Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Er zijn logische verklaringen voor het crappy taalgebruik van jongeren op social media

Foto: Getty Images/Justin Sullivan
     Er zijn logische verklaringen voor het crappy taalgebruik van jongeren op social media
Like Ondertussen.nl

“Heuj! Alles lekkâh?” Zo begint een WhatsApp-gesprek onder jongeren regelmatig. Spelfouten maken is bijna geen ergernis meer en daar maken volwassenen zich wel eens zorgen om. Lieke Verheijen van de Radboud Universiteit in Nijmegen deed daarom onderzoek naar het taalgebruik van jongeren op social media. Ze analyseerde ruim 300.000 woorden in 200 WhatsApp-gesprekken en kwam tot de conclusie dat jongeren juist heel bewust omgaan met taalgebruik op social media.

Communicatie onder tieners een chaos?

De spelling onder tieners verloopt dan wel niet altijd in correct Nederlands, maar volgens Verheijen zit er wel degelijk een bepaald patroon in. WhatsApp wordt bijvoorbeeld gebruikt om informele gesprekken met elkaar te voeren. Jongeren typen woorden zoals ze praten en het is belangrijk om dat snel te kunnen doen. Dit resulteert erin dat we veel afkortingen gebruiken en interpunctie weglaten. Ook concludeerde Verheijen:

Een emoji is duidelijker dan helemaal uitleggen hoe je je voelt.

Afkortingen

Om bepaalde dingen wat sneller duidelijk te maken, gebruiken we vaak afkortingen. ‘WTF’ betekent niet alleen dat we snel iets willen typen, maar de hoofdletters geven ook weer een extra emotie weer.

Een punt aan het einde van een zin is ‘not done’

Uit onderzoek van Binghampton University in New York blijkt dat een punt aan het einde van een zin ‘not done’ is. Lieke zegt: “Ik snap het wel hoor: wat voegt een punt eigenlijk toe aan een bericht? Waarom heeft iemand de moeite genomen om die daar te zetten? Er wordt onbewust gedacht: ‘iemand zet een punt met een reden’ en dat wordt als onvriendelijk of onverschillig opgevat.”

Lees ook: Uit onderzoek blijkt dat mensen je een lul vinden als je je bericht met een punt eindigt

Het gedrag van tieners verandert op hun 17e

Toch is het volgens Verheijen belangrijk dat we niet alle tieners over één kam scheren. Ze schrijven dan wel zo snel op social media dat ze hun taal aanpassen, maar er is een duidelijk keerpunt. De meeste jongeren slaan om als ze ongeveer 17 jaar oud zijn:

Dan gaan ze ineens correcter schrijven, waarschijnlijk omdat ze willen laten zien dat ze meer volwassen zijn.

Wat is het probleem?

Op de vraag of we ons zorgen moeten maken om het WhatsApp gedrag, antwoordt Verheijen: “Zolang tieners begrijpen dat ze formele brieven in goed Nederlands moeten schrijven, zie ik geen probleem. Het gevaar is groter bij laagopgeleide jongeren die misschien meer moeite hebben om het verschil tussen WhatsApp-berichten en schoolopdrachten goed in te schatten.”

Lees ook: Is solliciteren via WhatsApp de nieuwste hype?

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.