Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Nederlandse jongeren douchen het langst van iedereen, met alle gevolgen van dien

Foto: Pixabay
     Nederlandse jongeren douchen het langst van iedereen, met alle gevolgen van dien
Like Ondertussen.nl

Je bent net wakker en hebt absoluut géén zin om op te staan. Het liefst blijf je de hele dag onder je warme deken liggen en vermijd je de dag waarop je ontzettend productief moet zijn. Het enige lichtpuntje van deze vroege morgen zijn die hete stralen die je over je lichaam kan laten glijden, om vervolgens uitgebreid je haren te gaan wassen, jezelf een beetje te gaan scheren en Adele uit volle borst mee te zingen. Maar zit je net lekker in je refrein, moet je van je ouders onder de douche vandaan. Of je haren gaan recht overeind staan wanneer jij aan het eind van de maand de energierekening op de mat krijgt. Hoe kan het toch dat we gestraft worden voor te lang douchen? We hebben toch genoeg water?

De pubers in Nederland zijn de schuldige van het overmatige waterverbruik in Nederland. Ze douchen gemiddeld 12 minuten per dag, 7 dagen in de week. Dat komt neer op 3 dagen per jaar. Ik mag dan officieel geen puber meer zijn, maar ik kan me gerust schuldig noemen.

Maar volgens de overheid is de maatstaaf: 5 minuten douchen per dag. Niet langer. Echt waar.

Lees ook: 7 beste gedachtes in de douche die je wereld op z’n kop zetten

Foto: Giphy
Foto: Giphy

De kwalen van te lang douchen

Een half uur douchen lijkt misschien best oké. Je zou denken dat we ‘toch wel genoeg water’ hebben. Maar volgens Kirsten Palland van Milieu Centraal is de energie die we met douchen onnodig verspillen, toch wel echt dé boosdoener voor het milieu.

Warm water kost zo’n vijftig keer meer energie dan koud water.

Foto: Giphy
Foto: Giphy

Pretty much…

Douchen is wat dat betreft dus een behoorlijk schadepotje. Pubers verbruiken zo’n 80 liter water per dag (oef…), en ouderen en kinderen ongeveer 35 liter. De helft van al dit water blijkt dagelijks verbruikt door het douchen.

Als je korter doucht, scheelt het dus energie en gasverbruik. Een voorbeeldje: als iedere Nederlander voortaan maximaal vijf minuten doucht, bespaart het Nederland ieder jaar 125 miljoen m3 water en 720 miljoen m3 aan aardgas. Allemaal leuk en aardig, maar dit komt dus neer op 600 miljoen euro(!!!) dat we kunnen besparen. Een gemiddeld huishouden kan drie jaar lang koken als ze op deze manier geld besparen. Autsj.

Foto: Giphy
Foto: Giphy

Tips om energie te besparen tijdens het douchen

Liever niet natuurlijk, maar je begrijpt dus wel waarom we er eigenlijk wel aan zouden moeten geloven. Daarom de beste tips om je dagelijkse douchebeurt iets in te korten:

  • Zoek twee liedjes uit die je vet leuk vindt. Op deze liedjes mag je douchen. Zijn ze klaar? Dan moet je onder de douche vandaan;
  • Ben je je uitgebreid aan het inzepen? Ga dan niet een stap opzij om het water te vermijden, maar zet gewoon de kraan uit;
  • Douche met koud tot lauwwarm water. Dit schijnt ook nog eens goed voor je te zijn, dus dat is een win-win situatie;
  • Poets je je tanden in de douche? (Ik ben schuldig) Doe dit voortaan gewoon lekker bij de wasbak, scheelt weer 2 minuten;
  • Was je haar eens een keer niet; het hoeft niet elke dag. Op deze manier kan je gewoon even afspoelen, en klaar!
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.