Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Onlangs ervoer ik wat hoogtevrees was, maar wat is dit precies?

     Onlangs ervoer ik wat hoogtevrees was, maar wat is dit precies?
Like Ondertussen.nl

Onlangs was ik op Malta op vakantie. Buiten het feit dat dit eiland fantastisch mooi en één van de oudste eilanden ter wereld is, waren er vooral ook heel veel bergen. En dat is iets waar ik nou niet zo blij van werd. Het uitzicht was echt wel mooi hoor, maar de weg hiernaartoe was gewoon hartstikke kut. Ik heb namelijk nogal last van hoogtevrees. En als je wel eens op dit eiland bent geweest, dan weet je dat de wegen daar niet overal super goed zijn. We reden op van die smalle weggetjes waarvan ik dacht dat onze auto er nog maar net op paste en toen kwam er óók nog eens een tegenligger aan waardoor wij zelfs nog een beetje uit moesten wijken ook. Ik het idee had dat we van die berg af zouden vallen en zat dus met mijn ogen dicht in de auto.

Lees ook: 8 heerlijke vakantiespots binnen Europa waar je geen dikke bankrekening voor nodig hebt

Mijn vriend zei later dat hij het ook spannend vindt om bovenop zo’n berg te staan en de diepte onder je te zien. Maar ik weet dat deze angst bij mij toch wel wat groter was dan bij hem. Ik wilde namelijk het liefst wegkruipen en had het gevoel dat de grond onder mijn voeten aan het wegzakken was. Met knikkende knieën liep ik daarom terug naar de auto om toch maar ergens anders heen te gaan. Ik wist dat ik al langere tijd last van hoogtevrees had, maar ik dacht dat mijn angst voor hoogtes juist weer iets minder erg was geworden nadat ik in het topje van de Eiffeltoren had gestaan. Mooi niet dus. Eenmaal weer veilig op de weg, vroeg ik me vooral af waarom mensen eigenlijk last hebben van hoogtevrees. En dat besloot ik uit te gaan zoeken.

Meest voorkomende fobie

Zo kwam ik erachter dat hoogtevrees de meest voorkomende fobie is en dat het voor duizeligheid, angstaanvallen, paniek of benauwdheid kan zorgen. Er blijken zelfs verschillende soorten hoogtevrees te zijn en uiteindelijk heeft iedereen hier wel een beetje last van. Dat is trouwens niet zo heel gek, want angst beschermt je in sommige gevallen. Zo zorgt hoogtevrees er bijvoorbeeld voor dat je geen gevaarlijke of domme dingen doet en dat je dus voorzichtig van een trap afloopt.

Onderzoekers zijn erachter gekomen dat hoogtevrees waarschijnlijk is aangeboren. Daar kwamen ze achter toen ze baby’s over een glasplaat lieten lopen. Toen de baby’s de ondergrond niet zagen, kropen ze er zonder probleem overheen. Maar toen de diepte wel te zien was, weigerden ze erover te kruipen. Zo kwamen onderzoekers er ook achter dat hoogtevrees niet alleen bij mensen voorkomt: dieren kunnen hier ook last van hebben. Maar het is niet alleen een aangeboren angst, want het kan ook erger worden door een traumatische ervaring zoals van een trap vallen, bijvoorbeeld. Ik kan me niet herinneren dat ik vroeger ook al zo bang was voor hoogtes en heb ik de traumatische ervaring even gemist denk ik, want toch heb ik hoogtevrees.

Verschillende soorten hoogtevrees

Er bestaan verschillende soorten hoogtevrees, maar de meeste mensen hebben een mengeling van deze soorten.

  • Optische acrofobie: hierbij worden mensen bang als ze vanaf een hoogte om zich heen kijken.
  • Cognitieve hoogtevrees: mensen bedenken allemaal verschrikkelijke dingen die kunnen gebeuren als ze daadwerkelijk van een trap vallen.
  • Constructievrees: mensen weten hierbij zeker dat de toren waar zij opstaan op instorten staat.
  • Bathofobie: dit is eigenlijk het omgekeerde van hoogtevrees, namelijk dieptevrees. Mensen met bathofobie durven bijvoorbeeld niet te zwemmen in heel diep water en anderen worden angstig als ze langs een hoog gebouw omhoog kijken.

Een gezonde angst is dus wel normaal, maar wanneer gaat dit te ver en wordt het een fobie? Als je op grote hoogte volledig in paniek raakt, je wilt vastklampen, hartkloppingen krijgt, je duizelig gaat voelen of vluchtgedrag krijgt, gaat het om een fobie. Iedereen kan even schrikken van een hoogte, maar als je geen stap meer kan verzetten door de angst, dan heb je te maken met een fobie. En dat is best wel lastig, want stel jouw vriendin woont op de 12e verdieping, dan betekent dit dat je haar dus nooit op kan zoeken.

Hoe kom je er vanaf?

Een beetje angst voor hoogtes is dus aangeboren, maar de fobie voor hoogtes en dus de extreme angst, is te behandelen. Meestal wordt hierbij psychotherapie aangeraden. Hierbij worden patiënten langzaam blootgesteld aan situaties waar zij bang voor zijn, in combinatie met cognitieve gedragstherapie. Bij cognitieve gedragstherapie leer je irrationele gedachten te onderdrukken en deze te vervangen voor rationele gedachtes. Daarnaast wordt er ook gebruik gemaakt van Virtual Reality om degene naar een hoogte te brengen zonder dat-ie daar echt hoeft te zijn. Wat is dat toch handig he, technologie.

Ik hoop altijd nog op het moment dat ik het helemaal niet erg meer vind om langs een afgrond te lopen (of met de auto langs te rijden). Ik weet namelijk ook wel dat ik niet een heel extreme vorm van hoogtevrees heb en ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat dit ooit over zal gaan. Maar het kan natuurlijk zijn dat jij jezelf helemaal herkent in de symptomen van hoogtevrees en dat je eigenlijk helemaal klaar bent met deze angst. Dan kan je altijd contact opzoeken met je huisarts om het hier over te hebben. Die kan je vervolgens doorsturen naar een psycholoog.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.