Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Hoe gaat het met het gevecht tegen de Islamitische Staat?

Foto: John Moore/Getty Images
     Hoe gaat het met het gevecht tegen de Islamitische Staat?
Like Ondertussen.nl

De Islamitische Staat (IS) riep ruim twee jaar geleden een kalifaat uit in Syrië en Irak. Sindsdien kent iedereen ze wel, vooral door de gruwelijkheden die praktisch dagelijks in de media komen en de vele aanslagen die ze opeisen. De strijd tegen deze terreurgroep is ook al jaren aan de gang. Vooraan de strijd staan de Amerikanen die samen met een coalitie, waar Nederland bij hoort, stabiliteit in de regio willen forceren.

Maar hoe gaat dat gevecht nou eigenlijk precies? We horen er regelmatig dingen over, maar laten we ze eens op een rij zetten.

Lees ook: “IS zou niet bestaan als we Irak niet waren binnengevallen”, zegt voormalig legeradviseur VS

Een lid van het Vrije Syrische Leger staat voor en IS-vlag in Jarablus. Foto: Defne Karadeniz/Getty Images
Een lid van het Vrije Syrische Leger staat voor en IS-vlag in Jarablus. Foto: Defne Karadeniz/Getty Images

Terroristen vallen bij bosjes

Verschillende kopstukken van de terreurgroep zijn al om het leven gebracht door de aanvallen op IS. Afgelopen week kwam Abu Muhammad al-Adnani om het leven. Hij is woordvoerder van de terreurbeweging en leider van de afdeling buitenlandse aanslagen, een hele belangrijke voorman dus.

Andere belangrijke doden in de afgelopen tijd zijn bijvoorbeeld Umar Chalifa en Omar al-Shishani. Chalifa kwam in juli om het leven bij een Amerikaanse luchtaanval. Hij is een van de regionale commandanten en is verantwoordelijk voor meerdere grote aanslagen. De ‘Tjsetjseen’ al-Shishani is die vent met die grote rode baard. Deze hoge commandant kwam ook in juli om het leven.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

Terrein winst of verlies?

Mensen zijn op zich te vervangen, maar terrein niet. Gelukkig verliest IS ook steeds meer gebieden. Een aantal belangrijke steden die ze in Syrië en Irak de laatste tijd verloren hebben:

  • Palmyra
  • Ramadi
  • Fallujah
  • Tikrit
  • En onlangs nog Manbij

De namen rinkelen misschien een wazig belletje, maar het gaat erom dat het hele belangrijke steden zijn die IS lang in handen heeft gehad. Manbij bijvoorbeeld, was een erg belangrijk knooppunt voor de aanvoerroute naar de hoofdstad van IS al-Raqqa. In Libië verliezen ze ook steden zoals de kuststad Sirte, wat een significante plek is voor IS buiten Syrië en Irak.

Next up is Mosul. De op twee na grootste stad van Irak is al sinds 2014 in handen van IS. Wanneer Mosul valt, lijkt IS volgens experts meer op Al Qaida, een opgejaagde club.

Het terreinverlies helpt ook financieel tegen IS. De belangrijkste bron van inkomen is de handel in olie. Het wordt dus dan moeilijker om hierin te handelen, en door de vele luchtaanvallen onder leiding van de VS worden veel vrachtwagens met olie vernietigd.

Een explosie in de Syrische stad Kobani. Foto: Gokhan Sahin/Getty Images
Een explosie in de Syrische stad Kobani. Foto: Gokhan Sahin/Getty Images

Het is niet allemaal goed nieuws…

Gelukkig gaat het met deze belangrijke dingen goed. IS wordt flink in het nauw gedreven en ze voelen zeker de druk. Maar helaas gaat het nog niet op alle fronten geweldig.

Zo is een van de belangrijkste vijanden van IS de Koerdische YPG-militie die flink wat overwinningen hebben geboekt. Maar Turkije is niet zo blij met de beweging (om andere redenen natuurlijk). Daarom voeren zij sinds halverwege augustus aanvallen uit op de Koerdische troepen in het noorden van Syrië, waar de VS niet zo blij mee is. Bovendien steunen ze Syrische rebellen met tanks.

Buiten Syrië, Irak en Libië is er nog een land waar IS veel invloed uitoefent: Jemen. Daar maken ze een opmars. Een Jemenitische tak van de terreurgroep wil daar de wreedste worden, zelfs Al Qaida zegt dat ze te ver gaan. Zo plegen ze aanslagen op moskeeën en worden sjiieten afgeslacht op video.

En we merken er natuurlijk zelf ook wel wat van. Er worden steeds meer aanslagen gepleegd in Europa. Denk aan de luchthaven en een metrostation in Brussel, de aanslag in Parijs, de aanslag in Nice en de aanslag op de grote luchthaven van Istanbul.

Lees ook: Wordt de wereld nou gewelddadiger of juist meer vredevol?

Foto: Carl Court/Getty Images
Foto: Carl Court/Getty Images

Maar al met al

Al met al voelt IS duidelijk de druk van de strijd. Overigens kan dat ook de reden zijn dat het aantal aanslagen omhoog lijkt te zijn gegaan: zie het als een hond die je in het nauw drijft. Het gevecht is nog lang niet voorbij, maar het gaat in ieder geval de goede kant op.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.