Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Twee twintigers over hoe hun tussenjaar heeft uitgepakt

     Twee twintigers over hoe hun tussenjaar heeft uitgepakt
Like Ondertussen.nl

Heerlijk, je bent geslaagd. Maar je weet nog niet wat je wilt gaan doen. Of je weet het wel, maar je hebt gewoon zin om een jaar wat anders te doen dan naar school gaan. Reizen, werken of niksen. Dat laatste is geen goed plan kan ik je alvast verklappen. Het lijkt leuk, maar op den duur komt het je niet ten goede. Het is gewoon heel lastig om je plek te vinden en daarom vind je in dit artikel vind je twee ervaringen van de redactie. Ze gaan allebei over het vinden van je draai, maar hebben toch allebei een heel ander verhaal.

Lees ook: Dankzij deze checklist ga jij zonder geldzorgen op vakantie 

Noud, inmiddels 23 jaar, maar destijds 18

Ik probeerde na het falen van mijn havo de mbo-opleiding sociaal pedagogisch werker. Dat bleek na een kleine twee maanden van grotendeels afwezig zijn niet het juiste plan. Ik moest dus de rest van het jaar vol zien te maken. Inschrijven bij uitzendbureau’s was soms een uitkomst, maar ik kreeg helaas maar een paar uur werk in de week. Met als logisch gevolg dat ik tot laat in mijn nest lag en ’s avonds tot laat opbleef. Je hebt dan niet echt een doel in het leven en dat lijkt misschien chill voor even, maar op den duur gaat dat knagen.

Een tussenjaar is natuurlijk lekker, maar het moet geen weggegooid jaar worden.

Doen

Fanatiek sporten bood een redelijk goede uitkomst. Ik had reden om ’s ochtends bijtijds op te staan en naar de sportschool te gaan en had toch een soort doel. Later vond ik alsnog een baantje in een fabriek, maar ook dat gaf weinig voldoening. Toen ik later werd aangenomen voor de opleiding tot filmmaker, was ik blij dat ik weer naar school kon en weer iets had waar ik me op kon richten.

Advies van een wijs man

Ik had dan weliswaar niet écht een tussenjaar, maar het was al vrij snel duidelijk dat het niks zou worden. Ik heb in het begin niet goed geanticipeerd, waar ik mijn leeftijd toentertijd maar wát graag de schuld van geef. Maar wat mij dwars begon te zitten is dat ik geen doel had in het leven. Hangen met vrienden, af en toe een beetje werken en voor de rest lamlendig zijn, gaat knagen. Nu ben ik wijs *HAHA* en oud (23) en geef mensen die een tussenjaar willen nemen daarom graag het advies: ‘zorg dat je een plan hebt’, want anders wordt je tussenjaar een weggegooid jaar.

Foto: Facebook / Noud van de Louw
Foto: Facebook / Noud van de Louw

Agnès, nu 27, maar destijds 17

Toen op mijn zestiende het einde van mijn middelbare schooltijd naderde, heb ik veel hogescholen bezocht om te bekijken wat ik wilde gaan doen. Meteen studeren? Of toch op reis, zoals mijn broers ook hadden gedaan? Ik had altijd de droom om bij een tijdschrift te gaan werken, dus uiteindelijk besloot ik toch meteen door te gaan en voor de opleiding Media, Informatie en Management (nu Media, Informatie en Communicatie) aan de Hogeschool van Amsterdam te kiezen. Het was (en is het nog steeds) een erg populaire opleiding, en dat merkte ik ook al snel toen ik eenmaal begonnen was. Met 1.000 eerstejaarsstudenten voelde ik mij een nummertje en miste ik de persoonlijke begeleiding. Na een half jaar besloot ik te stoppen. Dat was wel even heftig, want ik had geen idee wat ik dan wel wilde, en wat ik de rest van het schooljaar ging doen. Ik werkte bij de Albert Heijn als caissière en kon dat wel blijven doen, maar ook niet fulltime.

Werken

Maar ik had geluk. Toen mijn tante hoorde dat ik ging stoppen met mijn studie, belde ze me op met het aanbod om tijdelijk bij haar in Den Haag te komen wonen, zodat ik aan het strand kon gaan werken. Een aanbod waar ik natuurlijk geen nee op kon zeggen. Eenmaal daar ben ik met m’n cv langs alle strandtenten op Kijkduin gegaan en al gauw had ik een baan!

Dat is trouwens de beste tip die ik je kan geven, print je cv tien keer uit en ga gewoon langs bij de bedrijven waar je wel zou willen werken.

Je maakt meteen een goede indruk omdat ze zien dat je op je doel afgaat.

De wijde wereld in

Ondertussen was de kriebel om te gaan reizen nog niet weggegaan. Een vriendin van vroeger, die ook in Den Haag woonde, wilde ook gaan reizen en zou dat jaar net klaar zijn met de middelbare school. Een en een is twee: wij zouden in oktober samen op reis gaan.

Tot die tijd kon ik mooi bikkelen in de horeca en bakken met geld sparen.

Dat betekende wel dat ik dus nog een tussenjaar inging. Dat was iets wat ik spannend vond, want was ik na die twee jaar nog wel in staat weer de schoolbanken in te gaan?

Studie

Na mijn reis ben ik (inmiddels 18 jaar) Communicatie aan de Haagse Hogeschool gaan studeren. Een studie die lijkt op de MIM, omdat dat me na twee jaar nog steeds het meest interesseerde. En omdat ik het nu op een kleinere school volgde, voelde ik me geen nummertje.

Eigenlijk had ik na die twee jaar juist wel weer zin om naar school te gaan en dingen te leren.

Voor mij was een tussenjaar dus het beste wat ik kon doen, spijt heb ik er nooit van gehad. Ik heb ontzettend veel gezien (Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Samoa en Amerika) en als je zo jong op reis gaat leer je ontzettend veel doordat je alles zelf moet regelen en overal zelf verantwoordelijk voor bent.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.