Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Wordt de wereld nou gewelddadiger of juist meer vredevol?

Foto: Carl Court/Getty Images
     Wordt de wereld nou gewelddadiger of juist meer vredevol?
Like Ondertussen.nl

Het lijkt wel alsof er elke week, zelfs elke dag, weer iets vreselijks gebeurt. De laatste tijd alleen al heb je een aanslag in Nice, een coup in Turkije, een aanslag in Kabul een aanslag op een trein in Duitsland en ga zo maar door. De vraag die elke keer weer naar boven komt: is de wereld nou echt zo gewelddadig?

Je zou haast zeggen van wel. Maar Steven Pinker, professor bij de Harvard universiteit en schrijver van The Better Angels Of Our Nature: Why Violence Has Declined, zegt juist van niet. Ondanks dat (social) media ons een ander beeld geven, zegt hij dat het steeds vredevoller wordt.

Lees ook: Column: Ik ben bang

Een algemene trend

Eigenlijk de enige manier om te kijken of nou daadwerkelijk de wereld minder gewelddadig wordt, is tellen. “Dat probeerde ik te doen in het boek. Kijk naar bijvoorbeeld moord, oorlog, genocide en terrorisme. Overal, op lange termijn, gaat het omlaag. Natuurlijk zijn er golven en pieken, maar de trend is naar beneden.”

De wereld wordt vredevoller. Maar als je het gevoel hebt dat het geweld in de laatste vijf jaar omhoog is gegaan, dan zit je op zich niet verkeerd. Bijvoorbeeld door de Syrische burgeroorlog zijn de aantal oorlogsdoden omhoog gegaan, en ook het aantal moorden in de Verenigde Staten is licht gestegen, zegt hij. “Maar toch is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld de jaren 60, 70 en 80.”

Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Lees ook: Column: Moeten we wel of niet schokkende foto’s laten zien op het nieuws?

Maar waarom?

Hij noemt een aantal redenen waarom geweld over het algemeen omlaag gaat. Een daarvan is dat het niet logisch is om geweld te gebruiken tegenwoordig voor veel mensen. “Als we allebei alleen maar bezig zijn met elkaar doden, zijn we niet beter af. De politie en overheden helpen heel goed, maar dat heb je op een wereldniveau niet. Daar komt het gedeeltelijk door grote bedrijven en dergelijke.”

Het is beter om handel te drijven met een land, dan ze binnen te vallen. Je vermoordt je klanten niet.

Natuurlijk zijn er nog wat andere redenen, zoals meer democratie (twee democratische landen vechten minder snel met elkaar) en dat normen en waarden zijn veranderd.

Best logisch dus. Hoewel we via de media heel erg veel zien, lijkt het misschien heel erg. Dat is ook de ‘kracht’ van terrorisme: het verandert je perceptie van geweld. Zij weten precies hoe ze in het nieuws moeten komen. Maar in realiteit worden we steeds minder gewelddadig.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.