Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Deze tijdloze nummers luisterde je vroeger en nu aan één stuk door

Foto: Giphy
     Deze tijdloze nummers luisterde je vroeger en nu aan één stuk door
Like Ondertussen.nl

Niet alle hits zijn tijdloos, maar wat maakt een nummer nou echt tijdloos? Volgens datawetenschapper Matt Daniels moet je vooral kijken of jaren nadat het nummer is uitgebracht, er nog steeds flink naar geluisterd wordt. Dus hij ging eropuit om te ontdekken wat nou echt de tijdloze nummers zijn.

Eigenlijk wilde hij gewoon bewijzen dat ‘No Diggity’ van Blackstreet een ware klassieker is. Maar daar heb je toch helemaal geen data voor nodig, luister gewoon:

Spotify onderzoek

Matt gebruikte voor zijn onderzoek luistergegevens van Spotify uit 2014. Hij meette decennia aan muziek aan de hand van het aantal luisteraars. Wat denk je dat bijvoorbeeld het meest beluisterde nummer uit de 90’s is? *tromgeroffel* ‘Smells Like Teen Spirit’ van Nirvana! Meer dan 50 miljoen keer is het nummer beluisterd, best wel veel meer dan de tweede op de lijst.

Dit is maar een screenshot, maar de hele grafiek is best wel interactief. Je kan zoeken of je favoriete 90’s hit het heeft gehaald, hoveren over de icoontjes voor meer informatie en van elk nummer ook een stukje luisteren natuurlijk.

De resultaten zijn volgens Matt een beetje scheef, omdat de meeste Spotifygebruikers jong zijn. Dus het gaat eigenlijk vooral om onze generatie. Maar blijkbaar hebben we wel smaak: het meest beluisterde nummer uit de 80’s is ‘Don’t Stop Believin” van Journey en de winnaar van de 70’s is ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen. Verrassing? Nee, niet echt. Het zijn dan ook topnummertjes.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.