Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Zelfgemaakte pillen waarvan je harder gaat studeren zijn booming business

Foto: Christopher Furlong/Getty Images
     Zelfgemaakte pillen waarvan je harder gaat studeren zijn booming business
Like Ondertussen.nl

Het leven van een student is vaak niet makkelijk. De enorme stress die komt kijken bij het sociaal doen, biertjes doen en feestjes bouwen en dan tóch fatsoenlijke cijfers halen is niet niks. Zeker omdat biertjes doen wel leuker is. Dus dan is de enige oplossing weinig slapen, veel koffie en Red Bull drinken en voor sommigen een pilletje Ritalin.

Maar er is nog een alternatief, tenminste dat lijkt erop. Want ze worden steeds populairder: studeerpillen gemaakt van voedingssupplementen.

Lees ook: 1 op de 10 studenten zit weleens aan de ‘breindoping’

Braincaps en Study Buddy

Zo ook Braincaps van Mucahit Yalaniz (23), geneeskundestudent, en David Lo Dico (21), student bedrijfskunde. Ook zij zagen heus wel dat studenten om zich heen iets nodig hadden om om te gaan met de studiedruk en hun sociale leven. En omdat Ritalin voor hun een stap te ver is, en koffie niet meer werkt, bedachten ze deze capsules. Capsules met bijvoorbeeld een hoge concentratie cafeïne om beter te concentreren.

En wat dacht je van Study Buddy? Studenten Gerben Houwers en Wimme Klaver uit Utrecht brachten vorig jaar mei vergelijkbare pilletjes uit. “We zaten op een dag in de trein over de film Limitless te praten. Daarin neemt een man een pil waardoor hij zijn hersenen voor 100 procent in plaats van 15 procent kan gebruiken. Toen dachten we: wat als we dat zelf gaan uitproberen.”

Na een beetje internetonderzoek probeerden ze verschillende voedingssupplementen: “Op een gegeven moment waren we thuis met lepeltjes en weegschalen bezig.” En toen de perfecte combinatie gevonden werd, ging het hard. Sterker nog, de twee kunnen nu leven van hun breindoping omdat het zo goed verkoopt.

En ja, dat mag allemaal gewoon

De pillen zijn voedingssupplementen, geen medicijnen. Dus daar gelden andere regels voor, zegt de woordvoerder van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA): “Een producent mag een voedingssupplement uitbrengen als hij zich daarbij aan de regels voor supplementen houdt. Wij testen een product pas als er een aanleiding is.” Maar als je gevarieerd eet, heb je in principe geen voedingssupplementen nodig, zegt hij er wel bij.

Directeur van de dopingautoriteit, Herman Ram, is er toch niet zo blij mee. Hij ziet namelijk vaak dat er voedingssupplementen worden gebruikt in de sport. “Meestal werken dat soort supplementen niet. Dan is er niets aan de hand. Als de claims wel kloppen dan kom je in een schemergebied. Dan zit er bijna per definitie een stofje in dat niet in een voedingssupplement thuishoort.” Dan horen die pillen onder de geneesmiddelenwet en mag het niet zomaar.

Maar ja, de NVWA of de Inspectie voor de Gezondheidszorg treedt alleen op als ze aanleiding hebben, en als de werkzame stof niet op de verpakking staat en er zijn geen incidenten, doen ze dat niet. Herman adviseert trouwens niet zomaar iets in je lichaam te stoppen waar je niet zeker van weet wat er in zit.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.