Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

De typische reacties die ik krijg als mensen horen dat ik vegetariër ben

Foto: Flickr/Gourmandise
     De typische reacties die ik krijg als mensen horen dat ik vegetariër ben
Like Ondertussen.nl

Opeens had ik het, zo’n kleine vier maanden geleden. Op de snelweg, tussen de uitlaatgassen en het in de zon brandende asfalt, passeer ik een veewagen. Tientallen prachtig bruin gevlekte koeien zitten samengepakt tussen de houten planken. Uit ethisch oogpunt vond ik vlees eten al sinds ik ontdekte dat vlees van dieren afkomstig is verwerpelijk, maar het vlees bleef ‘gewoon te lekker’ om te missen. Een reden van niets, natuurlijk, maar bedrijven als McDonald’s zijn erg goed in kinderen enthousiast maken voor vlees.

Inmiddels ben ik bijna twintig en heb ik iets meer ruggengraat en kennis van de vleesindustrie. Eén duwtje richting het vegetarisme was het enige wat ik nog nodig had. Dat duwtje, dat was de derde koe van linksvoor die mij door de tralies recht in de ogen aankeek. Ik was getuige van de continu martel- en moordpraktijken, waar ik niet langer medeschuldig aan wilde zijn. Het klinkt dramatisch, maar zo ervoer ik het wel.

En zo was ik opeens vegetariër. En ik ben niet de enige. Exacte cijfers zijn er niet – het varieert van 2 tot 10% van de Nederlandse bevolking, met 4,5% als meest genoemde getal – maar het aantal groeit gestaag. Best een groot percentage al, maar het valt in het niet bij landen waar het hindoeïsme en boeddhisme een grote rol spelen. Zo is in India 31% van de bevolking vegetariër, wat neerkomt op 375 miljoen (!!!!) mensen.

Maar goed, in Nederland zijn steeds meer mensen zo verstandig om dieren en het milieu te besparen en vegetarisch te eten. Dat neemt echter niet weg dat mensen soms ietwat verbolgen of ongemakkelijk reageren op je dieetswitch. Voor iedereen die ooit nog veggie wil worden, heb ik de negen type reacties die je zult krijgen op een rij gezet.

“Jij, vegetariër!? Dat had ik nou éécht niet achter je gezocht?”

Vervang vegetariër voor ‘kindermisbruiker’, ‘Europees Kampioen 400 meter vrije slag’ of ‘een konijn’ en het was een logische opmerking geweest. Maar doen alsof geen vlees eten zó’n vreemde eigenschap is, ervaar ik als ietwat overdreven. Daardoor voelt het bijna alsof ik uit de kast kom… als vegetariër. Ik begrijp dat vlees eten door de reclamewereld bestempeld is als een vorm van mannelijkheid (denk aan mannen in barbecuereclames: ‘Jupiler en BBQ, mannen weten waarom!’ (nu weet ik niet wáárom?)), wat deze opmerking wellicht verklaard.

Lees ook: Dit vonden DGTL-gangers van het (alleen maar) vegetarische aanbod op het festival

“Dat is toch helemaal niet goed voor je!!

Sommige mensen schieten in een eiwittenexpert-reflex als ze horen dat je geen vlees eet. Het dient als een soort verdediging waarom zij wel vlees eten. Echter zitten vleesvervangers boordevol eiwitten – en tevens minder vet. Er is dus geen enkele gezondheidsreden om wél vlees te eten.

“O nou ja, ik eet zelf ook niet veel vlees hoor!!”

Deze reactie is wel schattig. Velen voelen zich aangevallen omdat zij wél vlees eten, terwijl dat mij en de meeste veggies met mij geen hol uitmaakt. Alsof ze bang zijn dat ik ze niet meer mag, vertellen ze uit ten treuren hoe weinig vlees ze die week gegeten hebben.

“O nou ja, ik eet zelf alleen biologisch vlees!!”

Een variant op de schattige reactie. Ik ben trots op zulke mensen – want biologisch – al geloof ik niet zozeer in diervriendelijk vlees. Alsof een gelukkige en in luxe opgegroeide kip liever sterft dan een kreupele plofkip.

“Eet je dan ook geen vis???”

Deze mensen begrijpen de drie woorden ‘geen vlees eten’ niet helemaal. Er zijn weliswaar ‘vegetariërs’ die wel vis eten, maar ik zie geen reden waarom vissen wel dood mogen en kippen niet. Ook voor het milieu is vis eten schadelijk, want de mens is hard op weg om de oceaan leeg te vissen.

“En dan eet je wel eieren en kaas en gelatine!? Hypocriet.”

Wie dit zegt, voelt zich duidelijk aangevallen en zal je proberen te overtuigen van zijn gelijk. Hij wijst je op het feit dat je geen veganist bent, terwijl dat absoluut no sense maakt wanneer deze woorden uit de mond van een vleeseter komen. Een discussie met deze mensen is onvermijdelijk, maar voor de vegetariër enkel lachwekkend. Je kunt de discussie namelijk niet verliezen, hoe fel de ander zich ook opwindt. Het is waar dat veganisme nog beter is, maar voor mij te lastig te verwezenlijken. Een veganist mag me hypocriet noemen, een vleeseter niet. Ik hem wel.

Lees ook: Vegan Challenge: mijn mening na 30 dagen veganistisch eten

“Alsof die ene persoon die geen vlees eet, verschil maakt.”

Deze mensen zien zichzelf als een nietsnut die niets bijdraagt aan deze aarde. Tegelijkertijd gaan ze wel naar de stembus bij verkiezingen – alsof die ene stem wel verschil maakt. Verschil maak je zeker, al is het maar omdat je plaatselijke supermarkt merkt dat de producten van de Vegetarische Slager door één persoon meer worden verkocht.

“Als ik die kip niet at, had hij niet bestaan.”

Deze mensen zien zichzelf als waardevolle dierenvriend. De opmerking is echter niet geheel overschat. Het is waar dat zonder vleeseters zowat alle veehouderijen hun deuren kunnen sluiten en er een stuk minder kippen, koeien en varkens zullen bestaan, maar de vraag is of dat erg is? In China bestaan door de eenkindspolitiek ook minder kinderen, nou en? Dus lieve jongen, jij houdt door je vleeseterij een kip echt niet in leven.

“Het lijkt me zo lastig!”

Nee hoor! Laat het vlees weg uit je gerecht en je bent er al. Daarnaast bestaan er heerlijke vleesvervangers van bijvoorbeeld Vivera, Tivall of Quorn, die niet onderdoen aan echt vlees. Schotel een nietsvermoedende vleeseter een bord plantaardige kipstukjes voor en hij zal niet door hebben dat hij soja eet. Het kost misschien vijftig cent meer, maar je eet wel vet- en e-nummervrij en eiwit- en vezelrijk. Bovendien heb je met je beste vriend Google zo een vegagerecht gevonden. Kijk bijvoorbeeld eens op dehippevegetarier.nl!

Lees ook: Gewoon wat een studentje ’s avonds eet: Kikkererwtenburger met zoete aardappelfrites

Ik probeer mensen echt niet te overtuigen om ook te stoppen met vlees eten. Dat is lekker up to you. Veggies en vegans worden vaak beticht van betweterij en gechargeerd als types die hun levensstijl willen opdragen aan een ander, die zich beter voelen als de ander. Dat probeer ik te voorkomen, juist omdat ik dan een quinoakutje word. Anderzijds verwacht ik ook zo’n reactie van de ander. Daarom een reactie-advies. Wat dacht je van:

‘Oké!’

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.