Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Worden we écht blijer als we alcohol drinken?

Foto: Pixabay.com
     Worden we écht blijer als we alcohol drinken?
Like Ondertussen.nl

Goed, alcohol is natuurlijk ontzettend slecht voor je lichaam (en bla bla bla), maar wat is het heerlijk om een avondje te zuipen. ‘Kun je het niet gezellig hebben zonder alcohol?’ is de vraag die ik dan wel eens krijg van mensen die niet drinken. Natuurlijk kan dat wel, maar dingen worden toch leuker met een bakkie op. Om aan te tonen hoeveel blijer we worden van alcohol, hebben Britse wetenschappers exact berekend hoe vrolijk we worden van alcohol.

Lees ook: 21-jarige Hanna dronk zichzelf bijna dood: “We vergeten de gevaren van alcohol”

Mapiness

Om te kunnen ontdekken of alcohol ons echt vrolijker maakt, gebruikten de onderzoekers de app genaamd ‘Mapiness’. Met deze applicatie werden tussen 2010 en 2013 31.000 mensen op willekeurige momenten op de dag gevraagd hun geluk op een schaal van 1 t/m 100 aan te geven. Daarnaast moesten de respondenten een aantal vragen beantwoorden.

Geluksboost

Uit de resultaten kon worden opgemaakt dat het geluksgevoel van een respondent met 10.79 punten toenam als deze alcohol dronk. Wanneer er echter werd doorgevraagd naar de situatie waarin gedronken werd, dan bleek de alcohol slechts verantwoordelijk te zijn voor een stijging van 4.0 van de 10.79 punten. Andere factoren, zoals op het terras zitten met vrienden, speelden ook een grote rol bij dat tijdelijke geluksgevoel.

Onaangename activiteiten worden leuker met alcohol

Uit het onderzoek blijkt dat alcohol drinken ons het vrolijkst maakt als het gepaard gaat met andere leuke activiteiten, zoals het hebben van seks of chillen met vrienden. Maar onaangename activiteiten worden ook leuker met alcohol, zo is het wachten op de bus bijvoorbeeld een stuk leuker met een biertje in je hand.

De alcohol zorgt voor een aanzienlijke stijging in het geluksgevoel, maar toch zijn het de andere activiteiten die ons het meest geluk bezorgen. Kortom: een alcoholische versnapering maakt een gezellige avond nóg gezelliger, maar ook zonder alcohol heb je het al prima naar je zin.

Lees ook: Nederlanders doen het best prima als het gaat om alcoholconsumptie, dus proost

Geluk op lange termijn?

Een andere uitkomst van het onderzoekt is dat alcohol je niet gelukkiger maakt op korte termijn. Best logisch op zich, maar volgens de onderzoekers is dit erg belangrijke informatie om mensen met een alcoholprobleem te behandelen. Een glas alcohol zal je humeur niet verbeteren als je leven al niet erg plezierig is.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.