Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Noord-Korea doet stoer met succesvolle kernproef met waterstofbom en veroorzaakt flinke beving

Foto: Science & Society Picture Library/Getty Images
     Noord-Korea doet stoer met succesvolle kernproef met waterstofbom en veroorzaakt flinke beving
Like Ondertussen.nl

Noord-Korea deed vannacht een opmerkelijke en gevaarlijke openbaring: ze zegt dat het met succes een proef heeft uitgevoerd met een waterstofbom, een soort sterke kernbom. De bom veroorzaakte een beving van 5,1 op de schaal van Richter, vlakbij een plek waar Noord-Korea eerder kernproeven deed. De test werd ondergronds gedaan op slechts 19 kilometer afstand van de stad Sungjibaegam. In de verklaring die ze gaven op de nationale televisie vertellen ze dat het land zich continu versterkt om “zichzelf te beschermen tegen het vijandige beleid van de Verenigde Staten”.

Lees ook: 9 bizarre feiten over Noord-Korea die je waarschijnlijk niet kende

In de verklaring staat: “De Democratische Volksrepubliek Korea, een verantwoordelijke nucleaire staat, zal zoals eerder duidelijk gemaakt niet als eerste een kernwapen inzetten of de desbetreffende technologie overdragen zolang vijandige staten geen inbreuk maken op de soevereiniteit van ons land”

De wereld reageert snel

Buurland Zuid-Korea is natuurlijk de eerste die de gevolgen hiervan voelt. Zij hielden al rekening met een kernproef, zegt persbureau Yonhap. Ook bijvoorbeeld Japan tolereert dit soort dingen niet en zegt met een ‘ferme reactie’ te komen, wat dat ook mag betekenen. NOS-correspondent Marieke de Vries verwacht dat ook grootmacht China hier niet zo blij mee is. “China heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om Noord-Korea te overtuigen om te stoppen met het nucleaire programma, maar vandaag is daar een brutale reactie op gekomen. Noord-Korea trekt zich nergens iets van aan, ook niet van China.”

Lees ook: Hyeonseo vluchtte als tiener uit Noord-Korea: “Ik was er toch gelukkig”

Meer in onze richting van de wereld wordt met ophef gereageerd. De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag in een besloten vergadering bijeen om te praten over de ontstane situatie. In een resolutie van de raad staat al dat Noord-Korea niet mocht rondkloten met nucleaire wapens en de bijbehorende raketten. Ook de Verenigde Staten let nauwlettend op de situatie. Eerder zijn al sancties opgelegd door de VN, maar ja, in hoeverre die nut hebben is nog maar de vraag.

Twijfel

Of het daadwerkelijk om een waterstofbom gaat is nog niet internationaal geverifieerd, omdat dit dagen kan duren. Sommige experts twijfelen of het echt om een waterstofbom ging. De beving ontstond op 10 kilometer diepte, ongebruikelijk diep voor een kernproef. Bovendien zeggen veel experts dat het een veel grotere beving moest zijn als het echt ging om een waterstofbom. Het zou in theorie kunnen dat ze gewoon een aardbeving hadden, en die gebruikte om te bluffen.

Maar goed, beter het zekere voor het onzekere. Oh, Noord-Korea is trouwens niet het enige land dat beschikt over atoom- en waterstofbommen. De grote kernmogendheden hebben dat ook hoor. Denk aan Amerika, Rusland, China, Frankrijk en Engeland.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.