Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Noord-Korea laat bommen afgaan voor nucleaire testen, maar waarom?

Foto: Woohae Cho/Getty Images
     Noord-Korea laat bommen afgaan voor nucleaire testen, maar waarom?
Like Ondertussen.nl

Noord-Korea heeft afgelopen weekeinde een gigantische nucleaire test gedaan, in plaats van een normale VrijMiBo. De aardbeving die erop volgde was maar liefst 5,3 op de schaal van Richter. Dit duidt op een echt zware bom van 10 kiloton, sommige deskundigen zeggen zelfs 20 kiloton: de grootste van het land tot nu toe. Inmiddels bereiden ze weer een nieuwe voor, wordt gezegd door de Zuid-Koreanen.

Wat gebeurt daar toch allemaal? Wat probeert Kim Jong-Un eigenlijk te bereiken – wil hij aanvallen, zichzelf kunnen verdedigen of gewoon een beetje stoer doen? En hoe reageert de rest van de wereld? We zetten alles eens even op een rijtje.

Lees ook: Deze gast maakte foto’s van Noord-Korea op de plekken waar dit hartstikke verboden is

Dus wat hebben ze precies gedaan?

Noord-Korea en hun leider Kim Jong-Un doen natuurlijk wel vaker rare, roekeloze en gevaarlijke dingen. Niemand weet precies wat er in dat geheimzinnige land gebeurt. Maar deze keer is het wel redelijk duidelijk, omdat ze willen dat mensen het weten. Noord-Korea ontwikkelt een nucleair wapen, stapje voor stapje.

De eerste test was in 2006. Toen ging het om een vrij kleine explosie van 1 kiloton. Met elke proef wordt het steeds zwaarder, en meestal zit er een paar jaar tussen. Ook gingen ze testen met uranium en waterstof, waarmee je een lichtere bom kan maken. Een lichtere bom kan op een langeafstandsraket: belangrijke informatie dus. De laatste test was in januari en nu, acht maanden later, deden ze weer een flinke.

De aardbeving duidde op 10 tot 20 kiloton. Ter vergelijking: de bom op Hiroshima was 15 kiloton. 

Lees ook: Noord-Korea doet stoer met succesvolle kernproef met waterstofbom en veroorzaakt flinke beving

Je vraagt je misschien af hoe we dit kunnen weten, aangezien het land zo geheimzinnig is. Nou ten eerste brengen ze wel wat naar buiten, maar het is altijd maar de vraag of het waar is of slechts propaganda. De meeste informatie hierover verkrijgen we door het meten van de aardbevingen die de tests veroorzaken. De tests gebeuren onder de grond (logisch met nucleaire bommen) dus krijg je goed meetbare aardbevingen. Ook op satellietfoto’s zijn de testgebieden goed te zien.

Foto: Woohae Cho/Getty Images
Foto: Woohae Cho/Getty Images

Wat denken ze te doen?

Het is niet helemaal zeker aangezien Kim Jong-Un en de rest van de leiding van Noord-Korea niet echt te voorspellen zijn. Toch zullen ze waarschijnlijk niet zomaar aanvallen. Kernwapens zijn heftig, heel heftig. Ze worden amper gebruikt om aan te vallen, maar juist om af te schrikken. En dat is wat Noord-Korea waarschijnlijk probeert te doen, zegt bijvoorbeeld ook Korea-deskundige Remco Breuker:

Ze laten zien dat je vooral niet moet proberen het land binnen te vallen. Zo’n wapen is dus meer ter verdediging.

Noord-Korea is een land met een flink ego. Ze willen “erkend worden als nucleaire macht”. Dat zegt het staatspersbureau. Ze zeggen dat het nodig is tegen de dreiging van Amerika, en zullen doorgaan met de proeven. Het lijkt er dus op dat ze gewoon stoer willen zijn en met de grote jongens mee willen doen. Het moet werken als een afschrikmechanisme.

Lees ook: Hyeonseo vluchtte als tiener uit Noord-Korea: “Ik was er toch gelukkig”

Hoe reageert de rest van de wereld hierop?

Spoiler alert: ze zijn niet zo blij. Zelfs bondgenoot China heeft de proef veroordeeld. De Verenigde Staten kondigde vrijwel meteen nieuwe sancties aan tegen Noord-Korea. Maar dat doet de VS eigenlijk altijd, veel trekt onze grote vriend Kim zich er niet van aan, en dat is deze keer niet anders.

Wat dan wel weer opvallend is, is dat Zuid-Korea deze keer Noord-Korea keihard bedreigt. En met bedreigen bedoel ik dat ze zeggen hoe ze Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea, volledig in een parkeerplaats willen veranderen. “Elk Pyongyang district, vooral het district waar de leiders mogelijk zitten, zal volledig vernietigd worden door ballistische raketten en brisantgranaten zodra het ook maar lijkt dat Noord-Korea hun kernwapen willen gebruiken. In andere woorden: de hoofdstad zal niet meer dan as worden en van de kaart worden geveegd.”

Ja, dat is dus precies wat Zuid-Korea zei. Dus uh, er gebeurt weer een hoop in de regio. Ik ben in ieder geval benieuwd wat er hierna gaat gebeuren.

P.S. Ondertussen zijn er meer dan 140.000 mensen in nood in het land door een tyfoon. Ik zou zeggen Kim: doe daar eens wat aan. 🙂

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.