Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

We moeten praten over depressie en zelfmoord bij mannen

Foto: Pixabay
     We moeten praten over depressie en zelfmoord bij mannen
Like Ondertussen.nl

Er rust nog altijd een stigma op depressie en zelfmoord. Het is niet alleen onnodig, maar het maakt het ook nog erger. Want misschien durf je er niet over te praten, of ben je bang dat iemand anders de situatie niet aan kan of wil. En dat terwijl praten juist helpt. Bij ons mannen gaat dat nog een stapje verder, door de mannelijke machocultuur. Hoog tijd om daar eens over te praten dus.

Lees ook: Depressieve jongeren zoeken veel te laat hulp en dat is nergens voor nodig

‘Echte mannen huilen niet’

Volgens de World Health Organisation beroven jaarlijks zo’n 800.000 mensen zich van het leven. In 2012 was het zelfs de één na grootste doodsoorzaak bij mensen tussen de 15 en 29 jaar oud. Ook in Nederland is vorig jaar het aantal zelfmoorden weer gestegen naar 1871, en die stijging zag je goed bij (onder andere) jonge mannen. Bij ieder onderzoek of statistiek blijkt maar weer dat zelfmoord veel vaker voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. In Nederland was het vorig jaar zo dat 1280 van de zelfdodingen door mannen werden gepleegd, 591 door vrouwen.

Deze onevenwichtigheid is flink bestudeerd. De meeste onderzoekers wijten het grotendeels aan de klassieke mannencultuur. Want de traditionele rol van de man in een samenleving kan een hoop druk en negativiteit met zich mee brengen. Als ‘sterke man die voor iedereen moet zorgen’, moet je niet zwak overkomen door over je gevoelens te praten. Je moet als macho man sterk zijn, je huilt niet, je bent onafhankelijk en je neemt risico’s.

Je bent toch geen watje?

Welke vent heeft dat nou niet een keer naar zijn hoofd gesmeten gekregen door zijn maten? Of het nou gaat om vrouwen, drankspelletjes, een domme activiteit of wat voor reden dan ook: ‘je bent toch watje’ is een standaard zin in veel vriendengroepen. Ik moet eerlijk zeggen, hoe slecht het ook is, ik heb het ook vaker gezegd dan ik wil toegeven.

Maar ook andere kleine dingen bevestigen die machomanrol. Zo is het ‘gay’ of ‘in touch met je feminine side’ om bepaalde kleren te dragen (of überhaupt interesse te hebben in mode). Eigenlijk raar als je er over nadenkt, toch? Zo is huilen voor mietjes, want geef toe: welke vent wil er nou in de buurt van z’n homies janken? Daar schaam je je voor.

Het zijn die kleine dingen die een groter probleem bevestigen: een giftige cultuur van gefabriceerde mannelijkheid die het lastig maken om je gevoelens te kunnen uiten. En laat dat nou net het grote probleem zijn bij depressie en zelfmoord.

Bevestiging

Niet alleen ik zeg dit hoor, die random knul die bij Ondertussen.nl werkt. Ik hoefde niet lang te zoeken om mijn ervaringen te bevestigen. Zo vertelt Sam Challis van mental health organisatie Mind in een recent interview met mannenmagazine GQ: “Mannen zullen minder snel dan vrouwen praten over hun gevoelens en hulp zoeken. Het komt dus vaker voor dat een man zelfmoord pleegt en dat niemand wist dat er iets aan de hand was.”

Ook Jan Mokkenstorm, psychiater bij suïcidepreventieplatform 113Online, vertelde onlangs aan RTL:

Ze hebben het gevoel alles zelf te moeten oplossen.

“Zeker als het gaat over praten over hun gevoelens van hopeloosheid. Ze betrekken anderen daar niet bij en drinken soms te vaak.”

Maar er zijn talloze boeken en onderzoeken die dit bevestigen, en die het eerlijk gezegd allemaal beter weten dan ik. Maar goed, lang verhaal kort: we weten nu waarom het relatief gezien veel voorkomt bij mannen, waar het probleem ligt. Nu wil je ongetwijfeld weten hoe je er iets tegen kunt doen.

Hoe ga je hier dan mee om?

Eerst heb ik wat tips voor familie en vrienden. Want er zijn genoeg waarschuwingen waar je op kunt letten, die vaak bij depressieve mannen voorkomen. Denk onder andere aan:

  • Een plotselinge verandering in slaap- en eetpatronen
  • Gebrek aan energie
  • Drugs- of alcoholgebruik gaat omhoog
  • Ze trekken zich terug

Natuurlijk kun je ook letten op de ‘standaard’ symptomen van depressie, zoals een neerslachtige stemming die dagen aanhoudt, vermindering in interesse in dingen die ze voorheen zo leuk vonden et cetera.

Wat is dan belangrijk dat je doet?

Praat met ze. Op een positieve manier. Zelfmoord gebeurt vaak niet ineens, dus hoe eerder je met iemand probeert te praten, hoe eerder ze hopelijk weer aan hun problemen kunnen werken en verder kunnen met hun leven. Blijf vooral positief, want het laatste wat je wil doen is zo iemand zich schuldig laten voelen. Opmerkingen als “denk aan je familie” heeft geen zin – die persoon voelt zich al kut over zichzelf.

Alleen al iemand ondersteunen en ze de ruimte geven om hun gevoelens te uiten kan al heel veel betekenen. Direct beginnen over zelfmoord is heus niet erg. Het kan de trigger zijn voor iemand om het echt los te laten en te zeggen: “Weet je, ik heb er inderdaad aan zitten denken.”

Lees je dit nou en heb je zelf eigenlijk wel een kutgevoel de laatste tijd? Zo erg dat je depressieve symptomen herkent? Weet dan dat het niets is om je voor te schamen. Er is altijd iemand met wie je kunt praten. Bijvoorbeeld van 113Online. Zij hebben telefoonnummers en zelfs chats waar je altijd terecht kunt. Want praten helpt echt.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.