Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Seks op vakantie: zijn alleen jongens verantwoordelijk voor een condoom?

Foto: YouTubestill
     Seks op vakantie: zijn alleen jongens verantwoordelijk voor een condoom?
Like Ondertussen.nl

Op vakantie is de kans dat je seks hebt vaak een stuk groter dan dat je in Nederland in de club staat en iemand mee naar huis probeert te krijgen. Maar hoe gaan jongeren eigenlijk om met seks op vakantie en belangrijker: doen ze dit wel veilig? De jongens van Zomaer gingen voor dance4life op onderzoek uit en kwamen erachter dat er toch heel veel jongeren zijn die zonder condooms op vakantie gaan.

Zo blijkt dat ongeveer 40% van de jongeren van 14-35 jaar het wel eens is overkomen dat ze een condoom nodig hadden, maar er geen bij de hand hadden. De helft hiervan deed het vervolgens onveilig. Ik was wel benieuwd naar hoe Thomas (25), Robin (23) en Bart (23) hier zelf mee omgaan en stelde ze een aantal vragen:

Waarom hebben jullie je ingezet voor deze actie met dance4life?

Robin: “We hebben al best veel samengewerkt met verschillende goede doelen, maar ik vind dat dance4life wel heel goed bij ons past. Ze wilden op een andere manier dan normaal de doelgroep aanspreken en omdat wij best een groot bereik op YouTube hebben, was dit een goede combinatie. dance4life sluit ook goed bij ons aan omdat zij zich vooral inzetten voor veilig vrijen en voorlichtingen en daar hebben we zelf ook mee te maken.” 

Bart: “Daarnaast kwamen ze met het idee om ons naar Lloret de Mar te sturen om te gaan filmen, wat ons ook helemaal top leek natuurlijk. Het was ook heel erg leuk om te doen.”

20% van de jongeren heeft evengoed seks als ze geen condoom bij de hand hebben, hoe gaan jullie hier zelf mee om?

Bart: “Ik heb het wel eens meegemaakt, en daar zijn in principe twee verhalen uitgekomen. De ene keer heb ik toen puur uit principe geen seks gehad. Maar bij de andere keer was er alcohol in het spel en dan lopen dingen toch een beetje anders. Ik had toen geen condoom bij me en had dus seks zonder condoom, maar daarna voelde ik me heel kut.”

Ik heb daarna direct een soa-test laten doen en ik had gelukkig niets.

“Ik wil er wel nog even bij zeggen dat ik van het meisje wel wist dat ze anticonceptie gebruikte en dus niet zwanger kon worden.”

Lees ook: Van begin tot eind: hoe werkt een soa-test bij de GGD? 

Robin: “Ik heb dit nog nooit meegemaakt. Ik zou namelijk helemaal panisch worden bij het idee dat een meisje van mij zwanger kan worden. In eerste instantie vind ik dat nog erger dan een geslachtsziekte. Voor mij is iemand zwanger maken toch wel reden nummer één om het altijd veilig te doen.”

Slechts 56% van de jongeren neemt condooms mee op vakantie. Vonden jullie deze resultaten schokkend?

Bart: “We vroegen jongeren in Lloret naar wat zij dachten over de cijfers wat betreft jongeren en seks. Ik vond het vooral heel opmerkelijk om te horen dat de meesten hier toch flink naast zaten. En veel van de jongeren waren ook verrast over de cijfers.”

“Aan de andere kant waren het vooral de meisjes die zelf ook geen condoom mee hadden omdat ze dit de taak van de jongens vonden. Ik snap daar helemaal niks van. Je wilt het zelf toch ook veilig doen? Waarom zou je zelf niets bij je hebben dan? Wij namen altijd condooms mee op vakantie en hadden het altijd bij ons toen we nog vrijgezel waren.”

Robin: “Daar snap ik ook helemaal niets van. Ik vind het maar een rare gedachte dat een jongen dat mee zou moeten nemen. Daarnaast deelden we ook veel condooms uit die we van dance4life hadden gekregen. Een aantal dagen later kwamen we deze jongeren weer tegen op een groot feest en toen hadden ze de condooms niet eens meegenomen. Voor de meisjes was het de voornaamste reden om niets mee te nemen omdat ze toch niet van plan waren om seks te hebben op vakantie, maar dat kan je van te voren natuurlijk nooit weten.”

Lees ook: Wat is nou eigenlijk gonorroe oftewel een druiper? 

Uit onderzoek blijkt ook dat jongeren het moeilijk vinden om te communiceren over seks, herkennen jullie dit?

Robin: “Ik vond dat jongeren er in Lloret wel heel open over waren. Maar het is misschien anders om het met je vrienden over seks te hebben.

Het is niet heel normaal om er met je ouders openlijk over te praten denk ik. Al heb ik daar zelf niet zo veel moeite mee.

Bart: “Ik heb er ook geen problemen mee, thuis praten we er heel openlijk over. Ik heb het sowieso nooit echt vervelend gevonden om over seks te praten, ook niet met vrienden of met mijn vriendin. De mensen die we in Lloret spraken, waren hier ook heel open over. Het verbaasde me dat zelfs vrij jonge mensen daar zo makkelijk over konden praten. Ik weet niet of ik daar ook zo over had gesproken toen ik 16-18 jaar was. Maar ik heb wel het idee dat het steeds gemakkelijker wordt tegenwoordig.”

Er zijn nog scholen die helemaal geen seksuele voorlichting geven. Hebben jullie dit zelf wel gekregen en wat vonden jullie hiervan?

Robin: “Ik vind het raar dat scholen dat niet bespreken. Het is juist het ding dat je op school moet leren want dan weet je zeker dat jongeren geïnformeerd zijn.”

Vaak wordt seksuele voorlichting wel als een grapje gezien, maar het is natuurlijk een heel serieus onderwerp.

Lees ook: Ook in Nederland moet seksuele voorlichting beter, en wel hierom

Bart: “Wij kregen op de basisschool in groep 8 al seksuele voorlichting. Dat was toen een heel ding: je gaat naar groep 8 én gaat het over seks hebben. Ik kan me wel goed voorstellen dat leraren het ongemakkelijk vinden om het erover te hebben en dat ze vinden dat ouders dit zelf moeten doen. Maar toch zijn er veel ouders die dit helemaal niet met hun kinderen bespreken. Misschien kunnen scholen ook andere dingen bedenken om seksuele voorlichting makkelijker te maken.”

Ze kunnen ons bijvoorbeeld ook inhuren om over seks te praten!

Robin: “Inmiddels is het nu wel een stuk makkelijker om dingen over seks te weten te komen via internet. Maar seksuele voorlichting blijft wel heel erg belangrijk, je weet nooit precies wat voor gekke dingen er op internet staan, natuurlijk.”

De jongens van Zomaer zijn genomineerd voor De Jonge 100. Vergeten jullie niet op je favoriet te stemmen? 

In samenwerking met

Mede mogelijk gemaakt door dance4life

dance4life werkt samen met jongeren aan een gezonde toekomst. dance4life inspireert door middel van de positieve kracht van dans en muziek en geeft seksuele voorlichting wereldwijd. Wil jij ook betrokken zijn bij dance4life en wereldwijd jongeren volgen die met ons werken aan een gezonde toekomst? Check www.dance4life.nl.
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.