Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Aziatische jongeren hebben niks met de Nederlandse popcultuur, jammer maar wel logisch

Foto: Frederick M. Brown/Getty Images
     Aziatische jongeren hebben niks met de Nederlandse popcultuur, jammer maar wel logisch
Like Ondertussen.nl

Nederland is een multiculturele pot soep met allerlei verschillende smaakjes. En eerlijk is eerlijk: ik zou het op geen enkele andere manier willen zien. Het is toch geweldig dat ik in letterlijk één middag dingen kan kopen, proeven en beleven van alle kanten van de wereld? Dan zou het toch niet meer dan logisch zijn dat Nederlandse films en series een mooie doorsnee maken van onze samenleving?

Maar hier heb je een goede vraag: hoeveel Nederlandse acteurs met een Aziatische achtergrond ken je? Toch wel lastige vraag hé? En dat vind ik toch wel raar, zeker als je bedenkt hoeveel je uiteindelijk te maken hebt met Aziatische cultuur in Nederland. Vooral Oost-Aziatische cultuur zoals uit China en Indonesië is iets wat grote impact heeft op onze samenleving. Dit gebrek aan representatie in Nederlandse films en series heeft veel invloed op jongeren volgens cultuurwetenschapper Reza Kartosen. Er zijn te weinig Aziatische Nederlanders op tv. Hij zegt:

En als ze er zijn, zijn het vaak stereotypen

Reza schreef een proefschrift over de identiteit van Nederlands-Aziatische jongeren. Daar blijkt uit dat ze zich wel thuis voelen in Nederland, maar toch weinig hebben met de Nederlandse popcultuur. Daarom wijken ze vaak uit naar series en films uit Aziatische landen. Tja, geef ze eens ongelijk. Ik ben blanker dan Mark Rutte in een sneeuwstorm maar zelfs ik word moe van elke keer naar dezelfde kaaskoppen kijken.

Hoe voelt dat nou?

Dus beter vraag ik het aan mensen die wel weten hoe dit nou voelt. Weet je wel, mensen met een Aziatische achtergrond. Zoals Chinh (22). Hij heeft een Vietnamese achtergrond en is wel vrij duidelijk: “Nederland is kut. Ik heb letterlijk niks met Nederlandse tv, luister ook nul komma nul Nederlandse muziek. Zo luister ik veel K-pop of Jap/Korean rap.”

Overigens ging ik daar meteen effe naar op zoek en serieus, het is best wel hard:

Ook Hsiao Ming (21) (Chinese ouders), kijkt niet zoveel Nederlandse films of series: “Ik weet niet of het komt door de absentie van Aziaten, heb er in ieder geval nooit zo over nagedacht.”

Maar dat zou onbewust best kunnen omdat ik me minder identificeer met de personages.

Ze merkt wel op, net als Chinh, dat Aziatische acteurs wel vaak in stereotype rollen worden gestopt. Hsiao Ming: “Als er al Aziatische acteurs zijn dan spelen ze inderdaad een bepaalde rol van een nerd of gewoon een niet-veel-zeggend personage tot een hele Japanse ninja of iets dergelijks.” Ze begrijpt wel dat je natuurlijk als media catert naar wat het publiek wil en bekend mee is, en aangezien het publiek hier vooral Nederlands is, kan ze het wel begrijpen. “Het is wel waar dat er een hele grote community aan westerse Aziaten is tegenwoordig en in dat opzicht is het raar dat je daar in de media zo weinig van terugziet. Maar ja, ik ben heel m’n leven al blootgesteld aan Aziatische media, dus heb nou ook niet echt de behoefte om mezelf gerepresenteerd te zien. Misschien ook omdat onze generatie veel meer op internationale media gefocust is.”

Thi (25), heeft een Vietnamese achtergrond, merkte het pas goed toen hij op reis ging in Azië. “Ik voelde mezelf eerst wel redelijk Nederlands. Ik had veel Nederlandse vrienden, ook al werden er wel veel grappen gemaakt dat ik de subcultuur binnen de groep was.” Hij vertelt dat Aziaten wel veel getypeerd worden, ook buiten die rollen op televisie:

Er werd ook altijd verondersteld dat ik goed in kung fu was en dat wij thuis een loempiakraam hadden.

Vooral door zijn langere reis in Azië is mijn beeld flink veranderd. “Ik ben meer naar de Aziatische cultuur gaan leven, vooral omdat ik zelf ook een halfbloedje ben natuurlijk. Dus toen ik terugkwam, kwam ik aanzetten met veel gebruiken en Aziatische muziek waar ik anderen mee lastig viel. Maar ja, je wil natuurlijk jezelf profileren naar wie je bent, waar je vandaan komt.”

Verbinding

Het is jammer dat deze groep jongeren weinig hebben met de Nederlandse popcultuur, ook al kan ik ze heel goed begrijpen. Reza zegt:

Populaire cultuur moet een verbindende rol spelen in een samenleving.

“De Nederlandse maatschappij verwacht van mensen dat ze zich vooral ‘Nederlands’ voelen en niet Chinees of Aziatisch. Dan moeten deze jongeren zich ook kunnen herkennen in onze populaire cultuur.”

Op de grote foto boven zie je overigens Constance Wu en Randall Park van de Amerikaanse serie ‘Fresh Off The Boat’. Deze populaire – en ontzettend grappige – serie wordt vaak geprezen. Het is de eerste serie sinds 1994 die een volledig Aziatisch-Amerikaans gezin in de hoofdrol heeft en wordt vaak geroemd voor hun hulp in de Aziatische identiteit zichtbaarder en beter in de spotlight te brengen.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.