Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Kristen Bell vertelt openhartig hoe het is om te leven met een depressie en angststoornis

Foto: Getty Images/Brad Barket
     Kristen Bell vertelt openhartig hoe het is om te leven met een depressie en angststoornis
Like Ondertussen.nl

Je kent actrice Kristen Bell misschien wel door ‘The Boss’, ‘Forgetting Sarah Marshall’ of serie ‘Veronica Mars’, maar dat zij depressief is en een angststoornis heeft dat wist je waarschijnlijk niet. Dat kan, want naar de buitenwereld toe heeft ze een vrolijke, energieke persoonlijkheid, vertelt ze in een interview met Off Camera. Maar dat is eigenlijk om te compenseren voor hoe ze zich eigenlijk voelt.

“Ik ben heel erg afhankelijk”, vertelt ze. “Als ik denk dat iemand me niet leuk of aardig vindt, breek ik een beetje. Dat is waarom ik extreem lief ben en waarom ik compenseer door heel energiek en vrolijk te doen. Het doet echt pijn als mensen me niet leuk vinden. En ik weet dat het niet gezond is. Ik vecht constant tegen die gedachte in mijn hoofd.” Ze was vroeger een populair meisje, maar toch altijd nerveus dat iemand haar zou afkeuren.”

Pas toen ik dertig was, kwam ik erachter dat ik mezelf de hele tijd veranderde, om maar leuk gevonden te worden.

Lees ook: 5 antwoorden: dit moet je weten over depressies

Niet schamen

Kristen neemt medicatie om te zorgen dat er meer serotonine in haar hersenen vrijkomt. Serotonine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ genoemd, het is een stofje die invloed heeft op het geheugen, eetlust en slaap, maar ook stemming, zelfvertrouwen en emotie. “Ik schaam me niet dat ik medicatie neem voor mijn angststoornis en depressie”, vertelt Kristen. Dat komt mede door haar moeder. Kristen is namelijk niet de enige in haar familie die zich zo voelt. “Op mijn achttiende zei mijn moeder tegen me dat als ik het gevoel kreeg dat er geen zonlicht meer om me heen was of als ik verlamd werd door angst, ik hulp moest gaan zoeken.”

Ik kon mezelf helpen, vertelde ze me.

Lees ook: Depressieve jongeren zoeken veel te laat hulp en dat is nergens voor nodig

Erover praten

Kristen ging naar haar huisarts en een psycholoog en besloot medicatie te nemen. “De wereld wil je laten voelen alsof jij je daarvoor moet schamen”, zegt ze. “Maar in de medische wereld… Je zou nooit iemand met diabetes insuline weigeren. Nooit. Maar als iemand serotonine nodig heeft, zou diegene gelijk gek zijn.” Als tip voor andere mensen die hetzelfde meemaken, zegt Kristen vooral dat het belangrijk is om erover te praten. “Je moet er op de één of andere manier mee om kunnen gaan. De enige reden waarom ik zo vrolijk en energiek kan overkomen, is omdat ik er veel aan werk. Ik sport en zorg dat ik mezelf geef wat ik nodig heb.”

Bekijk haar hele interview met Off Camera hieronder:

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.