Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Wederom een aanslag in Istanbul, waar moet je op letten als je op vakantie bent?

Foto: Defne Karadeniz/Getty Images
     Wederom een aanslag in Istanbul, waar moet je op letten als je op vakantie bent?
Like Ondertussen.nl

Nederlanders die op vakantie gaan naar Turkije zijn zo gewoon als vissen in het water. Maar we weten allemaal wel wat er aan de hand is in Turkije. Helaas zijn bij een nieuwe bomaanslag op de belangrijkste luchthaven van Istanbul wederom 41 doden gevallen (op moment van schrijven). Zeker 239 mensen raakten gewond. Behalve het tragische verlies van mensenlevens, zorgt de onrust ook voor flink minder Nederlandse toeristen. Niet zo best voor de Turkse portemonnee. Maar niet iedereen laat zich tegenhouden, in tegendeel. Er gaan nog meer dan genoeg mensen vakantie vieren in het land.

Lees ook: Bomaanslag in Ankara en social media offline in Turkije, wat is er aan de hand?

Laat je je tegenhouden?

Tja, de grote vraag is natuurlijk: laat je je tegenhouden door de terreurdreiging? Of laat je zoals velen zeggen “de terroristen niet winnen”? Veel Nederlanders zijn niet zo bang ingesteld, maar wat nou echt belangrijk is, is hoeveel je er van merkt.

Zo sprak RTL een tijd geleden met een aantal toeristen in Antalya, die zeggen dat ze er eigenlijk weinig van merken. Maar een NOS-correspondent uit Istanbul vertelt dat hij er wel degelijk rekening mee houdt. Wel zegt hij erbij dat omdat Istanbul zo groot is, er wonen praktisch evenveel mensen als in Nederland, je het niet goed merkt als in een ander stadsdeel iets gebeurt.

Ik sprak met Guusje. Zij studeerde een tijd lang in Istanbul en is deze week pas teruggekomen in Nederland. Ook zij erkent dat je er niet veel van merkt als het in een ander deel van de stad gebeurt. “Maar je merkt het wel aan de atmosfeer als er iets gebeurt. Mensen kijken naar elkaar”, vertelt ze. Na de aanslag in Istiklal, vier metrostops van waar ze woonde, gingen lessen op de universiteit niet door want “weinig mensen durfden met het OV.”

“Ook is het best stressvol want je bent na een aanslag oprecht bang voor je vrienden en huisgenoten.” Iets wat ze niet gewend is natuurlijk: “Dat gevoel van angst is heel nieuw. Het is onberekenbaar.” Laatst was er een aanslag vrij dichtbij, maar vervolgens zijn ze naar Taksim (wijk) gegaan en uit gegaan.

Een klein beetje met kloppend hart maar ja, life goes on!

Wat zijn nou dingen waar je rekening mee moet houden?

“Gebruik gewoon je gezonde verstand”, zegt Guusje. Zoals voor ieder land heeft de Rijksoverheid een reisadvies voor Turkije. Daar noemen ze een aantal belangrijke dingen die je moet onthouden als deze zomer op vakantie gaat.

  1. Er is een verhoogd risico op terroristische aanslagen. Ze adviseren dus goed op te letten, vooral in grote steden op drukke plekken. Overheidsgebouwen en politieke bijeenkomsten kunnen doelwitten zijn, maar ook toeristische plekken.
  2. Vermijd demonstraties, volg altijd aanwijzingen van de politie, en gedraag je gewoon fatsoenlijk. Op die manier maak je het voor jezelf veel veiliger.
  3. Reis niet in het grensgebied met Syrië en Irak, en probeer sowieso het zuid-oosten van het land te vermijden.
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.