Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

Depressieve jongeren zoeken veel te laat hulp en dat is nergens voor nodig

Foto: Pexels
     Depressieve jongeren zoeken veel te laat hulp en dat is nergens voor nodig
Like Ondertussen.nl

Yvonne Stikkelbroek heeft behalve een geniale achternaam ook heel erg veel verstand van depressies onder jongeren. Vandaag promoveert zij op onderzoek naar het onderwerp. Ze vertelt dat haar iets heel erg belangrijks is opgevallen: “Jongeren vragen vaak veel te laat om hulp.”

Lees ook: 5 antwoorden: dit moet je weten over depressies

Het is het eerste onderzoek naar depressie en de behandeling daarvan onder de Nederlandse jeugd (12-18 jaar). Ze volgde daarvoor meer dan honderd jongeren, het merendeel daarvan was onder behandeling bij een GGZ-instelling. Wat haar vooral opviel is dat jongeren die professionele hulp zochten en zich bij de GGZ meldden “niet een beetje depressief zijn, maar ontzettend depressief”. Iets wat voorkomen had kunnen worden als ze eerder om professionele hulp hadden gevraagd. Vaak komen jongeren goed uit het traject, maar het gebeurt ook vaak dat ze het niet afmaken of überhaupt niet komen.

Hoe komt dat dan?

Yvonne zegt dat het probleem vaak onderschat wordt. Zowel door jongeren als door ouders. Ze denken vaak dat professionele hulp geen zin heeft. Maar die hopeloosheid is juist ook weer een teken van depressie.

Yvonne zegt dat er eigenlijk maar een taboe heerst over het onderwerp. Alsof het normaal is hoe ze zich voelen, “dat ze er niet tussen passen”.

Ze weten wel dat er iets aan de hand is met ze, maar herkennen het niet als depressie.

Depressieve jongeren praten er niet over met leeftijdsgenoten. Ze zouden bang zijn dat ze worden gezien als buitenbeentje. Maar door die afzondering raak je juist meer geïsoleerd en wordt het alleen maar erger. “Als je al denkt dat je er niet bij hoort op school, dan ga je ook niet nog eens naar een psychiater toe. Dat versterkt dat gevoel alleen maar.” En ouders zien het ook niet als depressie. “Die denken dat hun kinderen aan het puberen zijn en geven ze de ruimte.”

Lees ook: Waarom verdrietige muziek je juist gelukkiger kan maken

Hoe herken je depressie dan?

Depressie kan zich op heel veel verschillende manieren uiten. Het is dan ook belangrijk om serieus naar je gevoelens te kijken en ze te erkennen. Iets wat misschien gewoon lijkt op verdrietig zijn, kan veel meer zijn. En een depressie of depressieve gevoelens kun je niet in je eentje verslaan, dus het is belangrijk om er goed op tijd bij te zijn.

Er zijn verschillende symptomen die horen bij depressief zijn waar je vooral op kan letten:

  • Depressieve of neerslachtige stemming vrijwel heel de dag, bijna elke dag.
  • Vermindering in interesse in dingen die je normaal zo leuk vindt.
  • Onopzettelijke maar wel duidelijk gewichtsverlies of -toename of toenemende of afnemende eetlust.
  • Slaapklachten.
  • Rusteloosheid of vertraagdheid die ook anderen opvalt.
  • Vermoeidheid of verlies van energie.
  • Gevoelens van waardeloosheid of ernstige schuldgevoelens.
  • Moeite met concentreren, om te denken of besluiteloosheid.
  • Gevoelens van wanhoop of zelfmoordgedachten.

Nou voelen we ons allemaal wel eens verdrietig of neerslachtig, maar als het vaker voorkomt, kan het geen kwaad om eens een keer met iemand te praten. Hoe moeilijk het soms ook is. Je hoeft geen sorry te zeggen voor je emoties, je kan er niks aan doen. De zon zegt ook geen sorry voor het schijnen en de regen zegt geen sorry voor het vallen (Iain S. Thomas).

Wat je helaas ook vaak ziet is dat depressie of ernstig verdriet een beetje geromantiseerd wordt. Bijna alsof het cool is. Maar geloof me, depressies zijn geen grapje. Het neemt heel je leven over. Dus wees niet bang om met iemand te praten, ook al denk je dat het niets is. Als je been breekt, ga je ook naar een dokter. Waarom dan niet voor je mentale gezondheid?

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.