is het wel waar. Het begin is moeilijk, maar na een tijdje is je lichaam gewend aan het minder snoepen en krijg je bijna geen cravings meer. Daarnaast heb je een conditie opgebouwd en gaat het sporten ook een stuk beter. En tuurlijk, je hebt dagen dat je nog steeds languit op de bank ligt en een pizza eet. Maar je hebt ook dagen dat je hebt gesport en gezond hebt gegeten. Het gaat allemaal om die balans hè. 😉

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.