Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Aboozar: “Kabul is gewend geraakt aan aanslagen, dat is pijnlijk en eng om te zien”

Foto: Daniel Berehaluk/Getty Images
     Aboozar: “Kabul is gewend geraakt aan aanslagen, dat is pijnlijk en eng om te zien”
Like Ondertussen.nl

“Ik ging een paar minuten voor de explosie water halen voor mijn vrienden. Toen ik de knal hoorde, wist ik meteen wat er was gebeurd”, zegt de Afghaans-Nederlandse filmmaker Aboozar Amini (30). Twee zelfmoordaanslagen in Kabul schudden Afghanistan op. Ze eisten afgelopen zaterdag meer dan tachtig levens en ruim 230 mensen raakten gewond. Terreurbeweging IS heeft de vreselijke daad opgeëist.

Lees ook: Wordt de wereld nou gewelddadiger of juist meer vredevol?

“Ik ben nog steeds in shock”

Op de plek van de aanslag was een demonstratie van Hazaren, een sjiitische minderheid in het land. Er worden hoogspanningsmasten in hun provincies gezet, en dus waren ze naar Kabul gekomen om hun eis kracht bij te zetten. “Er hing een prachtig mooie sfeer, het was feestelijk, alle winkels waren open. Mensen maakten grappen en dansten zelfs een klein beetje. We waren blij.”

Aboozar woont zelf in Amsterdam, maar was net tien dagen in Afghanistan voor zijn nieuwe film. Toen hij even naar zijn huis ging om wat eten en drinken te halen, gebeurde het: “Precies waar ik eerder stond, was de explosie. Daarna kwam een grote rookwolk, er lagen overal ledematen en het rook naar verbrande lichamen.”

Lees ook: Leraar van een van de Brussel-terroristen schrijft open brief vol woede en verdriet

Aboozar verloor twee vrienden bij de aanslag, anderen liggen nog in het ziekenhuis. De één was een kunstenaar en de ander studeerde internationaal recht.

Degenen met wie ik grappen aan het maken was, zijn er niet meer. Ineens was de feestelijke sfeer veranderd in een hel.

Gewenning

Wat me nog het meest aangreep van het verhaal van Aboozar, is hoe het bijna de normaalste zaak van de wereld lijkt te zijn. Gisteren was er een dag van nationale rouw. Aboozar zegt dat er weinig van te merken is. “Ik was net nog op het plein, maar het lijkt alsof er niets is gebeurd. Ze zijn zo snel met opruimen.”

Deze stad is gewend geraakt aan dit soort gebeurtenissen. Dat is pijnlijk en eng om te zien.

Er is gelukkig een klein lichtpuntje, een teken van de goedheid van mensen. Na de aanslag hielp Aboozar mensen naar het ziekenhuis brengen. Daar zag hij hoe mensen in grote getalen kwamen om bloed te doneren. “Het ziekenhuis kon op een gegeven moment geen bloed meer aannemen; het zat aan de maximale capaciteit.”

Daarna gingen we met kaarsen terug naar de plek, naar het plein. Het was al donker en we bleven tot middernacht om te bidden voor de doden.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.