Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Waarom is Frankrijk zo vaak het doelwit van IS aanslagen?

Getty Images/Carl Court
     Waarom is Frankrijk zo vaak het doelwit van IS aanslagen?
Like Ondertussen.nl

Afgelopen anderhalf jaar zijn er zeven (!) aanslagen geweest in het geliefde vakantieland Frankrijk. Bizar veel, daarom vroegen wij ons af: waarom is nou stééds Frankrijk het doelwit?

Lees ook: Deze patatboer heeft tientallen levens gered tijdens aanslagen in Nice

Foto: Getty Images/Carl Court
Foto: Getty Images/Carl Court

De redenen

Er blijken een aantal redenen te zijn waarom IS het veelal op Frankrijk munt. We sommen ze, zodat je er een duidelijk beeld van hebt, even voor je op:

 • In Frankrijk zijn bij officiële instellingen (zoals scholen en rechtbanken) godsdienstige symbolen zoals kruizen, hoofddoeken en gezichtsbedekkende sluiers verboden. Dit terwijl Frankrijk de grootste moslimgemeenschap van de EU heeft, namelijk zo’n 5 à 6 miljoen mensen. Fanatieke moslims zijn niet te spreken over het ‘bannen’ van religie.
 • Moslimextremisten zien Frankrijk, door hun koloniale geschiedenis, als een legitiem doelwit. Algerije, Marokko en Tunesië waren Franse koloniën. Toen zij onafhankelijk werden, steunde Frankrijk deze landen, ten nadele van de islamitische groeperingen.
 • Frankrijk is één van de landen die veel bombardementen uitvoert op de IS. Ze vormen hierdoor een legitiem doelwit bij IS-gerelateerde aanslagen.
 • Frankrijk is kampioen in het vieren van het leven. De New York Times beschrijft het zo: “Frankrijk is alles wat religieuze fanatiekelingen haten, namelijk op heel verschillende manieren van het leven genieten. Gek op het vrije leven met eten, drinken, muziek, boeken en de ‘Franse zwier’.” Frankrijk, en met name Parijs, werd daarom door groepen als IS en Al Qaida meermaals omschreven als ‘de speeltuin van Satan’.
 • Ook wordt een kleine groep inwoners getroffen door Islamofobie. “Zo’n dag als 14 juli, waarop onder meer het ‘Fransman zijn’ wordt gevierd, is dan een logisch moment voor een aanslag,” aldus terrorisme-expert Quirine Eijkman.

Franse diensten

Anti-terreurdeskundige Peter Knoope (voormalige directeur van het International Centre for Counter-terrorism in Den Haag) maakt zich zorgen. Hij zegt: “In Frankrijk werken verschillende inlichtingendiensten niet eens goed samen, ze beconcurreren elkaar zelfs. In bijna alle andere Europese landen is dit wél het geval. Bovendien staat in de Franse probleemwijken het contact tussen overheid en bewoners op een laag pitje. Alleen als er tot op het allerlaagste niveau een goede verhouding bestaat met de overheid, willen en kunnen mensen bij de politie aankloppen als een familielid of buurjongen bezig is met rare plannen.”

Ook is het voortdurend feeling houden met moslimorganisaties essentieel om te weten waar teruggekeerde IS-strijders zich bevinden.

Foto: Getty Images/Dondi Tawatao
Foto: Getty Images/Dondi Tawatao

Wanneer waren alle aanslagen in Frankrijk?

 • 7 januari 2015: Op deze dag was er een aanslag op satirisch tijdschrift Charlie Hebdo en was er een gijzeling in een drukkerij.
 • 3 februari 2015: Een man heeft drie bewakers neergestoken in het Joods centrum in Nice.
 • 26 juni 2015: Een terrorist heeft een man bij een fabriek in Lyon onthoofd.
 • 21 augustus 2015: Op deze dag was er een poging tot het plegen van een aanslag in een Thalys die vanaf Amsterdam reed.
 • 13 november: Er vielen op deze dag tientallen doden bij meerdere aanslagen in Parijs, onder meer in theater de Bataclan.
 • 13 juni 2016: Een IS-gezant viel een politiecommissaris en vrouw aan in een voorstad bij Parijs. Ze hebben beiden de aanslag niet overleefd.
 • 14 juli 2016: Een vrachtwagenchauffeur reed in op menigte in Nice; er zijn ruim tachtig slachtoffers gevallen.

Maar IS pleegt niet alleen in Frankrijk aanslagen…

In Ankara werden er in februari en maart dit jaar twee grote aanslagen gepleegd, er kwamen hier respectievelijk 28 en 34 mensen om het leven. Ook was er in maart een aanslag in Brussel, waar er 30 mensen om het leven kwamen. In Istanbul zijn er de afgelopen maanden zes aanslagen geweest, waarbij er in totaal 90 mensen om het leven kwamen.

Verschrikkelijk dit.

Foto: GettyImages/Antoine Antoniol
Foto: GettyImages/Antoine Antoniol

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.