Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Bedenkster van boerkini aan het woord: “Hij staat juist voor meer vrijheid van vrouwen”

Foto: Compfight/Sarah Al
     Bedenkster van boerkini aan het woord: “Hij staat juist voor meer vrijheid van vrouwen”
Like Ondertussen.nl

Elke keer dat er weer een aanslag is geweest, neemt de angst toe. Niet alleen voor terrorisme, maar ook voor de islam. In Frankrijk is die angst – of haat, wie zal het zeggen – zo erg toegenomen dat een paar kortzichtige burgemeesters de boerkini op hun strand verboden. Vorige week maandag vond de rechter dat verbod in Nice nog rechtmatig. Een paar dagen daarna besloot de Franse Raad van State het boerkiniverbod in de badplaats Villeneuve-Loubet te verwerpen. Daarmee wordt het verbod in circa dertig andere gemeenten, gelukkig, ook onzeker.

Lees ook: Wordt de wereld nou gewelddadiger of juist meer vredevol?

Alhoewel de meeste mensen woest werden, waren er ook genoeg mensen die daar anders over dachten. “Maar dat is helemaal niet erg”, hoorde ik vaak. “Wat we vergeten is dat die vrouwen worden gedwongen om boerkini’s te dragen”, las ik in een reactie op Facebook (als je even niks te doen hebt: maak een bak popcorn en ga reacties lezen). “De boerkini onderdrukt de vrijheid van de vrouw.” Ik wil graag in God/Allah geloven. Ik wil geloven dat er meer is dan dit, hier op aarde. Ik doe het alleen niet. Ik ben het ook niet eens met de onderdrukking van vrouwen in religies. Maar om te denken dat álle vrouwen gedwongen worden om een boerkini te dragen… Sorry, dat is gewoon dom en stereotyperend. Er zijn vrouwen die er zelf voor kiezen om te geloven en die zich daarom bedekken. Geloof me, als ik in bikini rondloop en er weer mannen naar mijn tieten staren, snapt mijn ongemakkelijke ik best waarom ze voor een boerkini kiezen.

Het ‘vrije’ westen

En stel dat ze wel gedwongen worden om een boerkini te dragen, wie zijn wij dan om die vrouwen te verbieden te gaan zwemmen? Nemen we dan niet nóg een stukje van hun vrijheid af? Het is treurig om te bedenken dat het westen zo hard schreeuwt dat we zo vrij zijn, maar dat er ondertussen foto’s op het internet verschijnen van een moslima die zich moet uitkleden voor mannelijke agenten. Die vernedering moet nog erger zijn dan die keer dat ik zonder choreografie ging dansen bij mijn talentenjacht op school. En dat zegt wat, kan ik je vertellen.

De boerkini: een symbool voor vrije tijd, geluk, plezier en gezondheid

De boerkini staat juist voor meer vrijheid van vrouwen. Zo is dat ooit door de bedenkster Aheda Zanetti bedoeld. “Toen mijn nichtje netbal wilde spelen, had de trainer bezwaar door haar hidjab”, vertelt Aheda. “Waarom mag mijn dochter vanwege haar eerbaarheid niet meedoen, protesteerde haar moeder, mijn zus. Daar had ze een punt, dus uiteindelijk mocht ze toch meespelen. Toen ik bij de training ging kijken, snapte ik de trainer pas. Een coltrui, een trainingsbroek en hidjab waren totaal ongeschikt voor elke sport. Ze zag er zo rood uit als een tomaat, zo warm had ze het.”

Ik kwam erachter dat er geen sportkleding is voor moslimmeisjes en dus begon ik het zelf te ontwerpen.

“Ik was nerveus toen ik de boerkini naar buiten bracht”, gaat Aheda verder. Zou mijn gemeenschap zo weinig stof accepteren? Maar de boerkini gaat wat mij betreft om integratie, acceptatie en gelijkheid. Wij moslims voelen ons ongemakkelijk bij openbare zwembaden en op het strand. Ik wilde dat meisjes het zelfvertrouwen zouden krijgen om een goed leven te leiden en tegelijk volwaardig kunnen participeren. Sport is daar zo belangrijk in.”

Moslima’s moeten weer van het strand af, terug naar hun keuken? Wie is er dan erger: de Taliban of de Franse politici?

“De boerkini is dus eigenlijk een symbool van vrije tijd, geluk, plezier, sportiviteit en gezondheid. Een pas bevallen moeder of iemand die huidkanker heeft kan ‘m ook dragen, want de boerkini staat niet symbool voor de islam. De boerka wordt niet eens in de koran benoemd.”

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.