Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

23-jarige chick stopte met haar studie om te vechten tegen IS in Syrië

Foto: Instagram/joannapalani2
     23-jarige chick stopte met haar studie om te vechten tegen IS in Syrië
Like Ondertussen.nl

De 23-jarige Joanna Palani uit Denemarken is iemand met heel veel lef. De studente stopte in november 2014 met haar studie om naar Syrië te vertrekken. Gelukkig niet om mee te doen met IS, maar juist om hier tegen te vechten. Volgens haar zijn de strijders van IS niet de gevaarlijkste groep in het land: “IS-strijders zijn eigenlijk juist heel makkelijk te doden.”

Lees ook: Journalist (29) ging 6 maanden undercover bij moslimextremisten 

Joanna verliet Kopenhagen om een jaar lang mee te vechten met Koerdische troepen. Ze ging mee om te strijden voor mensenrechten voor iedereen. Ze vertelt: “De Koerden vechten voor democratie en Westerse waarden. Als ik hier gevangen of gedood word, dan zal ik trots zijn op de manier waarop ik dan om zou komen.”

Eerst sloot de studente zich aan bij YPG (People’s Protection Unit), maar daarna besloot ze over te stappen naar Peshmerga, het leger van de Koerdische Regionale Overheid die ook door het Westen gesteund wordt. Op het eerste gezicht zou je niet denken dat dit meisje zo’n vechtersbaas is, maar niets is minder waar. “In het begin werd ik door niemand serieus genomen. Maar na mijn eerste gevechtsmissie werd het beeld dat iedereen van me had toch wat bijgeschaafd.”

Ik nam het wel degelijk serieus daar.

A photo posted by Joanna Palani (@joannapalani2) on

IS en Assad

De 23-jarige vocht in Syrië niet alleen tegen IS-strijders, maar ook tegen troepen van Assad. Ze vertelt dat beide groepen regelmatig aanvallen met chloorgas en ‘dirty’ bommen. Dit is internationaal verboden om te gebruiken, het was daar dus zeker geen pretje. Dat bleek maar uit de eerste avond: haar maatje werd doodgeschoten. “Een kameraad van mij, een Zweed, werd doodgeschoten door een scherpschutter. Ze hadden de rook van zijn sigaret gezien en er werd een kogel tussen zijn ogen geschoten.”

Volgens Joanna hoeven we ons niet per se zorgen te maken om de strijders van IS:

Zij zijn bereid om hun eigen leven op te geven en ze zijn goed in het opofferen van zichzelf.

“Waar we ons wel zorgen om moeten maken, zijn de soldaten van Assad. Zij zijn heel goed getraind en daardoor de echte moordwapens daar.”

Lees ook: Britse soldaat vertelt hoe IS kinderen gebruikt als zelfmoordterroristen

Zwangere meisjes

Aan het einde van de periode dat ze in Syrië zat, kwam ze aan in een dorpje om de mensen daar te redden van IS-strijders. Ze vonden hier een groepje jonge meisjes die in een huis zaten opgesloten, waar ze misbruikt werden door de strijders. Sommige meisjes waren nog geen 16 jaar oud. “We brachten ze naar het ziekenhuis, waar ik een meisje van 11 jaar zag. Zij overleed uiteindelijk omdat ze op haar jonge leeftijd al zwanger was van een tweeling. Zelfs de dokter die haar hielp, zat te huilen.”

Toen Joanna twee weken bij wilde komen in Denemarken, werd haar paspoort afgepakt. Terug gaan naar Syrië zit er voor haar de komende tijd dus niet meer in. Ze gaat verder met haar studie politieke wetenschappen en filosofie in Kopenhagen. Maar als het aan haar ligt, gaat ze zo snel mogelijk weer terug om te vechten voor Europa, democratie, vrouwenrechten en vrijheid.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.