Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Ik ben pijnlijk gemiddeld, maar ben daar wel tevreden mee

Pexels
     Ik ben pijnlijk gemiddeld, maar ben daar wel tevreden mee
Like Ondertussen.nl

Ik val maar met de deur in huis: ik ben pijnlijk gemiddeld. Van binnen, van buiten en in m’n ‘talenten’ en hobby’s. “Ach, dat zal toch wel meevallen Marijn?” Nee, dat valt niet mee. Ik ben gemiddelde lengte, gemiddeld gewicht, gemiddelde looks. Ik ben niet bijzonder goed in iets of zo, mijn schrijfkunsten zijn wel oké en ik ben niet overdreven slim. Zoals ik al zei: ik ben gemiddeld. En daar ben ik meer dan tevreden mee.

Lees ook: Waarom ik -achteraf – blij ben dat ik gedumpt ben

Het meeste uit jezelf en het leven halen

Tevreden zijn met gemiddeld zijn lijkt best wel een zeldzaamheid tegenwoordig. Een normale dag op Facebook ziet er namelijk ongeveer zo uit. Ten eerste zie je een stuk of wat foto’s van mensen die aan de andere kant van de wereld op het strand Mai Tai’s aan het slurpen zijn. Vervolgens zie je nog één of twee mensen die iets bereikt hebben in het leven, denk afgestudeerd, een huisje of auto gekocht of wat dan ook. Om het af te maken, komen er nog miljoenen festival- en feestfoto’s voorbij.

Foto: Poorly Drawn Lines
Foto: Poorly Drawn Lines

Dit allemaal kan je best wel eens ontoereikend laten voelen. Zeker als je thuis op je luie stoel deze dingen aan het bekijken bent. Alsof je niet goed genoeg bent, alsof je niet alles uit jezelf haalt. Het lijkt ook wel alsof dat een beetje van je verwacht wordt. Je wordt verwacht enorm veel ambitie te hebben en te houden, om verre reizen te maken, om zoveel mogelijk te verdienen et cetera.

Verwachtingen hoger dan de Domtoren

Ik denk dat veel mensen niet blij worden van deze verwachtingen. Natuurlijk is het leuk om die dingen te bereiken, maar je kan niet alles bereiken. Het enige waar je dan mee overblijft, is achtergelaten dromen en spijt. Gemiddeld zijn en daar genoegen mee nemen geeft je deze problemen niet. Zolang je kan doen wat je leuk vindt, je leven een beetje op orde is en er nog een beetje van geniet is het naar mijn mening best wel prima. Het is minder stressvol, mensen hebben geen hoge verwachtingen van je en je bent eigenlijk ronduit hartstikke tevreden.

Dude, hoe word ik zo chill?

Ben je ook een beetje klaar met al die verwachtingen en wil je eigenlijk gewoon tevreden zijn met alles? Sommige mensen hebben het gewoon, zoals ik. Ik heb het ook wel een beetje geleerd van m’n vader. Een simpel maar gelukkig mens. Zolang hij ’s avonds thuis op de bank kan zitten met een biertje is het allemaal wel goed. Dat noem ik nog eens een voorbeeld.

Maar als je nou denkt: “Marijn, zijn er ook mensen die er wel verstand van hebben die er iets over te zeggen hebben?” Wees dan niet bang. Er zijn een hoop filosofieën en boeken over geschreven. Er zijn eigenlijk vijf belangrijke en toepasbare dingen die ervoor zorgen dat je een stuk tevredener bent over je leven:

1. Vrienden

Het klinkt eigenlijk best wel logisch, maar meerdere goede vrienden hebben werd gelinkt aan 19% meer tevredenheid over je leven. Maar ook goed overweg kunnen met je buren heeft positieve effecten hierop, en een jonger persoon dingen leren.

2. Denk aan je levensverhaal

Uit een onderzoek dat in dit boek wordt aangehaald door een Japanse psycholoog, blijkt dat mensen die over hun levensverhaal schrijven tot wel 11% meer tevredenheid hebben over hun leven. Ook je stamboom kennen of verhalen over je voorvaderen helpt enorm.

3. Heb een doel

Mensen met een doel, hoe klein dan ook, zijn tot wel 20% meer tevreden over hun leven. En dat hoeft niet iets gigantisch te zijn, veel kleine successen blijkt juist beter te werken volgens een boek van Terry Orlick.

4. Geld maakt niet gelukkig

Het klinkt cliché, maar het is echt zo. Materialistische mensen zijn minder tevreden met hun leven. Het gaat erom dat je je leven een betekenis geeft.

5. Verandering is goed

Hoewel het belangrijk is om sterke principes te hebben, is verandering goed. Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die in de afgelopen maanden iets hebben zien veranderen in gedrag of hun visie op dingen, een stuk tevredener zijn over hun leven.

Lees ook: Nee, je hebt niet per se een relatie nodig om gelukkig te zijn

Onthoud…

Tevreden zijn met je leven, en ook met gemiddeld zijn, is dus helemaal zo moeilijk nog niet. En er is iets wat je goed moet onthouden. Zoals legendarische honkballer Leroy Robert “Satchel” Paige zei:

Je kan er niks aan doen dat je gemiddeld geboren bent, maar niemand hoeft gewoontjes te zijn.

Dus onthoud dat goed als iemand ooit zegt dat gemiddeld zijn slecht is. Het is allemaal zo slecht nog niet, er zit schoonheid en nederigheid in gemiddeld zijn. Zolang je maar tevreden bent.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.