Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Project Happiness: ik ging meer complimentjes geven en zo pakte dat uit

     Project Happiness: ik ging meer complimentjes geven en zo pakte dat uit
Like Ondertussen.nl

Ik kondigde eerder deze maand al aan te beginnen met mijn eigen Project Happiness. Dat klinkt misschien een beetje suf, maar het is in werkelijkheid doodeng. Ik ga mezelf namelijk dwingen om vaker uit mijn comfortzone te stappen, omdat ik het idee heb dat er meer in het leven zit dan dat ik eruit haal.

Lees ook: Project Happiness: uit je comfortzone stappen is doodeng, toch ga ik het doen

Ik ben van mening dat als jij positiviteit uitstraalt naar anderen, jij je ook positiever voelt. Daarom besloot ik meer complimentjes te gaan geven – ook aan vreemden. Eén complimentje kan namelijk al voor zoveel positieve energie zorgen. Bedenk je maar hoe goed jij je voelt als je er een krijgt. Eigenlijk is het een andere manier van zeggen:

Hey, jij bent het waard om opgemerkt te worden.

Uit onderzoek blijkt waarom zo’n complimentje zo goed voelt: je brein reageert hetzelfde op een compliment als op het krijgen van geld. Wat? Ja, des te meer reden dus om meer complimenten te gaan geven.

Foto: Giphy.com
Foto: Giphy.com

Alhoewel je iemand dus écht ontzettend blij maakt met een compliment, vond ik het best moeilijk. Blijkbaar zat complimenten geven niet echt in mijn systeem (en schaam ik me daarom dood als ik dit opschrijf), dus vaak vergat ik dat ik mezelf deze opdracht had gegeven. Ten tweede vond ik het eng, omdat ik niet wist hoe mensen zouden reageren. Zouden mensen niet denken dat ik een creep was? Die gedachte was niet heel raar, want niet iedereen reageerde even leuk…

Voetfetisj

Zo zal ik nooit het meisje in de trein vergeten. Zij was de eerste vreemde die ik complimenteerde. Omdat ik vaak in de trein zit (met vreemde mensen) dacht ik dat het een goede plek was om mee te beginnen, maar ik was even vergeten dat mensen tegenwoordig niet meer praten in de trein… Ik gaf het meisje een compliment over haar schoenen. Ze keek op van haar telefoon alsof ik een schoenen/voetfetisj had.

Oh… oké.

Misschien had ik haar overrompeld en bedacht ze later dat het toch wel aardig was van me. Ik hoop het maar. Het zorgde er wel voor dat ik het de volgende keer nog moeilijker vond om een vreemde een complimentje te geven. Met zo’n reactie leverde het mij namelijk eigenlijk meer stress op, want ik durfde dat meisje daarna niet meer aan te kijken.

Lees ook: Dit moet je weten om het maximale uit je studentenreisproduct te halen

Alcohol helpt

Als je eenmaal een paar leuke reacties hebt gehad, wordt het makkelijker om complimenten te geven. “Goede boekkeuze”, vertelde ik een jongen in de trein (yes, gelijk mijn trauma overwonnen) en ik hield er zelfs een gesprekje aan over. “Ik ben echt jaloers op jouw haar”, zei ik tegen een meisje dat ik tegenkwam op de wc in de kroeg. En ik wist zelfs een glimlachje te ontlokken van een caissière die ik vertelde dat ze een leuke kleur nagellak ophad. Omdat ik mezelf nog wat wilde pushen, besloot ik ook op Lowlands complimentjes te geven. De alcohol hielp, moet ik wel zeggen. Niet alleen bij mij, maar ook bij de ontvanger van het compliment. Als je daar een compliment maakt, heb je er gelijk een nieuwe vriend bij – zo ongeveer dan. Mijn meest gemaakte complimentje daar? “Ik vind jullie zulke leuke mensen.” Niets dan liefde kreeg ik daarvoor terug.

Foto: Giphy.com
Foto: Giphy.com

Kleine moeite

Ik vind het altijd leuk als een vriendin: “Wat zie je er goed uit”, zegt als ik haar begroet, dus ik besloot ook familie en vrienden meer complimentjes te geven. Het is een kleine moeite en jij laat er iemand om wie je geeft beter door voelen. Win-win dus. Ik zei tegen mijn broertje dat hij een leuk shirt aanhad en een paar dagen later vroeg hij of ik mee ging winkelen. Misschien onbewust een reactie, maar evengoed leuk. Ik zorgde er trouwens wel al-tijd voor dat ik het compliment echt meende.

Ik ga echt nog niet stoppen met complimentjes geven. Doe jij mee?

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.