Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Da’s pech, loting weg: hoe kom je volgend jaar dan bij je droomstudie?

Foto: Getty Images/Sean Gallup
     Da’s pech, loting weg: hoe kom je volgend jaar dan bij je droomstudie?
Like Ondertussen.nl

Tienduizenden aankomende studenten moesten gisteren zweten als een otter, en niet alleen door het weer: zij hoorden of ze ingeloot zijn bij hun gekozen studie. Maar de loting was dit jaar voor het laatst. Vanaf 2017 mogen opleidingen zelf beslissen wie ze wel en niet aannemen.

Lees ook: 5 twintigers over het maken van hun studiekeuze, om jou te helpen

Hoe werkt het nu?

Bij verschillende opleidingen zijn er maar een beperkt aantal plekken. Dat noemen ze een numerus fixus. Op drie manieren wordt er dan gekeken naar wie ze aannemen: via centrale selectie, decentrale selectie of via directe plaatsing. Bij de centrale selectie wordt er geloot. Hogere eindexamencijfers betekent meer kans op toelating. Bij decentrale selectie kiest de opleiding zelf, en als je een 8 of hoger staat, word je automatisch toegelaten met directe plaatsing.

Dus voor iedereen die er doorheen is gekomen dit jaar:

Maar dat verandert nu…

Nu blijft er nog maar een selectieproces over: de decentrale selectie. Opleidingen met zo’n numerus fixus gaan per student kijken of ze je wel of niet aan willen nemen. En nee, dan kijken ze niet alleen naar je cijfers. Ook je motivatie, persoonlijkheid en andere prestaties worden meegenomen in hun beslissing. Bijvoorbeeld met een toets of met een gesprek.

Je mag je vanaf volgend jaar maximaal voor twee opleidingen met een numerus fixus aanmelden. Voor de meeste studies mag je je op twee verschillende plekken aanmelden, behalve bij geneeskunde, mondzorgkunde, fysiotherapie en tandheelkunde. Je moet je aanmelden vóór 15 januari. Pittig vroeg dus. Wanneer er te veel aanmeldingen zijn, en er dus een selectie gedaan moet worden, komt de uitslag op 15 april. Als je niet bent toegelaten, kom je op een wachtlijst voor het geval er iemand uitvalt.

Lees ook: Deze 7 tips gaan jou helpen de ideale studie te vinden

Waarom?

Onze minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, vond het niet zo eerlijk dat het lot beslist of je nou wel of niet je droomstudie mag doen. Daar kunnen we het allemaal wel over eens zijn denk ik. De hoop is dat er vanaf volgend jaar een betere match komt tussen opleiding en student. Bovendien, en misschien nog wel belangrijker, is het goed dat er niet meer alleen naar cijfers wordt gekeken. Dat vindt ook Jarmo Berkhout, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVB):

Kwaliteit is niet alleen te meten aan de hand van cijfers.

Wel zegt hij ook dat het toekomstige studenten kan weerhouden om zich aan te melden, “omdat ze moeten voldoen aan de selectiecriteria van de opleiding”. Het liefste zou hij willen dat er gewoon meer docenten worden aangenomen zodat iedereen de opleiding kan doen die hij of zij wil. Tja, dat zou helemaal perfect zijn.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.