Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Ook in Nederland moet seksuele voorlichting beter, en wel hierom

Foto: Flickr/tamaralvarez
     Ook in Nederland moet seksuele voorlichting beter, en wel hierom
Like Ondertussen.nl

Als je denkt aan slechte seksuele voorlichting, dan denk je misschien al snel aan arme landen. Dat is ook niet gek, want in Afrika is aids doodsoorzaak nummer één onder jongeren en is meer dan 20% van de meisjes al zwanger vóór hun 18e verjaardag. Verschrikkelijk. Maar wist je dat de seksuele voorlichting dichterbij huis ook best een stuk beter kan? In Groot Brittannië zijn de tienerzwangerschappen het hoogst van heel Europa, omdat daar te weinig voorlichting gegeven wordt.

Lees ook: Goedele Liekens geeft Britse jongeren seksles met berucht tv-programma

Maar als we nog dichterbij gaan kijken, komen we erachter dat de seksuele voorlichting in Nederland ook wel een stuk beter kan. Want ondanks dat Nederland bijna het laagste aantal tienerzwangerschappen heeft, zijn de lesmethodes heel erg verouderd. De wereld is heel erg veranderd de afgelopen jaren en we op internet kunnen we alles opzoeken wat we maar willen. Porno is populairder dan ooit en het lijkt erop dat we allemaal een stuk opener worden over seks. Maar is dat wel zo? Want veel lesmethodes zijn nog steeds hetzelfde als tien jaar geleden en op sommige scholen wordt zelfs helemaal geen seksuele voorlichting gegeven.

Seksles in de Tweede Kamer

Kenniscentrum Seksualiteit Rutgers vond dat er best wel eens serieus naar dit probleem gekeken mocht worden. Daarom kwam seksuologe Goedele Liekens langs om seksles te geven in de tweede kamer, mét een aantal jongeren. Goedele vertelde hier hoe belangrijk seksuele voorlichting is en dat zo’n les echt wel meer mag zijn dan een uitleg over zaadjes en eitjes, soa’s en ongewenste zwangerschappen.

Het moet niet alleen een les zijn over het loodgieterswerk.

Seksuele voorlichting is belangrijk voor jongeren en dit moet ook gaan over zaken als respect, grenzen en wensen en open communicatie. En dat is nodig ook, want maar liefst 4 op de 10 meisjes en vrouwen hebben wel eens te maken gehad met grensoverschrijdend seksueel gedrag. Daarnaast werden de kamerleden onder andere onaangenaam verrast met het feit dat meer dan de helft van de jongeren niet goed reageert op homoseksualiteit. En dat is daarom ook een punt waar veel jongeren beter over geïnformeerd moeten worden.

Lees ook: 8 opmerkelijke seksfeitjes waar jij sowieso nog niet van op de hoogte was

Wipsite

Maar Goedele is niet de enige die iets probeert te veranderen wat seksuele voorlichting betreft. De meiden van Wipsite.nl zijn op hun eigen manier namelijk ook al begonnen om dit aan te pakken. Belle Barbé (23) en Marilyn Sonneveld (26) vonden alles wat ze op internet konden vinden veel te stoffig en besloten dat hier verandering in moest komen. Zij gebruiken bij hun seksuele voorlichting vooral veel tekeningen en humor.

We willen niet alleen over de lasten van seks praten, maar vooral ook over de lusten.

Ze kwamen erachter dat in hun vriendengroepen nog best veel vragen waren over seks. Over hoe je iemand nu echt lekker kan pijpen, bijvoorbeeld. Belle stoorde zich aan het feit dat zoveel websites met seksuele voorlichting nog zo suf waren en vond dat hier verandering in moest komen.

Het duo haalde geld op via crowdfunding om een expositie op te bouwen. Daarnaast staat de website nu al een tijd online en hopen ze dat ze subsidie kunnen krijgen om Wipsite helemaal uit te breiden. Op dit moment zijn ze namelijk ook nog bezig met het maken van een lesmethode die op middelbare scholen gegeven kan worden.

Sailor #sexposition #sex #education #pleasure #illustration #marilynsonneveld

A photo posted by WIPSITE (@wipste) on

Lees ook: Van kinky tot goedmaakseks: 12 soorten die elk stel wel eens heeft

World Sexual Health Day

Op 4 september is het World Sexual Health Day en het doel van deze dag is het doorbreken van het taboe dat nog steeds ligt op seks. Het is heel belangrijk dat er openlijk over gesproken blijft worden om seksuele problemen te voorkomen. Op 4 september in 2010 richtte de World Association for Sexual Health de ‘World Sexual Health Day’ op om aandacht te vragen voor de seksuele problemen die spelen in de wereld. De eerste editie kreeg de slogan ‘Let’s talk about it!’ om taboes te doorbreken. Inmiddels wordt deze dag in ruim 35 verschillende steden gevierd en doen hier wereldwijd heel wat organisaties en scholen aan mee. Alles om het taboe rondom seks te doorbreken.

In samenwerking met

Mede mogelijk gemaakt door dance4life

dance4life werkt samen met jongeren aan een gezonde toekomst. dance4life inspireert door middel van de positieve kracht van dans en muziek en geeft seksuele voorlichting wereldwijd. Wil jij ook betrokken zijn bij dance4life en wereldwijd jongeren volgen die met ons werken aan een gezonde toekomst? Check www.dance4life.nl.
Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.