Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Nieuwe ‘blaastest’: dit apparaat checkt of je je telefoon hebt gebruikt tijdens het rijden

Foto: Getty Images / Thomas Trutschel
     Nieuwe ‘blaastest’: dit apparaat checkt of je je telefoon hebt gebruikt tijdens het rijden
Like Ondertussen.nl

Alcohol en vermoeidheid waren vroeger de grootste vijanden in het verkeer. Maar sinds de razendsnelle overname van onze geliefde smartphone, hebben we daar een nieuwe verkeersveiligheidsvijand in gevonden. De telefoon is vaak een middelpunt van belangstelling voor ons, en zelfs in gevaarlijke situaties lijkt het dingetje te interessant om weg te leggen.

Lees ook: 18-jarige veroorzaakt auto-ongeluk maar ook Snapchat wordt hierbij aangeklaagd

Het komt dan ook steeds vaker voor dat mensen ongelukken veroorzaken doordat zij op hun telefoon zitten tijdens het rijden. De New Yorkse senaat merkt dat er een toename is van ongelukken door telefoongebruik en onderneemt actie tegen appen in het verkeer. De politie moet met een nieuw apparaatje genaamd de ‘Textalyzer’ (afgeleid van Breathalyzer, de blaastest) telefoons checken of er onlangs nog is geappt door de brokkenpiloot. Hij is nog niet in gebruik, maar het heeft er alle schijn naar dat het wetsvoorstel aangenomen gaat worden, en waarom ook niet?

Hoe werkt het?

Het apparaatje werkt als volgt: als je een ongeluk maakt, moet hij zijn telefoon inleveren waarna de Textalyzer wordt aangesloten op je smartphone. De Textalyzer maakt verbinding met het besturingssysteem van de telefoon en controleert of de laatste paar minuten nog is geappt. Zo kan er dus net als de blaastest gecontroleerd worden of je fout bent geweest tijdens het rijden. Als er nog activiteit op je smartphone te bespeuren valt nét voor het ongeluk, ben je dus de sjaak. Je kunt wel weigeren om je telefoon in te leveren, maar dan kan je rijbewijs direct worden ingevorderd.

Hier ook?

Uit onderzoek van Veilig Verkeer Nederland blijkt dat minstens de helft van de jongeren af en toe op zijn telefoon kijkt tijdens het rijden. De kans op ongelukken zou 25 procent groter zijn door het telefoongebruik in het verkeer. Misschien dus ook een ideetje voor ons om uit te voeren?

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.