Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

De kater na de Olympische Spelen: hoe is het nu in Rio?

Foto: Getty Images/Chris McGrath
     De kater na de Olympische Spelen: hoe is het nu in Rio?
Like Ondertussen.nl

Er waren 85.000 mensen ingehuurd om de straten van Rio te beveiligen deze Olympische Spelen. Daarvan waren er 23.000 soldaten, die hun geweren op drukke kruispunten naar de stoep wezen. Maar in het Rio na de Olympische Spelen is er niet eens genoeg geld om politieauto’s op straat te houden. Zelfs het papier in de politiebureau’s raakt op.

En dat niet alleen: ziekenhuizen beleven ook onzekere tijden. Ze zijn dicht of overbevolkt. Leraren op universiteiten staken, omdat de scholen dit jaar nog geen cent van de overheid hebben gekregen. Rio wordt wakker na de Olympische Spelen, zoals jij na een avond waarop je helemaal naar de getver bent gegaan: het was een goed feestje, er zijn ook goede dingen van gekomen, maar je wordt wakker met een flinke kater. Zo heeft de stad sinds 2009 75.000 betaalbare huizen gebouwd, maar zijn net zo veel mensen – vooral arme – hun huizen kwijtgeraakt door projecten voor de Olympische Spelen.

Lees ook: De Olympische Spelen worden gehouden in één van de dodelijkste steden ter wereld

Foto: Getty Images/Mario Tama
Foto: Getty Images/Mario Tama

Leven in een gevaarlijke sloppenwijk

De 16-jarige Gabii woont op 200 meter afstand van het Olympisch Stadion met haar vijf broers en zussen en moeder in een huisje van drie bij drie meter. Je kan het je bijna niet voorstellen, omdat jij vocht met je broertje of zusje om de afstandsbediening, terwijl jij je eigen kamer en eigen technologische shit had. Tot 2014 hadden drugsbazen de macht in de wijk waar Gabii woont, waardoor haar vader vermoord is. Alhoewel het niet helemaal veilig was sinds 2014, mensen werden nog steeds op klaarlichte dag vermoord, was het een stuk rustiger in de wijk. Maar kan de politie voor die rust blijven zorgen, als er eigenlijk helemaal geen geld is? De mensen die er wonen denken van niet.

Een schietpartij is daar bijna normaal geworden en de kogels vliegen ze weer om de oren.

Foto: Getty Images/Mario Tama
Foto: Getty Images/Mario Tama

Helemaal geen voordelen?

Volgens experts waren de Olympische Spelen heus niet alleen slecht voor de stad. Het heeft infrastructuur aangetrokken, dat ook vaak werd betaald door privé investeringen. Een nieuwe metrolijn opende daarnaast vier dagen voor de openingsceremonie. 160 kilometer aan buslanen heeft er ook voor gezorgd dat de arme mensen veel sneller op hun werk kunnen komen. Vier nieuwe tunnels zijn gebouwd en er is een soort Randstadrail gekomen. Maar om het openbaar vervoer te gebruiken, moet je natuurlijk wel betalen…

Lees ook: Presteren Olympische sporters nou beter of slechter nadat ze seks hebben gehad?

Toch is de kritiek op de Spelen wel terecht: er zijn wijken waar mensen niet eens normaal kunnen douchen.

Het zijn ongelijke voordelen, omdat al de positieve aspecten vooral in de wijken zijn gekomen waar het al beter ging. Niet alle voordelen blijken ook voordelen te zijn: een nieuw fietspad aan het water stortte in, waardoor er twee mensen nu dood zijn. Ten slotte wordt er door de geheimzinnigheid om de gemaakte kosten, uitgegaan van corruptie.

De stadions zullen hoogstwaarschijnlijk leeg blijven staan. Het is Beijing, Londen, Turijn, München en Athene namelijk ook niet gelukt om de panden te herbruiken. In Beijing kost het stadion elk jaar nog zo’n 11 miljoen euro. Al die miljarden voor de Spelen zijn nu gestoken in de meer welvarende stukken van de stad, in plaats van scholen, transport, ziekenhuizen en huizen in de armere delen. “Rio is goed in het spectaculaire. Het probleem bij ons is het dagelijkse leven”, zegt Braziliaanse politicoloog Luiz Eduaro Soares terecht.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.