Toets ENTER om te zoeken
A video a day, keeps the doctor away

Playd.nl is momenteel niet beschikbaar.

Get out there and make things happen
Jennifer Aniston: “Ik ben niet zwanger, maar ik ...
6 levenslessen die je uit je favoriete films kan h...
6 websites waarop je binnen een half uur iets kan ...
De 100 meest veelbelovende jongeren van Nederland
Volg Ondertussen.nl:
   

De depressieve Noirona ontkracht 8 veelvoorkomende vooroordelen over depressie

Foto: Unsplash.com
     De depressieve Noirona ontkracht 8 veelvoorkomende vooroordelen over depressie
Like Ondertussen.nl

Alhoewel bijna twintig procent van de Nederlanders ooit in hun leven te maken krijgt met een depressie en zo’n 546.000 volwassenen (in de leeftijd van 18 tot en met 64 jaar) per jaar een depressieve periode doormaken, zijn er toch nog vaak vooroordelen over mensen die er last van hebben. Ik sprak met Noirona over de mythes waar zij mee te maken krijgt. Noirona is niet haar echte naam. Ze schaamt zich niet voor haar psychische kwetsbaarheid, maar ze blogt onder dit pseudoniem, omdat ze dan kan schrijven wat ze wil zonder dat ze zich af hoeft te vragen of de betrokken personen zich herkennen in haar verhalen. Ze is nu 34 jaar, maar maakt al depressieve periodes mee sinds haar tienerjaren.

Lees ook: 5 antwoorden: dit moet je weten over depressies

1. Depressief? Iedereen voelt zich weleens depressief

“Er werd mij weleens gezegd dat een depressie een ‘modeziekte’ is, iedereen roept te pas en te onpas dat ze depressief zijn. Dat is misschien wel waar, het wordt te snel geroepen. Maar mensen die echt depressief zijn doe je hier enorm mee te kort. Vaak durft iemand lange tijd niet te erkennen dat hij of zij depressief is. Laat staan vertellen aan familie, vrienden of kennissen. Als het dan teniet gedaan wordt door de enkele zin. ‘Depressief? Iedereen voelt zich weleens depressief’ zorg je ervoor dat de persoon die depressief is vaak helemaal niet meer durft te praten over de depressie.”

2. Antidepressiva is een soort magische pil, waardoor je je gelijk weer beter voelt

“In de tijd dat ik depressief werd, wilde ik dit ook geloven. Ik las een boek waar dit ook besproken werd: iemand was heel lang depressief en had diverse (alternatieve) therapieën gevolgd. Niets hielp. Tot hij een magische pil kreeg en het leven weer zag zitten. Ik vond het zo’n tegenvaller. Ik heb diverse soorten antidepressiva geslikt, en voelde me nooit meteen beter. Vaak zitten er weken van afbouwen en opbouwen aan zo’n antidepressiva vast. En dan heb ik het nog niet eens over bijwerkingen, onttrekkingsverschijnselen en een volgens de bijsluiter ‘verhoogde kans op depressieve gevoelens’ die je tijdens het gebruik kunt ervaren.”

Side note: ontrekkingsverschijnselen ontstaan als je de antidepressiva gaat afbouwen. Grote onrust, onzekerheid, gebrek aan zelfvertrouwen en zelfs een heleboel lichamelijke klachten maken het dan moeilijk om het afbouwen vol te houden.

“Nee een magische pil is het zeker niet te noemen. Toch wil ik ze ook niet allemaal afdoen als onzin. Ik denk dat in sommige gevallen een goede combi van ‘pillen en praten’ toch echt een wezenlijk onderdeel is van het herstel.”

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

3. Een depressie is een teken van zwakheid

“Ik las eens een quote ‘Depression is not a sign of weakness, it means you have been strong for far to long’. Uiteraard geldt dit ook niet voor iedereen maar in veel gevallen klopt het wel. Mensen die depressief worden zijn vaak gewoon druk met studeren, werken, houden een leuk sociaal leven bij, sporten en genieten met volle teugen.

Tot de donkere wolk die depressie heet je leven tijdelijk overneemt.

Wat  ik  geleerd heb uit het contact met vele lotgenoten is dat een depressie geen voorkeur heeft. Iedereen kan depressief worden. Ik, jij, je broer of zus, je vriend of vriendin of een familielid. Zijn dat allemaal zwakke mensen? Ik denk het niet.”

Lees ook: Kristen Bell vertelt openhartig hoe het is om te leven met een depressie en angststoornis

4. Je moet ‘gewoon’ iets leuks gaan doen, dan komt het vanzelf goed

“‘Gewoon’ iets leuks doen is er niet bij als je depressief bent. Gewoon iets doen is vaak al te veel. Er zijn dagen geweest dat ik me alleen verplaatste van mijn bed naar de bank. De enige keren dat ik er  af kwam, was om naar het toilet te gaan met hoge nood. Een depressie legt je leven, tijdelijk, stil. Niets is leuk en alles kost heel veel moeite en energie die je al niet hebt. Moet je dan maar niets doen als je depressief bent? Nee, dat ook niet. Maar kijk wat je kunt, stel haalbare doelen, misschien is vijf minuten in de tuin zitten al een hele overwinning. Verplicht jezelf als je depressief bent niet tot het doen van ‘iets leuks’. Neem de tijd, schakel terug en kijk vanuit dat punt wat je kunt gaan doen. Hoe klein de stap ook lijkt voor een niet depressief iemand, als je depressief bent lijkt de enkele stap als de hele weg naar Rome.

Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com

5. Je moet onder de mensen blijven, dat helpt

“Dit valt ook een beetje onder het vorige punt. Sociale contacten zijn goed om te onderhouden. Maar voor iemand die depressief is staat dat niet hoog op het prioriteiten lijstje. Vriendschappen verwateren naarmate de depressie langer duurt en het leven gaat door voor de mensen die niet depressief zijn. Natuurlijk gaat het leven voor een persoon die depressief is ook door, maar het lijkt voor die persoon alsof de tijd stil staat. Want als je niet meer naar school kan of niet meer kan werken, ben je in één klap de grootste bron van structuur kwijt en daarmee ook een groot deel van je sociale contacten. En als er al iemand bij je langs komt om te kijken hoe het met je gaat, moet diegene wel heel volhardend zijn wil hij/zij blijven komen terwijl er amper een gesprek te voeren valt. Daarbij zijn de antwoorden van iemand die depressief is vaak niet heel erg rooskleurig. Toch wil ik als advies meegeven om zoveel mogelijk in contact te blijven met mensen. Praat over je depressie, leg uit dat je liever ook niet depressief bent en geef vooral aan dat je het fijn vindt als er iemand zo nu en dan langs komt. Het liefst korte afspraakjes, zodat ze niet teveel energie kosten.”

6. Werken is goed voor je, immers als je werkt heb je geen tijd om depressief te zijn

“Dit is iets dat ik van mijn bedrijfsarts te horen kreeg. Natuurlijk kan je werken hier ook vervangen met studeren. En misschien zit er wel een kern van waarheid in, natuurlijk is afleiding goed. Maar voor mensen die depressief zijn werkt dat niet zo zwart-wit. Stel je voor dat je in een strooppot leeft.

Je hele leven vertraagd, alles kost moeite en je kunt nog net je hoofd boven de stroop uithouden om te ademen.

Als het nog lukt om zelf je eigen boodschappen te doen is dat vaak meteen de spannendste activiteit van de dag of week. Douchen? Net zo’n puntje. Nog voor ik de douche had aangezet lag ik alweer uitgeput, soms huilend, in bed. Te moe om onder de douche te stappen. Werken of naar school gaan is dan helemaal onmogelijk. Je moet frisgewassen en met ontbijt op richting werk/school. Daar zie je enorm veel mensen die het enorm leuk lijken te hebben. Je doet je werk, of volgt de lessen. Tijdens de pauze schuif je gezellig met een groep bij elkaar in de kantine en kletst over het leven. Na nog een aantal uren van werken of lessen volgen ga je weer naar huis. Waar ouders/partner/ kinderen en eventueel het huishouden op je wachten. Depressiviteit kun je niet aan of uit zetten. Een depressie zet de persoon uit.

Foto: Unsplash.com
Foto: Unsplash.com

Lees ook: We moeten praten over depressie en zelfmoord bij mannen

7. Eens depressief, altijd depressief

“Dit is gelukkig niet helemaal waar. Toch toont onderzoek aan dat als je eenmaal een depressieve periode hebt doorgemaakt de kans groot is dat je meerdere depressieve periodes doormaakt. Uit mijn psychologisch onderzoek kwam een ‘recidiverende depressie’, oftewel: een depressie die terugkerend is. Toch gaat het al lange tijd goed met mij. Waar ik eerder 3 à 4 depressieve periodes doormaakte per jaar, ben ik nu al ruim 1,5 jaar niet meer depressief geweest. Ja, ik heb ook wel eens mijn mindere dagen, maar dat heeft iedereen. Ik ben blij met elke dag dat ik niet depressief ben. Maar ik weet ook dat de depressie ten allen tijde weer toe kan slaan. Dus nee, eenmaal depressief, altijd depressief klopt niet. Het is wel belangrijk om goed naar jezelf te luisteren, op tijd rust te nemen en te kijken of de indeling van je leven nog wel goed past. Schroom niet om eventueel iets aan te passen. Goed voor jezelf (blijven) zorgen is heel belangrijk op weg naar herstel en misschien zelfs genezing.”

8. Ik kan niets doen voor iemand die depressief is

“Deze mythe gaat niet over de depressieve persoon zelf, maar over hun omgeving. Het is niet waar: je kan zeker wat doen. Ga langs, kook eens eten, of haal wat boodschappen. Ga samen stilzwijgend een film kijken als dat lukt voor die persoon. Stuur een kaartje of ga mee naar afspraken met therapeuten of bedrijfsartsen, al kun je vaak niet meer doen dan wachten in de wachtkamer. Luister naar het verhaal als diegene wil praten.

Een pasklaar antwoord hoef je niet te hebben, luisteren is vaak voldoende. Maar bovenal blijf!

Een depressie gaat vaak, na veel therapie, rust en eventueel medicatie weer over en een depressieve periode is enorm eenzaam. Soms is dit prettig, maar op het moment dat je uit je depressie komt en je alleen bent kan dit erg pijnlijk zijn. Er zijn dus talloze manieren om iets te doen voor iemand die depressief is. Maar hou voor jezelf wel een paar dingen in gedachten:

  • Zorg ervoor dat je zelf niet depressief wordt
  • Pas op dat het jou niet teveel energie kost
  • Hou de afspraakjes kort
  • Probeer de persoon niet te redden, helpen kan wel
  • Praat erover met anderen: niet om te roddelen, maar om ook je eigen zorgen en twijfels te delen.”

Noirona blogt ook over haar psychische problemen. Klik hier om haar blog te bezoeken.

Meer van dit soort artikelen?
Like ons dan nu!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Deel dit!
Je email is verstuurd!
Vacatures Adverteren Contact Redactie
Ondertussen in:
Ondertussen.nl gaat over jouw leven. Over alles wat je nu moet weten of eigenlijk zou moeten weten. Met Ondertussen.nl blijf je elke dag op de hoogte van het nieuws en de tofste dingen van het internet. Vanzelfsprekend gebracht in begrijpelijke tekst, met veel beelden. En natuurlijk makkelijk te delen met je vrienden. Ondertussen.nl. Jouw wereld in beeld.