Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Update Brussel: nieuws over de daders, huiszoekingen en steun van de wereld

Foto: Carl Court/Getty Images
     Update Brussel: nieuws over de daders, huiszoekingen en steun van de wereld
Like Ondertussen.nl

Een dag na de vreselijke aanslagen in Brussel komt er steeds meer duidelijkheid over de situatie, de daders, de slachtoffers en de gevolgen. Een gebeurtenis als dit in het hart van de Europese Unie domineert het nieuws en de levens van de meeste van ons. Terwijl België het ‘gewone’ leven weer begint, brengen we jou op de hoogte van de actualiteit.

Het slachtofferaantal ligt momenteel op minstens 32 doden volgens het Belgische ministerie van Volksgezondheid en zeker 270 gewonden. De aanslag is officieel opgeëist door IS.

Lees ook: Grote chaos in Brussel na aanslagen, wat is er aan de hand?

De twee omgekomen daders waren gezochte broers

Twee van de drie mannen die zichzelf opbliezen zouden gezochte broers zijn. Dat meldt de Franstalige publieke omroep in België, RTBF. Khalid en Ibrahim El Bakraoui werden vorige week al gezocht bij een politie-actie in Vorst. Dit laatste heeft de Belgische justitie nog niet bevestigd. Ze zijn al eerder in contact gekomen met de politie. Ibrahim heeft al een keer een celstraf van negen jaar gehad toen hij op een agent schoot met een kalasjnikov bij een overval. Khalid heeft ooit al een voorwaardelijke gevangenisstraf gekregen van vijf jaar wegens autodiefstallen.

Khalid zou trouwens ook een huis in Charleroi hebben gehuurd, waar daders van de aanslagen in Parijs zich hebben schuilgehouden.

Volgens VRT staat één van de twee broers in donkere kleding op deze foto die het hele internet over ging:

De beelden zijn van een bewakingscamera op het vliegveld Zaventem, vlak voor de aanslag. De andere broer zou betrokken zijn bij de aanslag in het metrostation Maalbeek. Daar is het overigens nog niet helemaal duidelijk of het om een zelfmoordaanslag ging, of dat er een bom was neergelegd.

Veel onduidelijkheid over arrestatie derde dader

Op de foto zie je ook een man met witte trui en zwarte hoed. Dit zou de 24-jarige Najim Laachraoui zijn. Hij liet zijn bomgordel achter op Zaventem en was op de vlucht geslagen.

Hij zou vanochtend gearresteerd zijn in Anderlecht door speciale eenheden van de politie. Dat melden de Belgische kranten La Dernière Heure en L’Echo. Andere Belgische media zoals Het Nieuwsblad, De Tijd en De Standaard spreken dit tegen. Officiële bronnen hebben beide kanten nog niet bevestigd. La Dernière Heure heeft inmiddels hun berichtgeving teruggetrokken, wat zou betekenen dat hij nog vrij rondloopt.

Wie de derde man is op de foto is niet bekend. Mogelijk zijn er nog meer daders bij betrokken.

De politie doet huiszoekingen

Gisteren en vandaag is de politie flink bezig geweest met huiszoekingen in en om Brussel. Op het moment van schrijven zijn ze klaar met huiszoekingen in de gemeente Schaarbeek. Hier vonden ze dinsdag nog een spijkerbom, chemische stoffen en een IS-vlag. Of er verder nog nuttige informatie is gevonden is onbekend.

De dag na de aanslagen komt het openbaar vervoer langzaam weer op gang

Het grootste deel van het ov in Brussel is op woensdagochtend open voor het publiek. Wel heeft vervoersbedrijf MIVB de reistijden uit veiligheidsoverwegingen beperkt. Ook het autoverkeer merkt er nog veel van, aangezien verschillende tunnels zijn afgesloten. De omgeving van de Wetstraat, waar veel regeringsgebouwen staan, blijft ook gesloten voor verkeer. Metrostation Maalbeek blijft de komende weken nog gesloten.

De Thalys tussen Brussel en Amsterdam rijdt wel gewoon weer, maar de trein stopt niet op station Brussels Airport, omdat de luchthaven nog gesloten is. Vakbond FNV spoor was er bezorgd over. Zij wisten niet of er genoeg beveiliging was en zeiden dat personeel ‘flink ontdaan was’. De NS zei echter dat er geen afmeldingen waren van personeel, en dat treinen van en naar België gewoon via normale dienstregeling rijden.

De wereld steunt België

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.