Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Ik deed vrijwilligerswerk en ging poep scheppen in 33 graden

     Ik deed vrijwilligerswerk en ging poep scheppen in 33 graden
Like Ondertussen.nl

Misschien heb je het al gelezen, maar ik ben momenteel bezig met mijn Project Happiness. Dit houdt in dat ik dingen ga doen die ik altijd voor me uit heb geschoven, zo van “Dat komt ooit nog wel.” Maar ooit komt nooit, tot nu (lees hier meer over mijn project). Eén van die dingen is vrijwilligerswerk. Ze zeggen altijd dat het dankbaar werk is en ik geloof ook echt dat het best leuk kan zijn, maar toch had ik het altijd te druk (met bier zuipen en series kijken) om het ook echt te doen. Daar komt nu verandering in! Ik ga elke maand ander vrijwilligerswerk doen, waardoor ik het niet meer zal uitstellen. Mijn ultieme droom: dat jij één van de artikelen leest en besluit je ook te gaan helpen.

Van Agnès, de hoofdredacteur van de website waar je nu op zit, hoorde ik over Nederland Cares (Amsterdam, Utrecht, Den Haag, Rotterdam). Daar kan je op de vrijwilligerskalender kijken en je aanmelden voor iets wat jou leuk lijkt. Zodra ik had bedacht dat ik vrijwilligerswerk ging doen, keek ik op website. Maar daarna deed ik wat ik altijd doe: het voor me uit schuiven en nog steeds voor geen enkele activiteit aanmelden. Na een tijdje dacht ik: damn Tes, je doet ’t weer. Die avond meldde ik me aan om op donderdagmiddag te gaan helpen bij Stadsboerderij de Molenweide in Den Haag. Geiten knuffelen en de vragen van kindjes beantwoorden leek me wel wat.

Lekker zweten

Toen de donderdagmiddag aangebroken was, bleek het die dag 33 graden te worden. Het zweet liep al langs mijn voorhoofd terwijl ik op de tram stond te wachten (ik woon in Delft). Toen ik daar helemaal bezweet aankwam, was er geen kind te bekennen.

Ik dacht ook: logisch, die zijn ergens in de schaduw raketjes aan het lurken.

Later hoorde ik dat in Den Haag de scholen alweer waren begonnen en de kinderen dus gewoon nog niet uit waren. De beheerder bleek een hele aardige vrouw te zijn, die het ook een beetje te warm had: “We doen het rustig aan hoor vandaag.” Het was fijn dat ze me niet keihard aan het werk zette. Als ik vroeg: “Is er nog iets wat ik moet doen”, dan zei ze: “Ik wil je niet te hard laten werken hoor!”

Lees ook: Project Happiness: ik ging meer complimentjes geven en zo pakte dat uit

Meer dan een kinderboerderij

De stadsboerderijen in Den Haag zijn niet alleen kinderboerderijen. Bij degene waar ik was hoort een speeltuin en een moestuin (waar je groenten kan kopen). Plus er is een zaaltje waar kinderen kunnen kleuren en af en toe is daar ook een knutseluurtje. De kinderen uit de buurt komen er regelmatig – zonder ouders – en hebben het thuis vaak niet breed. De mensen die er werken kennen de namen zelfs. Omdat het die donderdag zo warm was waren er geen activiteiten, maar hadden ze een tuinslang neergelegd die het water om zich heen sproeide. Blij dat die kinderen waren!

Als je bang bent voor een beetje poep, moet je niet bij een stadsboerderij gaan helpen. Ik had geluk, want de medewerkers hadden ’s ochtends vroeg al veel schoongemaakt, omdat het dan minder warm is. Ik moest alleen nog het konijnenhok leeg scheppen. De konijnen hadden een ‘wc’, maar legden alsnog keutels door het hele hok heen. Verder waren mijn kerntaken vooral konijnen aaien, een beetje vegen, de kinderen in de gaten houden, naar de vele verhalen van de vaste vrijwilliger Haagse Willem luisteren en de dieren voeren.

Lees ook: Allen (19) is vrijwilliger bij een organisatie die via sms zo’n acht levens per dag redt

Ik vond het ontzettend leuk om te doen – ondanks de hitte (en daardoor geen extra activiteiten). Toch had ik niet echt het gevoel dat ik ontzettend veel mensen aan het helpen was, ik voelde me een beetje onhandig en extra. Misschien komt het door de hitte, maar ik hoop dat ik me bij ander vrijwilligerswerk nuttiger voel. De beheerder zei wel blij te zijn met mijn hulp en het was leuk om bezig te zijn met kinderen én dieren, dus wie weet kom ik nog eens terug.

 

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.