Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Wat veroorzaakt het broeikaseffect en wat kunnen wij hiertegen doen?

Unsplash
     Wat veroorzaakt het broeikaseffect en wat kunnen wij hiertegen doen?
Like Ondertussen.nl

Het is niemand onopgemerkt gebleven: het is de afgelopen dagen nog bizar warm. En dat terwijl het toch echt al september is. Inmiddels begint het nu wat meer af te koelen en kunnen we nog genieten van temperaturen van rond de 20 graden, wat alsnog iets warmer is dan de gemiddelde temperaturen.

Deze kwestie zette me aan het denken. Ik vroeg me af hoe het toch kwam dat het nu zo laat in het jaar nog zó warm was en ontdekte dat dit toch wel een heel serieus onderwerp is. Ik las namelijk dat de wereld in 2016 waarschijnlijk het warmste jaar ooit zal zijn. En dan te bedenken dat het record nu op 2015 staat, wat dus betekent dat de aarde elk jaar weer een beetje warmer wordt.

Waarom is het zo erg dat de aarde steeds warmer wordt?

Iedereen weet wel dat ijs smelt en gletsjers krimpen naarmate de aarde warmer wordt. En waarschijnlijk heb jij nu direct een beeld voor je van een zielige ijsbeer die op een klein stukje ijs drijft. Maar dat is lang niet het enige wat er gebeurt door opwarming van de aarde. De VN verwacht namelijk dat er in het jaar 2050 zo’n 50 tot 200 miljoen mensen op de vlucht zijn geslagen voor het klimaat. En dan hebben we het in principe vooral over de opwarming van de aarde door CO2. Maar hoe werkte dit ook al weer?

  • Koolstofdioxide (CO2) is een gas dat van nature al in de atmosfeer aanwezig is, dit zorgt er namelijk voor dat de warmte niet uit de atmosfeer weglekt naar de ruimte.
  • Het gebruik van fossiele brandstoffen verhoogt het CO2-gehalte van de atmosfeer. Hierdoor is het beter geworden in het vasthouden van warmte, wat er dus voor zorgt dat de aarde langzaam opwarmt.
  • De CO2 uitstoot zal alleen maar toe blijven nemen omdat de mensheid groeit en landen als India en China welvarender worden.
  • De veeteelt is voor 14,5% verantwoordelijk voor alle CO2 uitstoot. Dit komt omdat er eigenlijk te veel koeien op de wereld zijn, die deze koolstofdioxide uitstoten. Maar omdat de vleesindustrie nog steeds heel erg groot is, zal dit alleen maar toenemen.

Pexels
Pexels

Methaan (CH4)

Als de aarde warmer wordt, zullen er gebeurtenissen plaatsvinden die de wereld in een korte tijd radicaal kunnen veranderen. Een grote verandering kan veroorzaakt worden door methaan (CH4), een ander soort gas dan koolstofdioxide dat het broeikaseffect kan versterken. Als de permafrost (bepaalde gebieden in de buurt van de polen en in hooggebergte waarbij de ondergrond nooit helemaal zal ontdooien) in Rusland en Canada gaat ontdooien, komt er methaangas vrij. Dit is 28 keer sterker is dan CO2, en zal dus voor nog meer problemen zorgen bij het opwarmen van de aarde.

Stel dat methaan in gasvorm zal vrijkomen, dan zal de wereld te maken krijgen met temperatuurstijgingen van 10 graden celcius of zelfs meer. En dan moet je bedenken dat bij een opwarming van 3 graden celcius het Amazonegebied al zal verdwijnen door verandering van de regenval.

Wat kun je zelf doen tegen het broeikaseffect?

De bevolking zorgt uiteindelijk voor het grootste gedeelte van de CO2-uitstoot, maar hoe kunnen wij hier zelf al iets aan veranderen? Een paar tips:

Eet minder dierlijke producten

Dit is dan wel direct een van de heftigste veranderingen die je kunt toepassen. Ik begrijp dat niet iedereen hierop zit te wachten. Zelf eet ik ook nog steeds dierlijke producten, maar ik ben me er wel van bewust dat ik dit niet élke dag hoef te eten. Je maakt al een klein verschil door af en toe een vlees-vrije dag in te lassen, dat is voor de meesten ook een stuk makkelijker.

Lees ook: De typische reacties die ik krijg als mensen horen dat ik vegetariër ben

Verbruik wat minder energie

Het is natuurlijk het beste om voor groene energie te kiezen, maar er zijn ook andere manieren om wat zuiniger te doen, waarmee je ook nog eens wat geld bespaard:

  • Zorg dat je vriezer niet te veel energie verbruikt. Het kost meer energie om een lege vriezer koel te houden, dan een volle. Is jouw vriezer vrijwel altijd leeg? Vul-m dan met wat kranten of lege flessen.
  • Kook water eerst in de waterkoker voordat je groenten gaat koken in de pan, dat scheelt energie. En doe de deksel op de pan, dan hou je de energie beter vast.
  • Steek kaarsjes aan. Het duurt nog even voordat de herfst echt begint en het blijft nu nog best wel lang licht ’s avonds, maar straks is dat wel even anders natuurlijk. Probeer dan eens te letten op de lichten die je aandoet en aan laat staan. Brand kaarsjes, dat is nog een stuk gezelliger ook! 😉
  • Was minder en kouder. Tegenwoordig worden wasmiddelen op zo’n manier gemaakt dat het vuil ook uit je kleding verdwijnt als je op lage temperaturen wast. En laat je was gewoon op een wasrekje drogen in plaats van een droger te gebruiken, dat veroorzaakt namelijk ruim drie kilo CO2-uitstoot.
  • Laat de kraan niet lopen terwijl je aan het tandenpoetsen bent en probeer iets korter te douchen.

Lees ook: Nederlandse jongeren douchen het langst van iedereen, met alle gevolgen van dien

Natuurlijk is dit nog lang niet alles wat je zelf kunt doen tegen de klimaatverandering. Heb je zelf nog tips, dan horen we dat graag! 

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.