Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Uitgezocht: waarom is ‘on fleek’ zo ontzettend hip en wat is het verhaal erachter?

Foto: GettyImages/Nicholas Hunt
     Uitgezocht: waarom is ‘on fleek’ zo ontzettend hip en wat is het verhaal erachter?
Like Ondertussen.nl

“Dat is echt on fleek!”

Heb jij al van dit verschijnsel gehoord? De eerste keer pakte ik stiekem mijn telefoon om het te googelen, want laten we voorop stellen: ik loop volgens mij altijd achter met de trends. Of het nou aan m’n woord- of kledingkeuze ligt. Een jaar nadat iets in is, vind ik het opééns ontzettend cool, maar dan is iedereen het alweer vergeten. Daarom wordt het hoog tijd eens vroegtijdig aan de bel te trekken (want ja: we zijn écht nog niet te laat met dit woord) en eens te checken hoe het nou echt zit met ‘on fleek’. Want waarom zegt iedereen dit in vredesnaam en waar komt dit nou eigenlijk vandaan?

Lees ook: Je een oplichter voelen, terwijl je bent opgeleid: het is een syndroom

Nou?

Laten we beginnen bij het meest vreemde van het hele verhaal: fleek is geen woord. Het bestaat gewoon niet. Dat maakt verder ook eigenlijk helemaal niet uit, want het bekt gewoon lekker. ‘On fleek’ staat ongeveer gelijk aan ‘on point’. Simpel gezegd: iets is ontzettend cool. Je kan er iets of iemand mee complimenteren. Daarnaast kun je het ook als werkwoord gebruiken. “Ze is aan het fleeken”, kun je zeggen wanneer iemand goed bezig is. Het is gewoon een synoniem voor een woord waar er al tientallen van bestaan, maar dan helemaal 2016. – Volg je ons al op Facebook en Instagram? – 

Hoe komen we hierbij dan?

Ik zou je graag een levensloop van het woord willen vertellen, maar er gaat geen hele geschiedenis aan vooraf. De bedenker van het woord is Kayla Newman, een vrouw die in 2014 een filmpje op Vine plaatste. “Eyebrows on fleek” zei ze hier, en dit ging viraal. Ariana Grande en traditionele media pakten het woord massaal op en bam. Het was een hit. Kayla is hier alleen niet zo blij mee, want ze verdient hier geen cent aan.

Ik heb de wereld een woord gegeven, dat moet gecompenseerd worden.

Waarom is on fleek zo… on fleek?

Ik denk dat we ons moeten neerleggen bij het feit dat sommige dingen gewoon zo zijn. De media heeft ontzettend veel invloed op onze woordkeuzes, en dat zal waarschijnlijk (gokje van mezelf) nog wel even zo blijven. Ben je nog steeds een beetje verward over het woord? Geeft niet. Gewoon meedoen. Dan ben je pas echt ‘on fleek’. 😉

Lees ook: Guilty pleasures: fout maar goud of eigenlijk hartstikke mainstream?

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.