Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Maak van concerten weer intense belevenissen in plaats van lamlendige luisteravondjes

Foto: Keystone/Getty Images
     Maak van concerten weer intense belevenissen in plaats van lamlendige luisteravondjes
Like Ondertussen.nl

Muziek is een van de mooiste dingen die er bestaan. Het kan je laten huilen, lachen en bovenal even je problemen laten vergeten. Dat wil je toch vieren? Het valt me steeds meer en meer op dat dat niet het idee lijkt te zijn. Betaal je tientallen keiharde euries om je favoriete artiest te zien, sta je dan met je lullig plastic bekertje verwaterd bier in een zaal die om half 11 dicht gaat om zo snel mogelijk schoongemaakt te worden. En wij lopen schaapachtig achter deze muzikale onderdrukking aan en ‘gedragen’ onszelf.

Lees ook: Waarom je een leuke avond niet moet laten afhangen van het wel of niet scoren

Het publiek bij The Jam en The Clash in Londen halen stoelen weg om ruimte te maken om te dansen (1977) / Foto: Chris Moorhouse/Getty Images
Het publiek bij The Jam en The Clash in Londen halen stoelen weg om ruimte te maken om te dansen (1977) / Foto: Chris Moorhouse/Getty Images

Want het moet wel netjes en beschaafd blijven. Stagediven en crowdsurfen wordt neeschuddend ontvangen, vliegend bier is smerig en het podium betreden is al helemaal een no-no. Want oh wee als je door de microfoon meeblèrt met de persoon wiens stem inmiddels in je bloed is gekropen. Zelfs dansen zit er voor te veel mensen niet meer in. Uit je dak gaan is ‘niet cool’ en ‘onverstandig’ (letterlijk dingen die ik gehoord heb bij concerten):

Ik moet morgen werken, ik moet wel fris zijn.

Lekker rock ‘n’ roll, man.

Ik begrijp überhaupt niet dat je stil kan blijven staan bij live muziek. De artiesten waar je altijd naar luisterde door je oortjes geven nu hun ziel en zaligheid op het podium. Met alles wat ze hebben nemen ze de zaal over, overstijgen ze het dagelijks leven, en vullen ze je lichaam tot elke centimeter die jou jou maakt geïnfiltreerd is met muziek. Het is een haast religieuze ervaring, en in plaats van die vreugde te vieren staan mensen erbij alsof ze bij een begrafenis zijn. Het enige wat begraven wordt is het feest.

Lees ook: Waarom verdrietige muziek je juist gelukkiger kan maken

The Rolling Stones in Londen (1971) / Foto: Getty Images/Evening Standard
The Rolling Stones in Londen (1971) / Foto: Getty Images/Evening Standard

Jetzt geht’s los!

Ik zeg niet langer! Eigenlijk is dit een soort oproep om alsjeblieft weer te genieten van live muziek en herinneringen te maken – of beter nog verhalen. De beste ervaringen zijn altijd degene waarbij je net over de grens bent gegaan. Weet je welke concerten ik me het best herinner? Die ene waarbij ik zo hard een klap op m’n schouderblad kreeg dat ik nog dagen gebocheld door Eindhoven liep. Die keer dat mijn shirt onder het bloed zat – en niet dat van mij. Of die keer dat ik werd opgetild bij mijn favoriete band, over de barrière crowdsurfte en vervolgens een high five kreeg van de zanger. Het zijn herinneringen die de rest van mijn leven bij me blijven, die me vormen en ik vol trots vertel aan m’n vrienden.

Dat is wat je jezelf afneemt als je slechts met je voet op de melodie meetikt, wat 11-uur-naar-huis afneemt, wat onverschilligheid en ‘normaal’ doen weghaalt. Natuurlijk is compleet extreem naar de klote gaan niet voor iedereen, maar laat op z’n minst zien dat je geniet. Dat je er bent om de vreugde van muziek te vieren. Open je muzikale hart voor de artiest, voor de live muziek maar vooral voor jezelf. Laat je raken, dan komen de herinneringen vanzelf. Het is zo’n zonde anders.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.