Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Hyeonseo vluchtte als tiener uit Noord-Korea: “Ik was er toch gelukkig”

Foto: Keith Beaty/Getty Images
     Hyeonseo vluchtte als tiener uit Noord-Korea: “Ik was er toch gelukkig”
Like Ondertussen.nl

Hyeonseo Lee was nog maar net zeventien toen ze het onwaarschijnlijke deed. Ze wist uit het Noord-Korea van Kim Jong-Il te ontsnappen. Via China kwam ze terecht in Zuid-Korea. Maar echt gelukkig is ze niet. In een interview met het Duitse Die Welt vertelt ze alles over haar ontsnapping en het leven in het land van de Geliefde Leider.

Gehersenspoeld

Toen Hyeonseo nog een klein meisje was, werd ze eigenlijk gewoon gehersenspoeld. Noord-Korea was het paradijs op aarde. De VS en Japan leken nergens op en vooral Zuid-Korea was helemaal niets. Ze had het ook niet zo slecht in Noord-Korea, misschien dat ze daarom alles geloofde wat haar werd ingelepeld door het regime. Ze woonde met haar familie in Hyesan, een stad in het noorden van Noord-Korea aan de grens met China. Haar vader was een officier in het leger en haar moeder was erg goed in handelen.

Toch wilde Hyeonseo weg. Ze was een van de honderdduizenden die in de jaren negentig van de vorige eeuw erin slaagden om te vluchten uit Noord-Korea. Ze schreef er ook een boek over: ‘Zwarte Magnolia. Hoe ik Noord-Korea ontvluchtte. Een verslag uit de Hel.’ Ze is nu namelijk inmiddels 35, en haar verhaal deelt ze graag.

Een ding is zeker: ze haatte het regime. “Het regime was en is hatelijk maar er leven ook mensen onder dat bewind. Met die voel ik me nog altijd verbonden omdat ze nog altijd onder een dictator lijden.” Ze kon er als kind ook totaal niet omheen, de familie Kim kwam overal in haar leven terug:

De portretten van de dictator hingen overal in ons huis, ook in de badkamer.

“Ze moesten ook elke dag schoongemaakt worden. Er mocht geen stofje op de foto’s van de Grote Leider liggen. De meeste Noord-Koreanen kwijten zich nog altijd van die taak uit loyaliteit. Waarschijnlijk poetsen ze vaker die portretten dan dat ze hun eigen gezicht wassen.” En dat moest ook, want elk moment konden er controleurs met witte handschoentjes aan de deur staan.

“Ze kijken ook na of ze gereinigd worden met het juiste product. Voor de portretten van de familie Kim moesten we een speciaal daarvoor bestemd poetsmiddel gebruiken. Een gewoon middel en water zijn verboden. Wie niet het juiste reinigingsmiddel gebruikt, riskeert een zware straf in een kamp.”

Alles werd teveel

Als kind werd ze het beu. Ook de bevolking die voortdurend honger lijdde en de verplichte verheerlijking van het regime werden haar te veel. Door haar moeders illegale handelpraktijken met China raakte ze geobsedeerd met het buurland. Ze hoorde verhalen over China van landgenoten, en ze trok zelf vaak naar de grens om in de verte een grote Chinese stad te zien. Op haar zeventiende waagde ze de sprong.

Met de hulp van smokkelaars stak ze de grensrivier Yalu over naar de Chinese stad Changbai en liet ze haar leven in Noord-Korea definitief achter zich. Tien jaar leefde ze in angst, alleen in China. Angst om betrapt te worden, om teruggestuurd te worden. Ze werkte, net als 200.000 van haar medevluchtelingen, in de illegaliteit. Het leven was hard. Andere naam, altijd op haar hoede. Ze had nooit het gevoel dat ze veilig was.

Schuldgevoel

Haar familie had ze achtergelaten. Hyeonseo werd verteerd door schuldgevoel. Het contact met haar familie was minimaal. Pas jaren later, kon ze af en toe bellen met haar vader en moeder. Maar ook dat was lastig, aangezien Noord-Korea alle mobiele berichten controleert.

In 2008 is ze vertrokken naar Zuid-Korea. Ze moest wel, want de druk op China om overlopers terug te sturen werd te groot. In Zuid-Korea merkte ze pas hoe verschillend de twee Koreas zijn. “We zijn zo verschillend, ook op cultureel vlak. Eigenlijk is Zuid-Korea voor mij een totaal ander land. Ik weet ook niet hoe de Zuid-Koreanen denken.”

Noord-Koreanen zijn meestal vrij direct, Zuid-Koreanen zijn anders.

Desondanks de dictatuur voelde ze zich gelukkig in Noord-Korea. Ze had daar immers haar hele familie. “Ook bewaar ik nog veel goede herinneringen aan mijn schoolkameraden. Die souvenirs zal ik waarschijnlijk nooit meer met ze kunnen delen. Ik zal ze voor mij alleen moeten houden.”

Omdat ze haar moeder en broer te veel miste, besloot ze om hen naar Zuid-Korea te halen. Dat deed ze via dezelfde route als die zij gereisd heeft. Via China ging het naar Vietnam en Laos naar Seoel. “Uiteraard ben ik blij dat zij hier nu bij me wonen maar mijn geluk wordt toch wat overstemd door het grote verdriet van mijn moeder. Ze heeft heimwee naar huis en huilt dagelijks. Ik zie dat ze droevig is en dat bezorgt me dan weer een slecht gevoel.”

Gelukkig is ze dus nog niet echt. “Als kind droomde ik van een normaal leven samen met mijn familie. Een leven zonder angst en bedreigingen. Voor de vrijheid ben ik mijn land ontvlucht maar daar heb ik een dure prijs voor betaald. Ik heb een deel van mijn familie verloren.”

Met alles wat ik vandaag weet, had ik de rivier naar China nooit overgestoken. Zeker niet in de wetenschap dat het mijn laatste ogenblik ooit in Noord-Korea was.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.