Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Uitgelicht: het problematische wapenbezit in Amerika na zoveelste massamoord

Foto: Getty Images / Gerardo Mora
     Uitgelicht: het problematische wapenbezit in Amerika na zoveelste massamoord
Like Ondertussen.nl

Gisteren heeft er weer een verschrikkelijke aanslag plaatsgevonden. Een 29-jarige man opende het vuur in een homoclub in Orlando. Inmiddels is bevestigd dat hij in naam van de IS zou hebben gewerkt. Zijn vader vertelde dat zijn zoon twee maanden geleden helemaal door het lint was gegaan nadat hij twee mannen had zien zoenen.

Lees ook: Veertien mensen gedood tijdens schietpartij in Californië

De 29-jarige Omar Akeen pleegde de grootste massamoord ooit door één persoon. Dat zijn daden met radicale ideeën over de LGBT-community te maken heeft, kunnen we wel stellen denk ik. Maar tussen het hebben van radicale ideeën en deze daadwerkelijk uitvoeren zit in Amerika een niet al te hoge drempel. Een drempel die je makkelijker overstapt als je bijvoorbeeld snel en zonder al te veel geld te besteden aan zwaar wapentuig kunt komen. Een groot probleem in Amerika, die een groot voorbeeld zouden moeten nemen aan Australië.

Stijfkoppig Amerika

In Amerika vonden er tussen 2000 en 2014, 133 massale schietpartijen plaats. Het is een groot land, maar in verhouding vinden er alsnog veruit de meeste massale schietpartijen plaats. En het lijkt alleen maar erger te worden, want sinds 2010 vindt er gemiddeld om de 64 dagen een schietpartij waar 4 of meer mensen dood gaan plaats. Het legale wapenbezit in Amerika lijkt niet alleen mensen die een bloedbad aan willen richten een kans te geven. Het dodenaantal door zelfmoord met geweren of pistolen ligt namelijk nóg hoger dan de slachtoffers van schietpartijen. De zelfmoordaantallen in Amerika zijn dan ook de hoogste van de wereld in verhouding tot de rest. De helft van die zelfmoorden wordt gepleegd met makkelijk verkrijgbare pistolen. Het voorbeeld van Australië die geweren succesvol in de ban hebben gedaan, wordt echter weerlegd met de reden ‘dat het twee verschillende culturen zijn’. De Amerikanen zijn ondanks de vele gruwelijke schietpartijen niet bereid water bij de wijn te doen.

Australië als voorbeeld

In Australië hadden mensen tot en met 1996 het recht om wapens te dragen. De tien jaar daarvoor vonden er tien massale schietpartijen plaats. Toen er in 1996 een 28-jarige zwakbegaafde jongen 32 mensen met zware geweren ombracht, werd de wet afgeschaft. Sinds dat bloedbad en de afschaffing van wapenbezit vonden er NUL schietpartijen plaats. Als dit niet het ultieme en absolute bewijs is dat een wapenban daadwerkelijk werkt, dan weten wij het ook niet meer.

Argumenten vóór wapenbezit van Amerikanen

1. ”Als ze het willen doen ze het toch wel”

Niet helemaal waar of zelfs helemaal niet waar. Massale schietpartijen in scholen of andere gelegenheden worden vaak gepleegd door mensen die het niet helemaal op een rijtje hebben. Het grote probleem is dat als deze mensen één verkeerd idee in hun hoofd hebben- en daar talloze voorbeelden voor hebben gehad- ze deze makkelijk uit kunnen voeren. Tijdens de ‘Sandy Hook massacre’ schoot een autistische jongen twintig kinderen tussen de zes en zeven jaar oud dood. Voor een schamele 1000 dollar bestelde hij een ‘assault rifle’ waarmee hij in het rond begon te schieten. Toen hierop werd gepleit voor het afschaffen van wapenbezit, waren de argumenten: als hij echt had gewild, was hij er alsnog wel aan gekomen. Dat is natuurlijk complete onzin, want een soortgelijk geweer is op een zwarte markt vele malen duurder, dus minder goed te realiseren voor zo’n knul. Daarbij komt dat niet elke contactgestoorde puber zich in de zwarte markt kan mengen.

Ook de zelfmoordaantallen in Amerika zijn zorgwekkend. Uit onderzoek blijkt dat mensen die zelfmoordpogingen overleven uiteindelijk beter worden doordat ze een tweede kans krijgen. Het enige dat de zelfmoordaantallen van Amerika omhoog krikt zijn de geweren die zelfmoord niet alleen vergemakkelijken, maar de pogingen ook bijna altijd fataal maken.

2. “Als de regering zich tegen ons keert, kunnen wij ons verdedigen”

Het wapenbezit is sinds de 19de eeuw legaal, toen geweren nog musketten waren. De wet was bedoeld zodat als de regering zich tegen het volk zou keren, het volk zich zou kunnen verdedigen. Dat zou nog steeds van kracht zijn volgens de Amerikanen. Wat ze echter vergeten is dat de overheid tegenwoordig een stuk grotere wapens heeft in de vorm van drones die onbemand hele steden weg kunnen vagen. Dat zou dus een gevecht worden tussen bomwerpende drones van de regering en geweren van het volk. Yeah right, America.

3. “Ik heb het nodig voor bescherming”

Vaders zouden hun kinderen moeten kunnen beschermen van het kwaad. De ‘assault rifles’ (letterlijk vertaald: aanvalsgeweren) zouden moeten dienen om indringers buiten te houden. Maar het zijn toch vaak de mensen met geweren waarvan je jezelf wilt beschermen, dus bestrijd je vuur met vuur. Ik vraag me dan ook altijd af, voor wie wil jij je beschermen dat je een groot geweer nodig hebt, hoe veel vijanden heb je dan. Inbrekers willen slechts je TV, die komen niet je hele familie uitmoorden tenzij je een heel slecht mens bent.

Don’t take my guns

Ik heb zelf altijd het gevoel dat mensen in Amerika de geweren niet voor bescherming hebben, maar omdat ze het gewoon mooi vinden. Ze gaan niet voor niets naar geweerconventies, poseren er als paradepaartjes mee en houden ze wedstrijden. Als ze veiligheid in en rond het huis echt zo belangrijk vinden, zijn er genoeg maatregelen te treffen zonder mensen dood te moeten schieten. Het lijkt er dus op dat Amerikanen liever mensen doodschieten en daarbij hun levens riskeren dan dat ze dit soort dingen voorkomen. ondertussen blijven de schietpartijen doorgaan en vallen onnodig onschuldige slachtoffers. Het is te triest voor woorden…

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.