Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Waarom verdrietige muziek je juist gelukkiger kan maken

Foto: Pexels
     Waarom verdrietige muziek je juist gelukkiger kan maken
Like Ondertussen.nl

Ik luister vaak naar verdrietige, boze of depressieve muziek. Ik hou nou eenmaal voornamelijk van een genre die getypeerd wordt door negatieve emoties. Mensen vragen mij meer dan eens: “Waarom luister je naar die depressieve muziek? Daar word je toch niet gelukkig van?” En hoewel ik de vraag altijd wel kon begrijpen, is dat niet wat het met me doet. Ik word er juist gelukkiger van. Maar waarom? Geen idee.

Ik besloot een kleine zoektocht te doen op het internet. Want ja, er moet toch wel een reden zijn dat negatieve muziek positieve effecten heeft? Het is logisch dat muziek invloed heeft op je gesteldheid, dat weten we allemaal wel, maar zo de andere kant op? Waar ligt dat nou aan?

Lees ook: Wetenschappelijk onderzoek: Je muzieksmaak zegt veel over hoe je bent als persoon

Verdrietige muziek is goed voor de ziel

Volgens deze studie is het helemaal niet zo gek dat je je beter voelt door verdrietige muziek. De conclusie van de studie luidt: “Door muziek opgeroepen verdriet speelt een rol in ons welzijn door zowel troost te bieden als negatieve emoties te reguleren.” Ja, klinkt wel logisch toch? Als je verdrietig bent en je hoort met muziek dat er anderen zijn die zich net zo voelen, voel je je minder alleen en dus gelukkiger. Je bent niet de enige die zich zo voelt, en dat is positief. Bovendien is het dus een soort uitlaatklep voor je emoties. Je stuurt ze een richting in door de emoties van de muziek te delen.

De mensen die onderzocht werden ervoeren positieve emoties als nostalgie, verwondering, een gevoel van vrede en tederheid. Bovendien triggert verdrietige muziek je verbeelding, waardoor je creatiever nadenkt over manieren om over je verdriet te komen.

Lyrics

Het zou voornamelijk komen door de songteksten. Ja, klinkt vrij logisch. Het is de manier om de emoties van de artiest over te brengen naar de luisteraar. Krystine Batcho, professor op Le Moyne College, vertelt: “Door te identificeren met de lyrics van een verdrietig nummer, erken je dat je niet de enige bent die zich zo voelt. Je voelt empathie.”

Verdrietige nummers helpen je als het ware je eigen pijn te verzachten. Alleen iemands stem horen is vaak al genoeg om je een beetje beter te voelen. Terwijl je vast zit in je eigen pijn, zorgt verdrietige muziek ervoor dat je je even verplaatst in de ander, en daar voel je je dus beter door. Het is alsof je je er samen wel doorheen slaat.

Dus…

Dus de volgende keer dat je je verdrietig voelt, denk dan niet alleen aan met je vrienden hangen, maar ook eens aan het juiste nummer. Het kan een wereld van verschil maken. Ik zet in ieder geval vast mijn depressieve Spotifylijsten op.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.