Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

“IS zou niet bestaan als we Irak niet waren binnengevallen”, zegt voormalig legeradviseur VS

Foto: Spencer Platt/Getty Images
     “IS zou niet bestaan als we Irak niet waren binnengevallen”, zegt voormalig legeradviseur VS
Like Ondertussen.nl

Misschien heb je het wel vaker gehoord in discussies met vrienden of in de reacties op letterlijk elk willekeurig artikel over IS, maar veel mensen denken dat IS en andere terreurorganisaties de schuld zijn van onszelf. In een interview met het Britse Channel 4 vertelt een voormalig adviseur voor het Amerikaanse leger een soortgelijk verhaal:

“IS zou niet bestaan als we Irak niet waren binnengevallen.”

David Kilcullen werkte van 2004 tot 2010 als “het hoofd strategie bij de afdeling antiterreur”, en was medeverantwoordelijk voor het uitdenken van antiterreurstrategieën in bijvoorbeeld Irak, Pakistan en Afghanistan. Een vrij hoge pief dus.

Lees ook: 19-jarige jongen vertrok naar Syrië om slachtoffers te helpen, maar komt nu zelf niet meer weg

Eigen schuld

In het interview vertelt hij hoe de situatie nu veel erger is dan aan het begin van de ‘War on Terror’ in 2001. “We moeten realiseren dat veel hiervan onze eigen schuld is”, gaat hij verder. Zo zegt hij zelfs dat de invasie in Irak in 2003 net zo’n strategische fout was als Hitler die Rusland binnenviel in 1941. Waar ligt het grote probleem? Een invasie is allemaal leuk en aardig, maar het Westen faalde om het politiek proces te ondersteunen en te bevestigen.

Ook reageerde we niet fatsoenlijk op het geweld die voortkwam uit de Arabische Lente in 2011.

IS en Al-Qaida

Natuurlijk is het niet 100% onze schuld dat IS komt, zo werkt het niet. Maar het heeft wel heel veel invloed gehad, en zoals hij zegt: IS zou niet bestaan zonder het Westen. Bovendien vertelt hij dat Al-Qaida en de hele Taliban ook weer aan het groeien zijn en dat er in Zuidoost-Azië steeds meer kleine groepjes die zich bij IS willen aansluiten bijkomen.

Het feit dat landen zoals de VS en Rusland verschillende doelen lijken te hebben in het verslaan van IS en het afzetten van president Assad, brengt de oplossing niet veel dichterbij. Volgens David worden er niet genoeg middelen ingezet om de juiste doelen te bereiken.

Het lijkt er dus op dat, volgens David Kilcullen, het Westen niet helemaal goed had nagedacht over de consequenties van een invasie. Maar goed, je kan altijd huilen om het verleden, maar misschien is deze vraag nog wel belangrijker: hoe gaan we deze humanitaire ramp oplossen?

Lees ook: Het was vannacht rustig in Syrië na begin staakt-het-vuren, is er dan eindelijk ruimte voor hulp?

Het hele interview kun je hieronder bekijken:

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.