Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Dit kun je het beste voor en na een hardloopwedstrijd eten om goed te presteren

Foto: Unsplash
     Dit kun je het beste voor en na een hardloopwedstrijd eten om goed te presteren
Like Ondertussen.nl

Nog maar anderhalve week en mijn collega’s en ik gaan 16,1 km rennen om geld in te zamelen voor dance4life tijdens de Dam tot Damloop. Ik kon me eerst niet voorstellen dat ik ooit zou gaan hardlopen, terwijl je ook gewoon andere dingen kan doen met je tijd (zoals series kijken of een lesje bootcampen). Het was de groepsdruk die ervoor zorgde dat ik uiteindelijk ‘ja’ zei. En dat klonk een paar maanden geleden nog als een leuke uitdaging, inmiddels vraag ik me af of ik het überhaupt ga halen om in Zaandam aan te komen…

Dat neemt niet weg dat ik er niets meer voor doe, natuurlijk. Maar ik wás heel goed bezig met trainen, totdat daar een vakantie tussendoor kwam waar ik vrijwel niets aan lichaamsbeweging heb gedaan (behalve naar het strand wandelen), gevolgd door Lowlands (waar wel héél hard gedanst werd, maar dat is toch anders). Maar naast trainen, is voeding ook heel erg belangrijk voor het trainen. Want na een periode niet heel regelmatig en wat ongezonder eten, zijn de prestaties ook een stuk minder.

Lees ook: Geen smoesjes meer: zo blijf je tijdens je vakantie helemaal fit

Inmiddels weet ik wel dat het verstandig is om genoeg te eten voor het hardlopen en niet te veel want sporten met een volle buik gaat niet echt werken (auw, steken!). Maar sporten op een lege maag is ook niet heel relaxt. Maar wat is dan wel goed om te eten of drinken, en moet je na een wedstrijd ook meteen weer eten? Ik zocht het uit voor mezelf, maar natuurlijk ook voor iedereen die binnenkort een hardloopwedstrijd heeft:

Eten voor de wedstrijd

  • Tijdens een wedstrijd wil je natuurlijk optimaal presteren en daarom is het verstandig om van te voren genoeg te eten.
  • Tussendoor eten is niet heel verstandig, omdat drank en voedsel dan slechter verwerkt worden door je lichaam. Je hongergevoel verdwijnt trouwens als je een lange afstand gaat hardlopen, dus is vooraf eten wel echt belangrijk.
  • Hardlopen bevordert je darmfunctie. Dit is goed om te weten, want waarschijnlijk heb je geen zin om te stoppen voor een number 2 onderweg.
  • Eet twee uur voor de wedstrijd zodat je niet met een volle buik hoeft te rennen en ga vooral geen andere dingen dan normaal eten, je weet niet hoe je lichaam hierop zal reageren. Neem bijvoorbeeld (vezelarm) brood met appelstroop, honing, jam of vruchtenhagel.
  • Ben je te zenuwachtig voor de wedstrijd om überhaupt iets te eten, dan kan je ook gaan voor yoghurt of drinkontbijt. Vergeet vooral ook niet om genoeg te drinken voor de wedstrijd. Je gaat sowieso zweten en het is belangrijk om je vochtbalans op peil te houden.

Lees ook: Zo ga én blijf je hardlopen: 10 tips van Fitgirls’ Daphne

Eten na de wedstrijd

Eenmaal na de wedstrijd ben je waarschijnlijk helemaal kapot en zijn je spieren uitgeput. Het is wel belangrijk om zo snel mogelijk wat koolhydraten te eten zodat je spieren beter kunnen herstellen. Denk hierbij aan pasta, rijst, brood of bananen. Probeer daarnaast ook weer genoeg water te drinken om het vocht in je lichaam aan te vullen. Alcohol drinken na het rennen is niet een heel goed idee, omdat dit het vocht weer onttrekt uit je lichaam. Maar hey, als ik weet dat er zo’n heerlijk koud biertje op me staat te wachten bij de finish, is dat al reden nummer één om een beetje door te blijven lopen.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.