Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Wat is nou eigenlijk gonorroe oftewel een druiper?

Foto: Pexels
     Wat is nou eigenlijk gonorroe oftewel een druiper?
Like Ondertussen.nl

Ik had nog nooit van iemand gehoord dat zij/hij gonorroe heeft. Gek eigenlijk, want blijkbaar is het een van de meest voorkomende soa’s ter wereld. Toch wist ik er weinig van af. We hebben allemaal wel eens gehoord van herpes of chlamydia, maar gonorroe heb ik alleen maar voorbij horen komen in films. En toen realiseerde ik me waarom het misschien wel vaak voorkomt, maar je er niemand over hoort: het is best wel heftig.

En helaas heb ik niet zo’n best nieuws: het wordt steeds heftiger. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bracht onlangs nieuwe richtlijnen uit om de soa te genezen omdat het steeds moeilijker te behandelen is. Eind vorig jaar werd al bekend dat ‘een druiper’ in de toekomst waarschijnlijk onbehandelbaar zou zijn. Laten we daarom eens kijken naar wat deze soa precies inhoudt, want…

En als de Fresh Prince of Bel-Air het zegt, weet je dat het waar is.

Lees ook: Ook in Nederland moet seksuele voorlichting beter, en wel hierom

Wat houdt deze soa precies in?

Gonorroe wordt veroorzaakt door een bacterie, en kan flinke gevolgen hebben. Het vervelende is vooral dat de bacterie makkelijk door te geven is met allerlei vormen van seksueel contact, en veel mensen het niet eens merken dat ze het hebben. Want ja, als ze geen symptomen hebben, denken veel mensen dat ze zich niet hoeven te laten testen (niet zo slim dus).

Maar als je wel symptomen ervaart, is dat zeker geen pretje. De verschijnselen vertonen twee dagen tot twee weken nadat je het hebt opgelopen. Vooral mannen merken meestal duidelijke symptomen, maar dat betekent niet dat vrouwen er minder last van te hoeven hebben. Let maar eens op.

Vrouwen krijgen groene en stinkende vaginale afscheiding. Daarbij kan het plassen flink pijn doen of heel erg branderig voelen. Als je er niks aan laat doen kan de infectie zich uitbreiden naar de eileiders wat onvruchtbaarheid kan veroorzaken.

Mannen krijgen meestal binnen een of twee weken een enorm branderig gevoel bij het plassen. Mannen krijgen vaak de bekende ‘druiper’: veel pusachtige afscheiding uit je yoghurtpistool wat vaak geel of groen van kleur is. Als het niet behandeld wordt, kan de infectie zich ook bij mannen uitbreiden. Hierdoor kan de prostaat of de bijbal ontstoken raken en ook onvruchtbaarheid veroorzaken.

Zowel bij mannen en vrouwen kan de infectie zich flink uitbreiden in het lichaam via de bloedbaan. Denk bijvoorbeeld aan keelontsteking of een ontsteking in je gewrichten. In extreme gevallen kan dit zelfs in je hersenen of in je hart komen.

Best pittig dus, maar hoe wordt het vastgesteld?

Bij je huisarts of bij de GGD wordt er een soa-test gedaan, en dat kan bij gonorroe op twee manieren. Vaak wordt er gebruik gemaakt van de bekende urinetest: even in een bakje plassen dus. Gonorroe kan ook getest worden met afscheiding die veroorzaakt kan worden door de soa. Dit kan de arts afnemen met een wattenstaafje, maar dit kan je ook zelf doen. Pro tip: laat je gelijk testen op andere soa’s, want als je een gonorroe-infectie hebt, ben je kwetsbaarder.

Lees ook: Van begin tot eind: Hoe werkt een soa-test bij de GGD?

Er zit wel een groot nadeel aan deze tests: het heeft eigenlijk pas twee weken na de infectie zin. Eerder is de bacterie niet aan te tonen. Toch wil het nog wel eens voorkomen dat de klachten al zo duidelijk zijn dat je eerder met de behandeling kan beginnen, ook al is de uitslag nog niet eens binnen.

Ik heb gonorroe, wat nu?

Nu je weet dat je gonorroe hebt, kun je beginnen met de behandeling. Het is nu nog best goed te behandelen in Nederland met een injectie gevuld met antibiotica. Als je klachten blijven, moet je meteen terug naar de arts. Dan kan de infectie resistent zijn. Dit komt in het buitenland vaker voor, maar toch gebeurt dit ook steeds meer in Nederland. Houd het dus altijd goed in de gaten. Het is ook belangrijk om na de behandeling een keer terug te komen ter controle, want je weet maar nooit.

Ook heel belangrijk: licht mensen in. Het is misschien ontzettend kut, maar je moet echt iedereen waarmee je seks hebt gehad in de afgelopen zes maanden inlichten, zodat zij zich ook kunnen laten testen. Bovendien zou het natuurlijk ook kut zijn als je zelf behandeld bent, dan seks hebt met iemand die jij geïnfecteerd hebt om vervolgens zelf voor de tweede keer het op te lopen.

Als je er echt tegenop ziet om die mensen te waarschuwen, kun je dat ook anoniem doen via de GGD. Scheelt weer.

Voorkomen is beter dan genezen

Ja, dat weet je zelf eigenlijk ook wel. Ik hoef dus niet een hele speech te gaan houden over veilig vrijen. Ik ben je moeder niet. Maar goed, je weet nu dus hoe kut gonorroe is. Is weer wat extra motivatie om er altijd een rubbertje omheen te doen.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.