Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Van begin tot eind: Hoe werkt een soa-test bij de GGD?

     Van begin tot eind: Hoe werkt een soa-test bij de GGD?
Like Ondertussen.nl

Stel je hebt de plank even flink misgeslagen: je heb (on)bewust seks gehad met een chick of dude zonder condoom. Misschien omdat je een beetje lam was, misschien omdat je niet wist wat de gevolgen ervan zijn of omdat je gewoon een beetje dom bent. We don’t judge you, want iedereen maakt fouten. Belangrijker is: hoe los je dit op? Ik ging in gesprek met Bas Boogmans. Hij is werkzaam bij de GGD Regio Utrecht en legde mij voor dit artikel uit hoe het eraan toe gaat als je een soa-test doet, van begin tot eind.

Je neemt contact op met de GGD

Wanneer je belt krijg je een klein vragenvuur, aan de hand hiervan wordt er ingeschat hoe snel jij naar de GGD moet komen. Soms moet je deze via de website maken. Met klachten moet je namelijk eerder komen dan wanneer je gewoon even wil checken hoe het met je gezondheid gesteld is. Vroeger werkte dat anders, dan had je gewoon een inloopspreekuur:

Dan zat je gewoon de hele ochtend te wachten en wist je nog niet eens of je echt aan de beurt kwam, zo druk is het altijd.

De test (duur: ongeveer 30 minuten)

Het gevreesde moment: de test zelf. Dit gebeurt bij de GGD. Je meldt je aan bij de receptie en wacht in een wachtkamer. Geen zorgen, het is allemaal heel normaal en niemand kan ruiken dat jij een slippertje hebt gemaakt, want er zitten ook gewoon mensen die voor bijvoorbeeld een vaccinatie komen. Bij grote soa-klinieken, zoals in Amsterdam, zijn er wel aparte ‘soa-wachtruimtes’.

Op het gesprek moet je wel een béétje voorbereid zijn: ze gaan je flink aan de tand voelen. Ze vragen naar: wanneer, hoe en wat voor seks je hebt gehad. Dit is om te checken welke testen er gedaan moeten worden – tja, vrij logisch, he. 😉

Er wordt altijd minimaal op Chlamidya en Gonorroe getest. Je doet dit gelukkig wel zelf. Je krijgt een wattenstaafje mee en in een aparte ruimte moet jij deze 5 a 10 seconden inbrengen. Je doet het vervolgens in een potje en draait deze dicht – hier krijg je gewoon een instructie voor mee. De GGD brengt jouw ‘potje’ vervolgens naar het lab. MSM-mannen (mannen die seks hebben met mannen) moeten vaak ook een anaal uitstrijkje nemen en een urine-test laten doen. Wanneer je afscheiding of bloedverlies hebt krijg je een uitgebreider onderzoek.

Na deze test is er een klein deel counseling. Dit is een soort preek over veilig vrijen.

Dit is eigenlijk een beetje de GGD-gedachte.

De uitslag

Een week later word je (meestal) gebeld. Het verschilt per GGD hoe, maar in Utrecht bellen ze je altijd, ondanks de uitslag. Bij een positieve uitslag krijg je een (gratis en anonieme) behandeling. Bij Chlamidya krijg je antibiotica (wat maar twee tabletten zijn die je moet slikken ;-)), bij Gonorroe een spuit. Bas vertelt over het bellen naar testers:

De een barst in huilen uit, de ander heeft zoiets van: goh, wanneer kan ik langskomen?

Het vertellen aan je partner

Wanneer je een soa hebt is het wel zo handig om het aan je sekspartner(s) te vertellen. De GGD gaat hierover met je in gesprek. Je kan het zelf vertellen of door de GGD laten doen, wat jij prettig vindt. Via de GGD krijgt je partner een mailtje, smsje of belletje dat hij of zij geïnfecteerd kan zijn en zal hierbij niet weten dat het van jou komt. Durf je het echt niet te vertellen? Dan is dat niet verplicht.

Wij kunnen niemand dwingen. Dan houdt het gewoon op.

Thuistesten

Het kan (nog) niet bij elke GGD, maar thuistesten komt steeds vaker voor. Je kan de test dan zelf afnemen en douwt het daarna gewoon weer de postNL brievenbus in. Een week later krijg je dan de uitslag. Hoppa! Je kan deze thuis testen ook wel op internet kopen (dit is iets goedkoper dan bij de huisarts). Wanneer een test naar een lab wordt gestuurd, is het meestal betrouwbaar.

Van een Etos-test kan je absoluut niet op aan.

Feitjes

  • Voor jongeren onder de 25 jaar is een soa-test gratis en anoniem;
  • Bij de huisarts is het niet gratis en anoniem: het kost dan vaak tussen de €50,- en €100,-;
  • 15% van de mensen die een soa-test laat doen heeft er ook daadwerkelijk één;
  • Van de mensen die laten testen d.m.v. een waarschuwing heeft 30% een soa;
  • Bij de GGD regio Utrecht laten ongeveer 5500 mensen zich per jaar testen, met name jongeren.

Tot slot: je hoeft je echt niet te schamen om een soa-test te laten doen:

Wij kijken nergens van op. Het is bij ons gewoon de dagelijkse gang van zaken.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.